Συζήτηση Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ζωολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σπουδαιότητα άρθρων[επεξεργασία κώδικα]

Ένα δευτερεύον (ίσως και όχι τόσο) ζήτημα, είναι το πως θα ταξινομήσουμε τα άρθρα ανα σπουδαιότητα, ώστε να ξέρουμε ποια θέλουν πιο μεγάλη προσοχή. Επειδή όλα είναι ζώα, είναι λίγο δύσκολο αλλά κάτι θα βρεθεί να το τυποποιήσουμε. Π.χ. είναι φανερό ότι το λιοντάρι είναι πιο σημαντικό για την επιχείρηση από την Felis margarita και ας είναι και τα δύο είδη της ίδιας οικογένειας.

Η δική μου πρόταση είναι:

 • Ύψιστη: οι μεγάλες ταξονομικές κατηγορίες: Ζώα, Θηλαστικά, Αρθρόποδα,
 • Υψηλή: Τα ζώα φίρμες 100-200 ζώα που διαλέξουμε που εν γένει είναι πιο γνωστά (όχι κατανάγκη ταξονομικά είδος, π.χ. αρκούδα, κουκουβάγια) καθώς και κάποιοι δεινόσαυροι και άλλα πιο γνωστά απολιθώματα
 • Μέση: Λιγότερο γνωστά ζώα, υποβαθμίδες των αποπάνω (π.χ. καφέ αρκούδα)
 • Χαμηλή: όλα τα υπόλοιπα.

Υπάρχει βέβαια πολύ μεγάλος βαθμός υποκειμενικότητας για αυτό προτείνω να μην αρχίσει ακόμα, δεν βιαζόμαστε, απλά αν υπάρχουν ιδέες να κατατεθούν. Υπάρχει άλλωστε πολύ δουλειά να γίνει σε άλλους τομείς. --Egmontaz συζήτηση 03:19, 11 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Άλλη πρόταση:

 • Ύψιστη: τα άρθρα ζωτικής σημασίας που αφορούν τα ζώα, ζώα φίρμες, κάποια απολιθώματα και μεγάλες ταξινομικές κατηγορίες
 • Υψηλή: υποβαθμίσεις των απο πάνω (μαζί και κατηγορίες), γνωστά ζώα, αλλά όχι φίρμες
 • Μεσαιά: λιγότερο γνωστά ζώα, λιγότερο γνωστές υποβαθμίσεις, ιδιαίτερα ζώα στις κατηγορίες τους
 • Χαμηλή: όλα τα υπόλοιπα. C messier 20:17, 30 Νοεμβρίου 2009 (UTC)


Οπωσδήποτε στην ύψιστη προτεραιότητα θα πρέπει να τεθούν και τα οικόσιτα ζώα (κατσίκι, κουνέλι, κότα, κλπ.), τα παράσιτα (ποντίκι) και τα βρώσιμα κυνήγια (λαγός, ορτύκι κλπ.). Γενικά οτιδήποτε εμπλέκεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. --Geraki Επίθεση! 21:49, 30 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Συμφωνώ, νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός της πρότασης του C messier και του Geraki. --Egmontaℨ συζήτηση 08:39, 5 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Βιολόγος, που είμαι και που πάντοτε ενδιαφερόταν περισσότερα για τα ζώα παρά για τα φυτά ή ας πούμε για γενετική ή μικροβιολογία, να πω και την ταπεινή γνώμη μου: δεν είναι δυνατόν να καθορίσουμε κλίμακα προτεραιότητας. Για να ξεκαθαρίσω την γνώμη μου με μερικά παραδείγματα. Το είδος ελέφαντας πριν από την τάξη Proboscidea, αλλά η οικογένεια Πιγκουίνος πριν από κανένα είδος της οικογένειας αυτής. Στα έντομα το γένος Agrilus πριν από κανένα είδος του γένους, αλλά ο ελαφοκάνθαρος πριν από την οικογένεια, στην οποία ανήκει. Μετά: Τι έχει περισσότερα σημασία, κανένα πουλί ή κανένα ψάρι ή η μέλισσα. Μόνο με προσωπική γνώμη μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα. Για αυτό προτείνω να γράφει ο καθένας για αυτό το ζωολογικό θέμα, που ενδιαφέρει αυτόν, και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα άρθρα παρά εάν γράφουμε ο τι πρέπει. Σχετικά με την τάβλα αποτίμησης άρθρων νομίζω, πως η λίστα ποιότητας αρκεί τελείως και αξιόλογο άρθρο με χαμηλή σπουδαιότητα θεωρώ πιο σημαντικό παρά άρθρο υψηλής σπουδαιότητας με βαθμό Β. Αντί του θέματος σπουδαιότητα να συζητήσουμε πως να συνεργαστούμε με την Livepedia.--SigaΣυζήτησηεργαστήριο 17:49, 6 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Φίλε Siga η αποτίμηση της σπουδαιότητας δεν δεσμεύει κανένα με το ποιο άρθρο θα ασχοληθεί, χρησιμεύει απλώς για να εποπτεύουμε πιο εύκολα τις ελλείψεις μας. Η δουλειά σου είναι εξαιρετική, συνέχισε να ασχολείσαι με ότι αγαπάς. Όμως σίγουρα θα συμφωνήσεις ότι το άρθρο έντομα είναι πιο σημαντικό από το άρθρο Agrilus με τον ίδιο τρόπο που το άρθρο Γερμανία είναι πιο σημαντικό από το άρθρο Αμβούργο. --Egmontaℨ συζήτηση 01:30, 10 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Τι να πω, δίκιο έχεις--SigaΣυζήτησηεργαστήριο 17:38, 12 Ιανουαρίου 2010 (UTC)


Η πρόταση μου (mix των παραπάνω):

Ύψιστη:

 1. Λίγες, μεγάλες και γνωστές ταξινομικές κατηγορίες (π.χ Θηλαστικά, Έντομα κτλ).
 2. Όχι συγκεκριμένα ζώα.

Υψηλή:

 1. Γνωστά ζώα (π.χ λιοντάρι, αρκούδα, άνθρωπος, ρινόκερος, μέλισσα, γάτα κτλ).
 2. Γνώστες ταξινομικές κατηγορίες (Ανθρωπίδαι, Χορδωτά, Πρωτεύοντα κτλ).

Μεσαία:

 1. Υποβαθμίσεις των από πάνω (π.χ καφέ αρκούδα, κοινός χιμπαντζής, μαύρος ρινόκερος κτλ).
 2. Λιγότερο γνωστές ταξινομικές κατηγορίες (Περισσοδάκτυλα, Ανθρωπίνοι, Υμενόπτερα κτλ).

Χαμηλή: Τα υπόλοιπα (τελείως σπάνιες ή άγνωστες κατηγορίες, υποδιαιρέσεις κτλ).

Όπως είπε και ο Egmontaz η αποτίμηση δεν δεσμεύει κανέναν, απλά βοηθάει στην εποπτεία των άρθρων.--Sisyphos23 10:11, 3 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Το μόνο σίγουρο είναι το εξής: τα άρθρα ζωτικής σημασίας για την βικιπαίδεια είναι αντικείμενα Υψίστης σπουδαιότητας για την επίχειρηση.--C messier 23:25, 2 Οκτωβρίου 2011 (UTC)

Τι λέτε?[επεξεργασία κώδικα]

Δυο ερωτήσεις όπου θα ήθελα να ξέρω την γνώμη σας.

Α. Μόλις τελείωσα μια σειρά άρθρων για γένη από Buprestidae (κολεόπτερα). Θέλω αποτίμηση στην κλίμακα ποιότητας. Νομίζω, πως δεν μπορώ να το κάνω ο ίδιος. Αλλά αφού προφανώς είμαι ο μόνος ειδικός, προτείνω την τάξη Γ για τα άρθρα Acmaeodera, Acmaeoderella, Chalcophora, Capnodis, Perotis, Buprestis, Eurythyrea, Julodis, Scintillatrix, Ptosima, Anthaxia,[Chrysobothris]], Agrilus, Buprestidae και την τάξη Β για το άρθρο Coraebus, γιατί είναι σχετικά πλήρως όσον αφορά τα ευρωπαϊκά είδη (Οπωσδήποτε δεν θα βρεις καλύτερα πουθενά).

Β. Έχω υπ όψιν να συνεχίσω με κάτι από τις ακόλουθες σειρές άρθρων

 • για σημαντικά είδη κολεοπτέρων που συναντούμε στην Ελλάδα (Cerambyx cerdo, Polyphylla fullo, Lucanus cervus κλπ)
 • για τις σπουδαιότερες οικογένειες κολεοπτέρων (Cerambycidae, Scarabaeidae, Carabidae, κλπ)
 • για τις σπουδαιότερες τάξεις εντόμων (Ephemeroptera, Lepidoptera, Diptera, κλπ)
 • για γενικά θέματα εντομολογίας (στοματικά μόρια, κολεοπτερολογία, κλπ)
 • επιμέλεια πια υπαρχόντων άρθρων για έντομα, που αναφέρονται στην σελ. «Επιχείρηση Ζώα»

Τι λέτε, τι είναι τα πιο επείγοντα? --SigaΣυζήτησηεργαστήριο 16:21, 3 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Φίλτατε Siga θα πρότεινα, ως πιο επείγουσα τη σειρά άρθρων για τις σπουδαιότερες τάξεις εντόμων (Ephemeroptera, Lepidoptera, Diptera, κλπ) μια και γι' αυτές δεν έχουμε ακόμα τίποτε ή σχεδόν τίποτε (μερικά λήμματα για τα δίπτερα είναι της τάξης "Έναρξη" ως προς την αποτίμηση!). --Ttzavarasσυζήτηση 16:47, 3 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

γενικές ονομασίες και είδη[επεξεργασία κώδικα]

Σκεφτόμουν να αρχίσω το άρθρο χελιδόνι, αλλά έπειτα σκέφτηκα ότι με τον όρο χελιδόνι δεν ενοούμε ένα μόνο είδος, αλλά πολλά και διαφορετικά γένη, όπως το δέλιχον (σπιτοχελίδονο) και το χιρούντο (σταβλοχελίδονο), και πιο συγκεντριμένα είναι η οικογένεια στην οποία ανήκουν τα προαναφερθέντα είδη. Το πρόβλημα πως θα γράψω στο άρθρο χελιδόνια για την οικογένεια, και κυρίως, πως θα μπει στο ταξινοπλαίσιο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον καρχαρία. Περιμένω τις απόψεις σας. --C messier 09:53, 27 Ιουλίου 2010 (UTC)

Νομίζω με τον όρο χελιδόνι δεν εννοούμε διαφορετικά γένη αλλά διαφορετικά είδη. Αν η οικογένεια δεν μεταφράζεται, ας μπει με τη λατινική της ονομασία, δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, εξ άλλου στα περισσότερα ζώα οι οικογένειες έχουν μείνει αμετάφραστες. --Ttzavarasσυζήτηση 15:37, 27 Ιουλίου 2010 (UTC)

Άρθρα υποψήφια για συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Άρθρα που έχουν προταθεί για συγχώνευση και είναι σχετικά με την επιχείρηση:ζώα. Μπορείται να πείτε την γνώμη σας στη σελίδα συζητήσεων των άρθρων.

Γένος Alopias[επεξεργασία κώδικα]

Προς το παρόν ασχολούμαι με τους καρχαρίες και σε κάποιες περιπτώσεις έχω πρόβλημα με την ονοματοδοσία. Ένα από τα προβλήματα είναι το γένος Alopias. Το έχω συναντήσει με πέντε διαφορετικές πιθανές ονομασίες:

 • Αλοπίας
 • Αλεπόσκυλος
 • Αλεποκαρχαρίας
 • Καρχαρίας αλεπού
 • Καρχαρίας θεριστής

Περιμένω την γνώμη σας για το ποια είναι η πιο σωστή ώστε να γράψω το άρθρο.--C messier 10:32, 21 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Σε ποια οικογένεια ανήκει; Αν είναι στην οικογένεια Lamniformes το βρήκα ως "Αλωπίας" (Alopias vulpinus) στον "Πυρσό". --Ttzavarasσυζήτηση 21:12, 21 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Οικογένεια Alopiidae (περιέχει μόνο το γένος Alopias), τάξη Lamnomorpha. Και στην μεγάλη ελληνική εγκυκλοπαίδεια του Δρανδάκη έστι αναφέρεται.--C messier 21:15, 21 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Άρα μπορείς να το ξεκινήσεις ως "Αλωπίας" και να παραθέσεις και τα άλλα ονόματά του. --Ttzavarasσυζήτηση 21:23, 21 Σεπτεμβρίου 2011 (UTC)

Μέσα στα είδη καρχαριών που έχω γράψει, έχω δει αρκετούς καρχαρίες που λέγονται blacktip και whitetip και τους έχω μεταφράσει ως μαυροπτέρυγους ή λευκοπτέρυγους, άλλα μια άλλη πιθανή μετάφραση είναι με λευκά ακροπτέρυγα ή με μαύρα ακροπτέρυγα. Μια τρίτη εναλλακτική είναι να μείνουν με την επιστημονική ονομασία. Ποιο είναι ορθότερο; --C messier 19:14, 6 Οκτωβρίου 2011 (UTC)

Κοινή Ονομασία[επεξεργασία κώδικα]

Πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με τη συγγραφή λημμάτων εδώ και παρατήρησα ότι στις κοινές ονομασίες ζώων μόνο στην πρώτη λέξη μπαίνει κεφαλαίο. π.χ. Ελληνική βουνίσια οχιά αντί για Ελληνική Βουνίσια Οχιά. Γιατί ισχύει κάτι τέτοιο, εφόσον οι διεθνείς κοινές ονομασίες δεν ακολουθούν αυτό το πρότυπο; Η διεθνής ονομασία στο προαναφερόμενο παράδειγμα είναι Greek Meadow Viper. --Konstakal (συζήτηση) 00:20, 10 Ιουνίου 2017 (UTC)

Είναι οδηγία για το πώς δίνεται ο τίτλος των λημμάτων στη Βικιπαίδεια, δες Βικιπαίδεια:Ονοματοδοσία σελίδων. --C Messier 10:31, 10 Ιουνίου 2017 (UTC)

Μεταφράσεις..[επεξεργασία κώδικα]

Επίσης έχω παρατηρήσει ότι (ειδικά στη συστηματική) υπάρχει μια τάση μετάφρασης όλων των taxa στα ελληνικά. Είδα π.χ. από "Ντιγκονγκίδες" και "Ντιγκόνγκ", μέχρι "Εχιδνίδες" και "Κολουβρίδες". Κατά τη γνώμη μου μερικές ονομασίες απλά δεν θα έπρεπε να μεταφράζονται. Έτσι, "Dugongidae" αντί για "Ντιγκονγκίδες" και "Colubridae" αντί για "Κολουβρίδες". --Konstakal (συζήτηση) 00:21, 10 Ιουνίου 2017 (UTC)

Αν υπάρχουν μεταφρασμένα στα ελληνικά, δεν υπάρχει λόγος να μην τα μεταφράσουμε. --C Messier 10:33, 10 Ιουνίου 2017 (UTC)

Τι εννοείς αν υπάρχει μεταφρασμένο στα ελληνικά; Στην παραπάνω περίπτωση αυθαίρετα κάποιος "μετέφρασε" την οικογένεια Dugongidae.. --Konstakal (συζήτηση) 19:34, 10 Ιουνίου 2017 (UTC)

Αν υπάρχει μεταφρασμένο (δηλαδή η μετάφραση δεν είναι αυθαίρετη του συντάκτη του λήμματος). Αν η μετάφραση είναι αυθαίρετη όντως δεν έχει θέση. --C Messier 19:44, 10 Ιουνίου 2017 (UTC)

Κανόνες ονοματολογίας[επεξεργασία κώδικα]

Το είδος έχει πάντα την μορφή Genus species (όχι bold) και καλό θα ήταν να ακολουθεί και το species authority (όχι italics). Επίσης, το species authority δεν μεταφράζεται. Τέλος, η μεταφρασμένη εκδοχή της λατινικής ονομασίας (Otus scops - Ώτος ο σκωψ) δεν θεωρείται επιστημονική ονομασία. --Konstakal (συζήτηση) 00:25, 10 Ιουνίου 2017 (UTC)

Καλώς σας βρήκα[επεξεργασία κώδικα]

Χαίρετε! Σκέφτηκα να συμμετάσχω στην Επιχείρηση αυτή, βοηθώντας όπως και όποτε μπορώ, κυρίως για αγροτικά ζώα, όπως η αγελάδα. Έφτιαξα και το παρακάτω πρότυπο, ελπίζω να σας αρέσει. Προσωπάκι έφρασης

Sumatran Tiger 2 (6964693266).jpg
Αυτός ο χρήστης συμμετέχει στη Βικιεπιχείρηση:Ζωολογία-GeoTrou (συζήτηση) 14:07, 29 Ιουνίου 2017 (UTC)