Συζήτηση χρήστη:Papxr

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεια σου Papxr, καλώς ήρθες στη Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

   Τα Πέντε Θεμέλια
   Συχνές Ερωτήσεις
   Βοήθεια
   Εγκυκλοπαιδικότητα
   Πολιτική
   Αμμοδοχείο
   Εικόνες & Πολυμέσα

Χαιρόμαστε να σε έχουμε στην παρέα μας και ελπίζουμε να βρεις ευχάριστο το χρόνο που περνάς εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι εξαιρετικά εύκολη και τα κύρια προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να γράψει είναι η αγάπη για τη γνώση, το πνεύμα συνεργασίας και το μεράκι. Εξέφρασε τη διάθεσή σου για τη διάδοση της γνώσης με θάρρος και κέφι. Ακολουθούν λίγες χρήσιμες συμβουλές.

Ξεκινώντας τις συνεισφορές:[επεξεργασία κώδικα]

  • Κάθε λήμμα περιλαμβάνει στην κορυφή το σύνδεσμο «Επεξεργασία». Προτού αρχίσεις να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι άρθρα, επισκέψου αρκετές σελίδες, κάνε κλικ στο «Επεξεργασία» και πάρε πολύτιμες ιδέες για το πώς γίνεται τι. Πολύ χρήσιμοι θα φανούν οι οδηγοί για Νέους Χρήστες και Επεξεργασίας Άρθρων.
  • Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση. Ακόμη όμως κι αν κάνεις κάτι λανθασμένα στις «επίσημες σελίδες», υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις.
  • Αναζήτησε στην Βοήθεια την απάντηση σε ό,τι απορία έχεις, καθώς και στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια. Αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον άλλον χρήστη προσωπικά, αφήνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα συζήτησής του.
  • Για ενστάσεις, απορίες και προτάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο κάποιας σελίδας μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη «Συζήτησή» του, κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο ψηλά στη σελίδα. Μπορείς να υπογράφεις τις παρατηρήσεις σου χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
  • Όταν νιώσεις ετοιμότητα για να δημιουργήσεις ένα λήμμα από το μηδέν, ακολούθησε τις οδηγίες του σχετικού οδηγού. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τα Προτεινόμενα Θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, είσαι ελεύθερος να ασχοληθείς με το θέμα που επιθυμείς.
  • Ρόλος των διαχειριστών της Βικιπαίδειας είναι η επόπτευση της εύρυθμης λειτουργίας του εγχειρήματος, η διαφύλαξη της πολιτικής και η προστασία από βανδαλισμούς. Η σελίδα τους θα είναι το μέρος που θα καταφεύγεις σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια της Αγοράς υπήρξε ανεπαρκής, ή για πολύ τεχνικά ζητήματα. Οι διαχειριστές, βάσει των καθηκόντων τους καλούνται να λάβουν πολλές δύσκολες αποφάσεις τη μέρα, π.χ. φραγή βάνδαλων χρηστών, διαγραφή σελίδων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας σε συμφωνία με την Πολιτική του εγχειρήματος.

Τρεις σημαντικοί κανόνες:[επεξεργασία κώδικα]

(de) Willkommen
(en) Welcome
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(ru) Добро пожаловать

Καθολικός Λογαριασμός
Single User Login

Ακολουθούν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Κάθε νέο λήμμα ή επεξεργασία πρέπει να τεκμηριώνεται αναφέροντας τις Πηγές των πληροφοριών που προστέθηκαν. Αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του εγχειρήματος και διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα των αναγνωστών.
  • Διαγράφονται άμεσα λήμματα που αποτελούν πιστή αντιγραφή ή ελαφρά παράφραση περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, βιβλίων και άλλων εντύπων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ίδιος ο κάτοχος της ιστοσελίδας-πηγής διαθέσει το περιεχόμενό της προς κοινή χρήση ή ενημερώσει τους διαχειριστές με e-mail. Ωστόσο επιτρέπεται ελεύθερα η μετάφραση κειμένων από ξενόγλωσσα άρθρα της Βικιπαίδειας (με σχετική αναφορά της πηγής στο τέλος).
  • Τα καινούρια άρθρα πρέπει να καλύπτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια Εγκυκλοπαιδικότητας. Αυτά είναι προϊόν συζήτησης της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας, επιδέχονται αμφισβήτηση με ώριμη συζήτηση στη σελίδα τους ή στην Αγορά και δεν συνάδουν πάντα με εκείνα της αγγλόφωνης ή άλλης βικιπαίδειας. Την εγκυκλοπαιδικότητα των άρθρων ενισχύει η παράθεση έγκριτων πηγών. Άρθρα που κρίνονται μη-εγκυκλοπαιδικά τίθονται σε ψηφοφορία για Διαγραφή.

Μετά από αυτή την εισαγωγή σου εύχομαι καλές συνεισφορές! Φιλικά, Atlantia talk 11:40, 25 Αυγούστου 2012 (UTC)[απάντηση]

Και γιατί δεν τις κάνεις; Το λήμμα είναι εκεί και περιμένει! Ως πηγή το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ μια χαρά είναι. --Ttzavarasσυζήτηση 11:30, 21 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Το χωριό έχει μεγάλη ιστορία που όμως δεν είναι γνωστή. Υπήρχε μεγάλη Ελληνική (σλαβόφωνη μεν, Ελληνική δε) κοινότητα εκεί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Κατά τη διάρκεια των Εθνικών ανταγωνισμών μετά τα μέσα του 19ου αιώνα η Ελληνική κοινότητα μειώνονταν ραγδαία και παρέμειναν μόνο ορισμένες οικογένειες που ασπάστηκαν τη Βουλγαρική εξαρχία. Συνήθης τακτική των Βουλγάρων στην περιοχή: όπου υπερτερούσαν οι Έλληνες προκάλεσαν με αλλεπάλληελες επιθέσεις την σταδιακή ερήμωση των χωριών. Αυτό συνέβη σε Γυναικόκαστρο (Αβρέτ Χισάρ), Αμάραντα (Σούρλοβο), Δροσάτο (Πόποβο), Ηλιόλουστο (Μελάφτσα), Καλίνδρια, Ξυλοκερατιά (Γιαντζιλάρ), Μεταλλικό (Ένες) κ.α. Προκειμένου δηλαδή να μην υπάρχουν Ελληνικά χωριά (ή χωριά στο οποία υπερτερούσαν οι Έλληνες έναντι των Βουλγάρων) προτιμούσαν να εκτοπίσουν ακόμα και εξαρχικούς (τους οποίους μάζευαν στην πόλη του Κιλκίς) ώστε να παραμείνουν ζωντανά χωριά μόνο αυτά όπου υπερτερούσαν οι εξαρχικοί. Έλληνες από το Χωρύγι διασκορπίστηκαν σε Πολύκαστρο (υπήρχε και παλαιότερα τα επώνυμα "Κερεσλής" και "Κυρεσλής"), Γευγελή, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού ο Ελληνισμός ένιωθε ασφάλεια. Ίχνος της άλλοτε κραταιάς Ελληνικκής κοινότητας Χωρυγίου είναι η εκκλησία του 1805. Το Χωρύγι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν γνωστό με τα ονόματα Κερές, Κιρές, Κιρίτζι, Κερέτζ, Κιρέτσι, Κρέτσοβο και άλλες παραλλαγές. Δεν γνωρίζουμε την ετυμολογία του ονόματος. Το ότι το "κιρέτς" σημαίνει στα τούρκικα "ασβεστόπετρα" δεν σημαίνει δεν αποδεικνύει την ετυμολογία του ονόματος. Ούτε φυσικά το ότι οι Πόντιοι (ή οι Μακεδόνες ή οι Κρητικοί) χρησιμοποιούν αυτήν την τούρκικη λέξη. Επίσης, δεν καταλαβαίνω ποιά η σχέση της "ασβεστόπετρας" με το Χωρύγι. Και τέλος, αν θα πρέπει να γίνει κάποια προσθήκη σε σχέση με την πληροφορία που έδωσες (ενδεχομένως ότι: κατά σύμπτωση η λέξη "κιρέτς" σημαίνει στα τουρκικά ασβεστόπετρα, λέξη που χρησιμοποιούν και οι Πόντιοι που εγκαταστάθηκαν στο "Κιρέτς" μετά το 1923) να υπάρχει πηγή που να την τεκμηριώνει. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 20:30, 2 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Ήδη ο Dr. Mosse το πρόσθεσε στο λήμμα ως ετυμολογία της λέξης Κιρέτς. Δεν έχω αντίρρηση γενικώς ότι μπορεί να προέρχεται από την τουρκική λέξη "κιρέτς" που σημαίνει ασβέστης. Απλά έχω κάποιες επιφυλάξεις γιατί η ονομασία έχει πολλές παραλλαγές και δεν είμαι σίγουρος αν υπήρχε μια πρότερη μορφή ελαφρώς διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό θα ήταν να είχαμε και μια πηγή γι αυτό. Έτσι όπως είναι το λήμμα τώρα, με την διευκρίνιση περί ασβέστη, νομίζω ότι είναι εντάξει. Πάντως η μεταγενέστερη ονομασία "Χορήγι" και τελικά "Χωρύγι" δεν βλέπω να έχει καμία σχέση με τον ασβέστη. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 18:46, 8 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Όταν λέω πηγές, δεν εννοώ μόνο πρωτογενείς ή επιστημονικές. Εννοώ μια οποιαδήποτε πηγή. Αν κάποιος κάτοικος π.χ. έχει γράψει κάτι σε μια τοπική εφημερίδα ή ένα βιβλίο κάποιος δάσκαλος, είναι κι αυτό μια πηγή. Για τη σημασία της λέξης χωρύγι, δεν το γνώριζα, οπότε μπορείς να το προσθέσεις και μάλιστα με την παραπομπή που παρέθεσες. Για τη χρήση της τουρκικής λέξης από τους Πόντιους, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τη σημασία της ή τη σχέση της με το λήμμα. Και το "Κιρέτσκιοϊ" μετονομάστηκε σε "Ασβεστοχώρι" στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει Πόντιους. Επίσης, αν οι κάτοικοι ήταν τουρκόφωνοι Πόντιοι ή Μπαφραλήδες όπως σε άλλα χωριά, εννοείται ότι θα χρησιμοποιούσαν την ίδια λέξη για να εκφράσουν τον ασβέστη. Δεν αποκλείεται ακόμα και οι ντόπιοι Μακεδόνες που χρησιμοποιούν πολλές τούρκικες λέξεις στο τοπικό ιδίωμα να χρησιμοποιούσαν την ίδια λέξη για τον ασβέστη. Γενικώς δεν προσθέτει κάτι στο λημμα και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό. Για το νομάρχη, μπορείς να το βάλεις αν βρεις μια πηγή που να λέει ότι κατά την περίοδο της μετονομασίας ήταν αυτός νομάρχης. Για να μην σε κουράζω, κάνε ότι προσθήκες νομίζεις και αν κρίνω ότι κάτι θέλει διόρθωση, ξαναμιλάμε. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 19:55, 8 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]