Σωτηρίτσα Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Συντεταγμένες: 39°44′21″N 22°48′29″E / 39.73917°N 22.80806°E / 39.73917; 22.80806

Σωτηρίτσα
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Σωτηρίτσα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΑγιάς
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΛάρισας
Πληθυσμός40 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΚάπιστα (Κάψτια)

Η Σωτηρίτσα είναι ελληνικό χωριό που υπάγεται στο Δήμο Αγιάς του Νομού Λάρισας. Βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του δήμου, Αγιάς.

Παλιότερα λεγόταν και «Κάπιστα» (Κάψτια). Οι κάτοικοί του, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφοι, ζούσαν το μισό χρόνο στο χωριό και τον άλλο μισό στα Καλύβια (χειμαδιά στον κάμπο, κοντά στη θάλασσα). Σήμερα οι συνοικισμοί λέγονται: Άνω Σωτηρίτσα και Κάτω Σωτηρίτσα. Με το όνομα Σωτηρίτσα χαρακτηρίζεται κι ο κάμπος που βρίσκεται ανάμεσα στο ρέμα του Αγιοκάμπου και το ρέμα της Βελίκας.

Κάποτε η περιοχή αυτή ανήκε στην ιδιοκτησία κάποιου Ζούλια, Πηλιορείτη που ζούσε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είχε έρθει στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι αγόρασε αυτή την περιοχή (από τον Αγιόκαμπο μέχρι και το Στόμιο, έλεγαν οι παλιότεροι) από κάποιο Τούρκο. Οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν στο Ζούλια ενοίκιο για να βοσκούν πρόβατα στα λιβάδια του. Ενοίκιο πλήρωναν κι όσοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια των χωραφιών του κάμπου. Τότε τα χωράφια αυτά ήταν ξερικά (δεν ποτίζονταν) και μόνο σιτάρι ή σουσάμι παρήγαγαν. Επίσης πλήρωναν δικαίωμα όσοι μάζευαν τις ελιές ή έκοβαν καυσόξυλα ή μάζευαν κούμαρα (για απόσταξη) από το δάσος που βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω Σωτηρίτσα και την παραλία.

Στα μέσα, όμως, του περασμένου αιώνα η περιοχή απαλλοτριώθηκε δια νόμου (όπως κι άλλα τσιφλίκια) και δόθηκε στους ακτήμονες. Έτσι οι ακτήμονες κτηνοτρόφοι κι όλοι όσοι δούλευαν ως εργάτες, παραγιοί, βοσκοί ή επιστάτες στο τσιφλίκι, βρέθηκαν με χωράφια και οικόπεδα, έναντι αμοιβής στους κληρονόμους του Ζούλα. Εγκαταστάθηκαν μόνιμα πια στην περιοχή κι έτσι δημιουργήθηκε το χωριό Σωτηρίτσα. Το όνομα το πήρε από το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό. Με την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή στη δεκαετία του 1970, οι περισσότεροι κάτοικοι της Άνω Σωτηρίτσας, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κάτω Σωτηρίτσα. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, ενώ πολλοί ασχολούνται εποχιακά με δραστηριότητες υποστηρικτικές της παραθεριστικής κατοικίας, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, τσιπουράδικα και μπαράκια. Η περιοχή έχει γνωρίσει έντονη ανοικοδόμηση, για δεύτερη κατοικία που απευθύνεται κυρίως σε κατοίκους των νομών της Θεσσαλίας. Πολλά από τα σπίτια του παλιού χωριού της Άνω Σωτηρίτσας έχουν επίσης ανακαινιστεί και πουληθεί σε αστούς που αναζητούσαν εξοχική κατοικία. Η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές και πολύ κοντά στη θάλασσα.