Πλέξιμο με βελονάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βελονάκια διαφόρων μεγεθών.

Το Πλέξιμο με βελονάκι είναι μια μορφή χειροτεχνίας για την κατασκευή πλεκτών διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται μια ειδική βελόνα με κυρτή απόληξη για την πλέξη του νήματος. Για τα διακοσμητικά εργόχειρα συνήθως χρησιμοποιείται ειδικό λευκό νήμα, όμως συχνά χρησιμοποιείται και μάλλινο νήμα, κορδόνι και άλλα υλικά.

Τα εργόχειρα που έχουν φτιαχτεί με την τεχνική αυτή μπορεί να είναι είτε μικρά σε μέγεθος, π.χ. για διακοσμητική κάλυψη μικρών επιφανειών είτε μεγαλύτερα π.χ. για τραπέζια, αλλά ακόμα και για ρούχα.

Η κυριότερη διαφορά της τεχνικής του πλεξίματος με βελονάκι είναι η χρήση μιας βελόνας, ενώ στο πλέξιμο με βελόνες χρησιμοποιούνται δυο βελόνες ή και περισσότερες. Επίσης, στο πλέξιμο με βελονάκι η εργασία προχωράει μια-μια βελονιά, ενώ στο πλέξιμο με βελόνες παραμένει "ανοικτή" την ίδια στιγμή μια ολόκληρη σειρά από βελονιές.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των ατόμων που ασχολούνται με το πλέξιμο λόγω της ψυχοθεραπευτικής του επίδρασης, σε σημείο που να ασχολούνται και αρκετοί άντρες.[1]. Έχουν δημοσιευτεί ιατρικές μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που αποδίδουν την επίδραση αυτή στη ρυθμική κίνηση της βελόνας και στο αίσθημα χαλάρωσης που προσφέρει.[2]

Εργόχειρα και αντικείμενα που δημιουργήθηκαν με βελονάκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. [1] Πλέξιμο με το βελονάκι, Τα ΝΕΑ, ανάκτηση 01-08-2016
  2. [2] Άρθρο για τη χαλαρωτική επίδραση του εργόχειρου στην εφημερίδα Sacramento Bee, Ανάκτηση 01-09-2016