Συζήτηση Βικιπαίδεια:Μέντορας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρόσβαση χρηστών[επεξεργασία κώδικα]

Η συγκεκριμένη λειτουργία πως θα γίνεται προσβάσιμη στους νέους χρήστες; Μήπως πρέπει να τοποθετηθεί σε σχετικές σελίδες και ίσως σε κάποιο καλωσόρισμα;--Diu (συζήτηση) 18:35, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)

Ναι, Diu, το είχα σκεφτεί ήδη και το είχα εκθέσει και στον Ανώνυμο Βικιπαιδιστή αυτό το θέμα, της "διαφήμισης" ή "προώθησης", δηλαδή, της προσπάθειας... Και στο μήνυμα καλωσορίσματος δεν θα ήταν άσχημα πιστεύω... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:04, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)

Ναι Diu η βασική ιδέα του Μέντορα είναι να καλωσορίζει το νέο συντάκτη και να του δείχνει ότι η Βικιπαίδεια είναι ένα φιλικό μέρος που θα μπορέσει να παραμείνει και να συνεργαστεί αρμονικά με άλλους χρήστες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Montjoie-Saint-Denis !!! νομίζω πως το επόμενο βήμα μετά την τόση εξαιρετική δουλειά που έκανες, είναι να δούμε και το μήνυμα καλωσορίσματος :) --Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 13:56, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Ανώνυμος Βικιπαιδιστής, όταν λες για μήνυμα καλωσορίσματος εννοείς το γενικό "αραχνιασμένο" και απαρχαιωμένο της ΒΠ, ή εκείνο εντός της λειτουργίας "Μέντορας" ? --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:32, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)
Θεωρώ πως μπορεί να φτιαχτεί ένα νέο μήνυμα καλωσορίσματος που θα εμπεριέχει νέα στοιχεία όπως τον Μέντορα:) --Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 19:41, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)
Εδώ συμφωνούμε... SFriendly.svg --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:45, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Τομείς[επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργία "Μέντορας" απευθύνεται μόνον στους συνεισφέροντες στην Βικιπαίδεια, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν βοήθεια σχετικά με την λειτουργία της Βικιπαίδειας. Η συγκεκριμένη διαδικασία καθοδήγησης δεν είναι θρησκευτική, οικονομική ή εκλογική καθοδήγηση, αλλά μια διαδικασία βοήθειας προς την κατανόηση της Βικιπαίδειας.

Πολύ σωστά, και έτσι πρέπει να είναι. Αλλά για ποιο λόγο χρειάζονται τομείς όπως «Φυσικές Επιστήμες», «Θρησκείες και Πίστες», «Πολιτική», «Ιστορία»; Υποτίθεται ότι ο μέντορας καθοδηγεί το νέο χρήστη στα πρώτα του βήματα σε ότι αφορά τον τρόπο επεξεργασίας (τεχνικά) και στην κατανόηση της πολιτικής. Αυτά δεν διαφοροποιούνται ανά «τομέα». --geraki (συζήτηση) 18:59, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)

Γιατί περιλαμβάνει διαφορετικούς τομείς ενδιαφέροντος Geraki... Προσωπικά πχ. θα αδυνατούσα να βοηθήσω κάποιον που ασχολείται με τα μαθηματικά ή άλλον τομέα των θετικών επιστημών... Αντιθέτως, όμως, άμα κάποιος θέλει βοήθεια για να συνεισφέρει πχ. σε αθλητικού περιεχομένου λήμματα ή ιστορικού, γεωγραφικού κ.ά. είμαι διαθέσιμος και έτοιμος να βοηθήσω... Αυτό στοχεύει ο διαχωρισμός αυτός... Από το να έχουμε, δηλαδή, χύμα όλους τους χρήστες τους κατατάσσουμε ανά τομέα ενδιαφέροντος... Απλούστερο είναι και πρακτικότερο/φιλικότερο προς τον νέο χρήστη... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:04, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)

Γιατί ο νέος χρήστης θα πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Με αυτόν τον τρόπο τον βοηθάμε να προσανατολιστεί προς ποία κατεύθυνση θα είναι η πρώτη του επεξεργασία. Επίσης ο συγκεκριμένος διαχωρισμός βοηθά και τους Μέντορες. --Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 13:56, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Εδώ θα συμφωνήσω με τον Glorius 93.Aυτό το θέμα το προχωράει τέλεια.Η όλη ιδέα με έχει ενθουσιάσει.Η ΒΠ ζωντανεύει περισσότερο.--188.4.202.58 19:13, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)


Το πώς βάζουμε παραπομπές ή εικόνες ή ποια είναι η πολιτική π.χ. επαληθευσιμότητας είναι κοινά σε όλα τα λήμματα. Εφόσον ο μέντορας εστιάζει περισσότερο εκεί και όχι στο ουσιαστικό περιεχόμενο, τότε οι τομείς ενδιαφέροντος έχουν μικρή σημασία. Από την άλλη, αν η ανάγκη για βοήθεια είναι επί του περιεχομένου, έχουμε τις Βικιεπιχειρήσεις, όπου ο χρήστης μπορεί να βρει βοήθεια από περισσότερους χρήστες με τα ίδια ενδιαφέροντα (και όχι μόνο από έναν). Για όιι αφορά το περιεχόμενο και τα πεδία ενδιαφέροντος καλύτερα να παραμείνουμε στην λογική του "συνεργαζόμαστε πολλοί μαζί" όχι μόνο "δυο-δυο".
Επίσης πρακτικά, θα ήταν καλύτερο να χτίζεται σιγά-σιγά αυτό ανάλογα με τις ανάγκες και το πως προχωράει. Από τη στιγμή που (έστω προς το παρόν) δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων μεντόρων και εκ των πραγμάτων προτείνεται η τακτική της συμπλήρωσης ενός μίνι βιογραφικού ή έστω καταλόγου ενδιαφερόντων για τον κάθε ένα, η διάσπαση σε ενότητες -αυτή τη στιγμή- είναι overkill. Ο νέος χρήστης είναι εύκολο (έτσι και αλλιώς θα το κάνει) να δει όλες τις "κάρτες" των διαθέσιμων μεντόρων και θα δει ποιος του κάνει. Δες ότι κι εσύ, έβαλες την κάρτα σου στο «Αθλήματα, Παιχνίδια και Ασχολίες» αλλά έχεις συμπληρώσει σε αυτή ως ενδιαφέροντά σου και «Ιστορία / Γεωγραφία / Πολιτική». Η απλή μορφή του Wikipedia:Adopt-a-user/Adoptee's Area/Adopters θεωρώ ότι είναι περισσότερο πρακτική. Το ότι χρησιμοποιήθηκε καταρχήν το γαλλικό μοντέλο δεν μας υποχρεώνει να χρησιμοποιηθεί εξολοκλήρου. -geraki (συζήτηση) 19:27, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)

Σχόλιο Το δικό μου προφίλ, Geraki, ήταν ένα προσωρινό πρωινιάτικο "test", ώστε να δω αν δουλεύει το όλο πράγμα... Γι'αυτό και δεν το συμπλήρωσα πραγματικά, παρά μόνο ήθελα να δω άμα δουλεύει καλά... Που το κάνει... Εννοείται, πως στόχος του παρόντος εγχειρήματος δεν είναι να υποκαταστήσει τις επιχειρήσεις, ωστόσο - προσωπική μου άποψη αυτό - πιστεύω πως είναι για περισσότερο έμπειρους χρήστες, οι οποίοι, σε συνεργασία, με άλλους συνεισφέρουν επί ενός γενικότερου θέματος ή θεματολογίας... Είναι δύο διαφορετικά πράγματα... Εδώ, θα τείνουμε μια χείρα βοηθείας προς τον νέο χρήστη πχ. "Θέλω να δημιουργήσω λήμμα για έναν διεθνή ποδοσφαιριστή που παίζει στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δεν ξέρω πώς και ποιο πρότυπο πληροφοριών να χρησιμοποιήσω", "Θα το βρεις σε αυτή την σελίδα ή κάνεις κόπι-πέιστ αυτό που υπάρχει ήδη στην αγγλική ΒΠ και μεταφράζεις το κείμενο που υπάρχει μέσα"... Απλά πράγματα, γρήγορα και πρακτικά... Γι'αυτό και χρειάζεται ο χωρισμός σε τομείς ενδιαφέροντος, διαφορετικά τί μπορώ να κάνω εγώ σε απορία χρήστη πχ. που ασχολείται με τα μαθηματικά ή την φυσική και ποιος ο ρόλος, τελικά, του Μέντορα, αν είναι ο νέος χρήστης να τρώει "καρπαζιές" με το καλημέρα πχ. "συγγνώμη, δεν γνωρίζω να σου απαντήσω" κτλ. Αυτός είναι ο ρόλος της κατηγοριοποίησης ανά τομέα, να γίνει, δηλαδή, ένα φιλτράρισμα... Και δεν νομίζω πως θα είναι overkil, κάθε άλλο... Περισσότερο χαρούμενος, πιστεύω, θα είναι κάποιος νέος χρήστης να βρει κάποιον με τον οποίον θα μιλάει την "ίδια γλώσσα", παρά να κάθεται να ψάχνει έναν - χωρίς οποιαδήποτε σειρά - κατάλογο με χρήστες που κάνουν... λίγο απ'όλα και χωρίς καμία κατηγοριοποίηση... Και δεν νομίζω να είμαστε και τόσοι λίγοι, πλέον... Να είναι καλά για αυτό το Σχολείο της Βικιπαίδειας και άλλα διάφορα labs ή προσπάθειες διάδοσης της Βικιπαίδειας κατά τόπους... SFriendly.svg --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:43, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ Glorious! Στόχος μας είναι να μπει κόσμος να γράφει λήμματα. Το λήμμα θα έχει ένα θέμα. Το θέμα θα το διαλέξει ο νέος χρήστης με βάση τις γνώσεις και τις προτιμήσεις του. Στο νέο λήμμα θα χρειαστεί βοήθεια. Τι πιο λογικό και ωφέλιμο: ο μέντορας που τον βοηθάει έχει παρόμοιες γνώσεις και προτιμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλό νέο λήμμα... και ενδεχομένως η αρχή μιας νέας βικι-φιλίας! Γιατί ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε τον ανθρώπινο παράγοντα και ότι πίσω από κάθε λογαριασμό χρήστη υπάρχει ένας άνθρωπος. (Δεν έχω το χρόνο αυτό το διάστημα για να γίνω μέντορας. Όμως ξέρω defacto ότι θα ήμουν ακατάλληλη για μέντορας στην κατηγορία π.χ. αξιόλογου λήμματος αφού δεν έχω ασχοληθεί. Ενώ π.χ. σε τεχνολογία ή τέχνες και πολιτισμός θα ένιωθα πολύ πιο άνετα:) Καλή επιτυχία και με το καλό να ενσωματωθεί το εγχείρημα Μέντορας στο μήνυμα καλωσορίσματος:)--Saintfevrier (συζήτηση) 20:13, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)

Οι Βικιεπιχειρήσεις είναι για χρήστες που έχουν ήδη κάποια γνώση του τρόπου λειτουργίας της Βικιπαίδειας. Ο άπειρος νέος χρήστης θα πρέπει πρώτα απ'όλα να μάθει το σωστό τρόπο όχι μόνο λειτουργίας του εγχειρήματος αλλά και τον σωστό τρόπο που θα επικοινωνεί με τα άλλα μέλη της κοινότητας. Ο Μέντορας λοιπόν θα είναι αυτός που θα παίρνει «από το χέρι» τον καθοδηγούμενό του για να τον βοηθήσει να γίνει ενεργός συντάκτης αλλά και θετικό στοιχείο για αυτήν την κοινότητα. Επίσης ο ίδιος ο Μέντορας θα περάσει από το ρόλο του παλιού συντάκτη, στο ρόλο του έμπειρου χρήστη που μοιράζεται την αγάπη του και την εμπειρία του με νέα μέλη. Επικεντρωνόμαστε λοιπόν πάνω απ' όλα στον άνθρωπο που θα παίρνει χαρά από το εγχείρημα και θα είναι δημιουργικός κάτι που θα έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα τη Βικιπαίδεια να μεγαλώνει. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε του ήδη λίγους ενεργούς διαχειριστές να ασχολούνται με άλλα πράγματα παρά να αναλώνονται σε διενέξεις συντακτών. Παρόμοια προγράμματα με τον Μέντορα έχουν δοκιμαστεί στην Αγγλική και Γαλλική wikipedia με επιτυχία, άρα μπορούμε να αναμένουμε θετικά αποτελέσματα και στη δική μας Βικιπαίδεια.--Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 13:56, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Θεωρώ λάθος για την ελληνική βικιπαίδεια να δημιουργηθούν μέντορες ανά τομείς. Δεν είμαστε η Νικιπαίδεια με τους 5000 μέντορες που πρέπει να τους χωρίσουμε. Μακάρι να έχουμε καμιά 10αριά συμμετοχές ως μέντορες. Επιπλέον, ο νέος χρήστης θα παίρνει την λανθασμένη ιδέα ότι γράφουμε με θεματολογία. Μα αν δούμε μόνο τον οποιοδήποτε χρήστη, θα δούμε πως σχεδόν κανείς δεν έγραφε με ένα θέμα μόνο. --Focal Point 17:16, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Και εγώ, αλλά και ο Ανώνυμος Βικιπαιδιστής, νομίζω πως το έχουμε αναπτύξει επαρκώς το θέμα... Όλοι οι χρήστες δεν έχουν τις ίδιες γνώσεις και τους ίδιους τομείς ενδιαφέροντος... Προσωπικά πχ. είμαι ανίκανος να απαντήσω σε απορίες για θετικές επιστήμες και μαθηματικά, αλλά είμαι άνετα σε θέση να απαντήσω για ιστορία, αθλητισμό κ.ά. Να μην τα βλέπει αυτά ο νέος χρήστης, ώστε να ξέρει αμέσως σε ποιον να απευθυνθεί χωρίς τον κίνδυνο "καρπαζιάς" πχ. "λυπάμαι, δεν γνωρίζω" κτλ. ? Στόχος μας είναι να τον βοηθήσουμε και όχι να τον μπερδέψουμε με ένα κατεβατό... σαλάτα, όπου όλοι κάνουν λίγο απ'όλα, ενώ για βρει αυτό που θέλει θα πρέπει να το φιλτράρει μόνος του... Έχεις δει ποτέ πχ. ένα οπωροπωλείο να έχει χύμα όλα τα φρούτα χωρίς κατηγοριοποίηση επειδή... "ε, φρούτα είναι όλα τους" ? Εγώ, πάντως, όχι... SFriendly.svg --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 17:23, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Μέχρι στιγμής σας το έχουν πει δυο άνθρωποι. Σκεφτείτε το. Πάντως εγώ δεν μπορώ να βάλω τον εαυτό μου και δεν θέλω να τον βάλω σε καμιά ειδικότητα. Αν φτιάξουμε μια γενική κατηγορία, θα βάλω τον εαυτό μου εκεί. --Focal Point 17:31, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Montjoie-Saint-Denis !!! αν υπάρχει τέτοια απαίτηση, τι λες να το προσθέσουμε μαζί με τις υπόλοιπες κατηγορίες; Νομίζω πως καλύπτουμε όλες τις περιπτώσεις έτσι, και θα είναι μια ωραία προσθήκη. --Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 17:40, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Θα σου απαντήσω με μια ερώτηση που αυτόματα θα δημιουργηθεί, αν κάνουμε έτσι, Ανώνυμος Βικιπαιδιστής... Αν υπάρχει μια Γενική Κατηγορία, τότε, ποιος ο λόγος να έχουμε επί μέρους ? Άλλωστε όλοι ξεκινάμε από το γενικό, προτού πάμε στην επί μέρους θεματολογία... Δεν νομίζω πως θα μπορούσαν να συνυπάρξουν η γενική κατηγορία και οι επί μέρους, τουλάχιστον, όχι αρμονικά...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:30, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)
Σωστή η τοποθέτησή σου μιας και οπτικά και μόνο ο νέος χρήστης προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση που είναι πιο οικεία προς αυτόν. Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να αποκλείσουμε και την απαίτηση από τους Μέντορες, ειδικά αν πρόκειται για παλιούς και εμπειρότατους χρήστες, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεξάρτητα κατηγορίας. Θεωρώ πως η προσθήκη μπορεί να γίνει μόνο και μονο για να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα, αφού άλλωστε εκφράστηκε και τέτοιος προβληματισμός. Ωστόσο, είναι κάτι το οποίο μπορεί να προστεθεί και αφού το πρόγραμμα ξεκινήσει αν δούμε πως έχει χρησιμότητα.--Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 19:36, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)
Ένας οδηγός Ανώνυμος Βικιπαιδιστής, ίσως, θα ήταν ότι έγινε και με τους πρόσφατους μαραθωνίους συγγραφής... Δηλαδή θα έχεις τους χρήστες οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά ανά τομέα ή τομείς και άλλους οι οποίοι θα είναι επίσης παρόντες, αν και ελαφρώς σε πιο ελεύθερο ρόλο... Αυτούς λοιπόν θα πρέπει να τους χωρέσουμε σε άλλη κατηγορία, η οποία όμως ΔΕΝ θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο "γενική" στο όνομά της, διαφορετικά θα βρεθούμε προ του ερωτήματος που παρέθεσα παραπάνω...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:48, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)
Σωστή τοποθέτηση συμφωνώ.--Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 19:51, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Τεχνικά[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Φαίνεται καλή ιδέα η απόκτηση μέντορα από νέους χρήστες, ίσως φανεί χρήσιμη. Μια απορία τεχνικής φύσεως. Πατώντας το κουτί στο κάτω μέρος της σελίδας, οδηγήθηκα στη σελίδα συζήτησης χρήστη μου και δημιουργήθηκε αυτόματα η ενότητα Αίτηση για Μέντορα. Απορία: πώς ένας νέος χρήστης, ο οποίος θεωρητικά δεν γνωρίζει το ping θα μπορέσει να καλέσει μέντορες, καθώς υπάρχει η πιθανότητα η αίτηση του να χαθεί στα χρονικά των Πρόσφατων Αλλαγών; Παρεπιπτόντως, είναι απαραίτητο να φτιάξει κανείς πρότυπο για να δηλώσει μέντορας, ή μπορεί απλά να βάλει το όνομα χρήστη του στους τομείς της επιλογής του; Nataly8 συζήτηση 18:16, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Nataly8 πάνω στο συγκεκριμένο κουμπί υπάρχει η επεξήγηση πως η χρήση του δεν εξασφαλίζει πως κάποιος μέντορας θα τον προσεγγίσει, προφανώς για τους λόγους που αναφέρεις. Παρόλα αυτά υπάρχει επίσης η επιλογή, ο νέος χρήστης να απευθυνθεί στην Αγορά για βοήθεια, μαζί με το αντίστοιχο λινκ που τον κατευθύνει εκεί. Για τη δημιουργία προφίλ μέντορα ο Glorious 93 έχει απλουστεύσει τη διαδικασία με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις το όνομα χρήστη σου και να γράψεις το μήνυμα που είναι προσωπικό και απαραίτητο για τη δημιουργία του προφίλ σου, καθώς και να επιλέξεις τις κατηγορίες που μπορείς να προσφέρεις καθοδήγηση (μπορείς σε παραπάνω από μια αν το επιθυμείς). Ναι, η δημιουργία προφίλ είναι απαραίτητη για να είναι ορατό πως είσαι μέντορας σε όσους νέους χρήστες αναζητούν καθοδήγηση. --Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 18:58, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)

Να απαντήσω κι εγώ σε αυτό το θέμα... Η διαδικασία έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το μήνυμα να παραδίδεται αυτόματα και χωρίς ανάγκη υπογραφής από τον αιτούντα, καθώς αυτή εντάσσεται αυτόματα στο αίτημα... Απλούστερο και πρακτικότερο για νέους χρήστες οι οποίοι σχεδόν πάντοτε χρειάζονται κάποιο διάστημα μέχρι να μάθουν πώς υπογράφουμε τα μηνύματά μας στην Βικιπαίδεια... SFriendly.svg Όσο για το προφίλ, τώρα, του Μέντορα, καλό είναι να υπάρχει ώστε να δίνει μια φιλικότερη εικόνα προς τον νέο χρήστη και όχι ένα κρύο/ξερό "Χρήστης:Τάδε, Ενδιαφέροντα:Χ"... Πιο ανθρώπινο και πιο "ζεστό" και φιλικό προς τον νέο χρήστη... Και μην ξεχνάμε, ο νέος χρήστης μπορεί να είναι οτιδήποτε: από ένα παιδί-μαθητή, έναν φοιτητή, μέχρι έναν εργαζόμενο οικογενειάρχη ή έναν συνταξιούχο... Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε πολύ σωστά και η Saint-Février λίγο παραπάνω, πίσω από κάθε λογαριασμό χρήστη υπάρχει και ένας άνθρωπος... Επομένως, ως τέτοιο θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε, οπότε τί το καλύτερο από λίγη "ζεστασιά" και μια - εμμέσως - θερμή υποδοχή, παρά ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα υποδοχής και μετά... "βγάλτα πέρα μόνος σου τί θα κάνεις, πού θα πας και τί θα γράψεις"... ΥΓ. Σημείωση πως ψάχνομαι αυτή την στιγμή, ώστε να βάλω υπό μορφή σκελετού το infobox σε ευκρινές σημείο ώστε να το βλέπουν όσοι θέλουν να φτιάξουν ένα για τον εαυτό τους... ΥΓ2. Δεύτερη σημείωση πως το κουμπί για την δημιουργία προφίλ και μηνύματος αφορούν το ίδιο κουτί-προφίλ, απλώς το προφίλ είναι το γενικό κουτί και το "μήνυμα" είναι απλή προσθήκη του username σου ώστε, πατώντας του κουμπί "Επικοινωνία" να πηγαίνεις στο σωστό λογαριασμό χρήστη... SFriendly.svg --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:27, 28 Αυγούστου 2016 (UTC)


Πιστεύω ότι τεχνικά (και πρακτικά - βλέπε παραπάνω) το σύστημα δημιουργήθηκε περισσότερο πολύπλοκο από όσο χρειάζεται. Σε ορισμένα σημεία έρχεται και αντίθετο με την απλότητα και φιλικότητα που επιθυμούμε για νέους χρήστες. Για παράδειγμα όταν ο νέος χρήστης πατήσει στην παρουσίαση ενός διαθέσιμου ως μέντορα στο «Επικοινωνία», πηγαίνει σε αυτό, μια σελίδα που του λέει «μην πειράξεις τίποτε» χωρίς να είναι και ξεκάθαρο τι ακριβώς θα γίνει με την αποθήκευση. Αυτό μάλλον μπορεί να τον τρομάξει παρά να είναι φιλικό. Η πολυπλοκότητα εισήχθει για να μπει στη σελίδα συζήτησης το μήνυμα με εικονίδιο, πλαίσιο κλπ., και πάλι με κώδικα που δεν θα κατανοεί ο νέος χρήστης (αν π.χ. μετέπειτα θελήσει να επεξεργαστεί το μήνυμά του ή να δει τι έγινε). Δεν είναι καν ο τυπικός τρόπος συνομιλίας μεταξύ χρηστών. Θα μπορούσε να αναδημιουργηθεί όλο αυτό έτσι ώστε να μην χρησιμοποιείται δεύτερο πρότυπο και να είναι απλούστερο το μήνυμα και περισσότερο κατανοητό στον χρήση τι κάνει εκείνη τη στιγμή. Θα κοιτάξω να το φτιάξω λίγο αργότερα.
Έχουν εισαχθεί πρότυπα που υπήρχαν ήδη στην ελληνική (π.χ. Ancre->Anchor) και περιττές λειτουργίες για λεπτομέρειες που δεν είναι ούτε επί του παρόντος (ίσως και ποτέ) απαραίτητες αλλά αυξάνουν την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία συντήρησης και τροποποίησης. Για παράδειγμα, η αφαίρεση από του διαθέσιμους μέντορες δεν χρειαζόταν μια επιπλέον παράμετρο pause= oui | non αλλά μπορεί να γίνεται με αφαίρεση και επαναπροσθήκη του προτύπου. Άλλο παράδειγμα, τα πολλαπλά πρότυπα χρηστών, ειδικά τα χωρισμένα κατά φύλο, μπορούσα να είναι λιγότερα με τη χρήση του κατάλληλου κώδικα (οπότε να υπάρχουν και λιγότερα πράγματα για τροποποίηση όταν χρειάζεται).
Γενικά θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν να μεταφερθεί ολόκληρη η δομή with all the bells and whistles αλλά να γίνει η βασική δομή και να χτιστεί προσαρμοσμένο στο μέγεθος και τις πρακτικές της ελληνικής ΒΠ.
Θα διορθώσω και απλοποιήσω μερικά πράγματα ως προς τον κώδικα και τις λειτουργίες, εστιάζοντας πρώτα στο τι θα βλέπει και κατανοεί ο νέος χρήστης, μετά στους μέντορες, και τέλος σε όσους θα πρέπει να συντηρούν όλο αυτό το σύστημα. -geraki (συζήτηση) 07:03, 29 Αυγούστου 2016 (UTC)Voilà, Mesdames et Messieurs! Με το {{προφίλ μέντορα}} μπορεί κάποιος να δηλωθεί ως διαθέσιμος με μία μόνη επεξεργασία χωρίς να δημιουργήσει κάποια άλλη σελίδα. Δεν καλεί πολλαπλά πρότυπα πέρα από το anchor (κατά τη γνώμη μου κι αυτό περιττό είναι και μπορεί να αφαιρεθεί). Το κουμπί που οδηγεί στη δημιουργία αιτήματος προς διαθέσιμο μέντορα δεν χρειάζεται προσαρμογή για κάθε μέντορα, αφήνει τις οδηγίες έξω από το πλαίσιο επεξεργασίας και δίνει καθαρό κώδικα και μήνυμα κατανοητό από τον χρήστη που το αφήνει. -geraki (συζήτηση) 08:46, 29 Αυγούστου 2016 (UTC)


Τροποποίησα και τη λειτουργία για όταν κάποιος θέλει να κάνει ένα γενικό αίτημα αντί σε συγκεκριμένο. Αντί να στέλνει μήνυμα στον εαυτό του, για να μπει σε κατηγορία, ένα bot να παρακολουθεί την κατηγορία και να γράφει τους χρήστες στην Βικιπαίδεια:Μέντορας/Νέοι χρήστες σε αναμονή που παρακολουθούν οι μέντορες, αφήνει μήνυμα απλά στην ίδια σελίδα με το όνομά του. Απλό, οικονομικό, και δεν χρειάζεται άλλους πόρους... Η διαδικασία είναι περισσότερο κατανοητή και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. -geraki (συζήτηση) 09:26, 29 Αυγούστου 2016 (UTC)

Πρότυπο[επεξεργασία κώδικα]

Είμαι αρκετά καχύποπτος και σκεπτικός με την τοποθέτηση προτύπων υποστήριξης. Αντιλαμβάνομαι τα πρότυπα οργάνωσης κ.λπ, εύλογο να υπάρχουν, αλά αναρωτιέμαι ποια η σημασία τέτοιου είδους προτύπων σε σελίδες του εγχειρήματος. Στην ακραία του μορφή, αναρωτιέμαι αν μπορώ να τοποθετήσω και εγώ ένα πρότυπο που να λέει ότι "το προτζεκτ αυτό υποστηρίζεται από τον χρήστη Diu".--Diu (συζήτηση) 16:41, 29 Αυγούστου 2016 (UTC)

Αυτό μπορείς να το δηλώσεις, ήδη, προσθέτοντας τον εαυτό σου στην λίστα των "Μεντόρων"... SFriendly.svg --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 16:43, 29 Αυγούστου 2016 (UTC)
Ακριβώς άρα τα πρότυπα υποστήριξης που αποσκοπούν; Τα user group, τα σχολεία και οι κοινότητες έχουν μέλη, τα οποία μπορούν να δηλωθούν ως μέντορες. Οτιδήποτε άλλο πρέπει να αφαιρείται.--Diu (συζήτηση) 16:46, 29 Αυγούστου 2016 (UTC)

Θα ήθελα απλά να ενημερώσω πως το συγκεκριμένο λογότυπο δεν αφορά τον σύλλογο αλλά είναι το σήμα της κοινότητας και μπορεί να το τοποθετήσει οποιοσδήποτε χρήστης. Eπίσης το πρόγραμμα δεν το τρέχει ο σύλλογος αλλά το στηρίζει με εκπαιδευτικό υλικό. Αυτή η σαφής σύνδεση του σχολείου Βικιπαίδειας και του εκπαιδευτικού υλικού του, αναφέρεται στη σχετική καταχώριση της ιδέας μου για τον Μέντορα στο IdeaLab και την αντίστοιχη σελίδα στο meta, καθώς και στην προσωπική μου σελίδα που αφορά τον Μέντορα όπου αναπτύσσω λεπτομερώς την ιδέα μου. Επίσης να σας υπενθυμίσω πως υπάρχει και σχετική καταχώρηση στην Αγορά όπου στο κάλεσμα της συγκεκριμένης ανακοίνωσης ανταποκρίθηκε μόνο ο Glorious 93 ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο την επιτυχημένη συνεργασία μας. Η έννοια της καθοδήγησης των νέων χρηστών ξεφεύγει από τα πλαίσια των προγραμμάτων και έχει βαθύτερη έννοια και σημασία για όλους εμάς που συμμετέχουμε στην κοινότητα ενωτικά και όχι διασπαστικά προσπαθώντας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του οίκου μας. Να ευχαριστήσω θερμά για άλλη μια φορά για την εξαιρετική και λειτουργικά άρτια δουλειά του τον Glorious 93. --Ανώνυμος Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 21:53, 29 Αυγούστου 2016 (UTC)

Ενδιαφέρουσα θεματολογία![επεξεργασία κώδικα]

Με χαρά διαπιστώνω ότι το εγχείρημα Μέντορας προσελκύει όλο και περισσότερους νέους εθελοντές! Μέχρι στιγμής έχουμε καλύψει θεματολογία από επιστήμες, αθλητισμό, γεωγραφία, ιστορία, πολιτική και χόμπυ. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το άνοιγμα του Geraki προς τις νοικοκυρές με την προσφορά του να καθοδηγήσει χρήστες που θα θελήσουν να επεκτείνουν αυτό το λήμμα και στη συνέχεια να τις βοηθήσει να καταγράψουν και άλλες τέχνες που λείπουν από την ελληνική ΒΠ αλλά ωστόσο υπάρχουν στην αγγλική (άρα μπορεί να γίνει μετάφραση) όπως αυτό και αυτό, τους έφηβους/νέους να ασχοληθούν με τη συγγραφή λημμάτων για παιχνίδια "μολυβιού και χάρτου" όπως αυτό (ακόμα καλύτερα θα ήταν να δημιουργηθεί και η κατηγορία paper-and-pencil games και στην ελληνική ΒΠ!) και φυσικά το τόσο ενδιαφέρον λήμμα (τι απίθανες κατασκευές είναι αυτές!!!) για τα παιχνίδια στην άμμο θα ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να ενθαρρύνουμε δασκάλους να εντάξουν τη ΒΠ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Μάλιστα θα μοιραστώ την καταπληκτική αυτή ιδέα με τη φίλη δασκάλα Bojana που γνώρισα στη Wikimania:-) (Geraki χαίρομαι που είσαι καλά στη σωματική σου υγεία: μετά από τόσες ειδοποιήσεις που έχω στείλει για να συμμετάσχεις σε αυτήν εδώ τη συζήτηση στο Meta είχα ανησυχήσει που πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα και δεν είχες ανταποκριθεί. Χαίρομαι που βλέπω ότι τουλάχιστον εδώ συνεισφέρεις δημιουργικά:-) Καλή συνέχεια στο Μέντορα, τώρα που άρχισε να μπαίνει περισσότερος κόσμος να στηρίξει την πρωτοβουλία είμαι πεπεισμένη ότι θα επιτύχει, και κερδισμένοι θα βγούμε όλοι όσοι αγαπάμε την ελεύθερη και ανοικτή γνώση μέσω της ΒΠ. Ειδικά όταν επεκτείνεται και σε ανέλπιστα ενδιαφέροντες νέους τομείς με τους οποίους κανείς δεν έχει ασχοληθεί έως τώρα. Μπράβο σε όλους, ελπίζω σύντομα να μπορέσω κι εγώ να υποβάλω τη δική μου αίτηση για να γίνω Μέντορας :-)--Saintfevrier (συζήτηση) 07:20, 30 Αυγούστου 2016 (UTC)