Συζήτηση:Stand-up comedy

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μετονομασία[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως να συζητήσουμε λίγο τον τίτλο του λήμματος; Προσωπικά πρώτη φορά ακούω τον όρο "όρθια κωμωδία"... Παρόλα αυτά, τον έψαξα και όπου αναφέρεται, αναφέρεται περιπαιχτικά... Του τύπου: κωμωδία στα... όρθια και άλλα τέτοια... Προτείνω μετονομασία σε Stand up κόμεντι, και το "κόμεντι" χαριστικά... Σε αφίσες και λοιπά αναφέρεται Stund up comedy... Στη χειρότερη Σταντ απ κόμεντι, το οποίο ούτε κι αυτό με τρελαίνει... Δεν ξέρω, δεν ξέρω... Πάντως όχι και Όρθια κωμωδία, αν και αναφέρεται κάπου κι έτσι, αλλά υπό περίεργους τρόπους. Εν πάση περιπτώσει, ο όρος είναι μακράν πιο γνωστός, ακόμα και στην Ελληνική, ως stand up κόμεντι... —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 15:21, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Νομίζω, με όσα είμαι σε θέση να ξέρω, πως ο όρος που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι το stand up comedy... Μετά, ο παρόν τίτλος του λήμματος είναι απλώς ελεύθερη (google translate φάση) μετάφραση του αγγλικού όρου, όπου stand up = σηκώνομαι, άρα είμαι όρθιος... Ο όρος είναι αγγλικός και η γενικότερη προέλευση του είδους αυτού αγγλοσαξωνική, γι'αυτό και δεν νομίζω πως σε αυτή την φάση θα ήταν σωστό... να ανακαλύψουμε την Αμερική με την αυτοσχέδια-αυθαίρετη μετάφραση του "όρθια κωμωδία"... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 15:26, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Κάτι τέτοια έχω κι εγώ στο μυαλό μου... Το όρθια κωμωδία μου φάνηκε αστείο μόλις το είδα... Και όπως είπα, στις περισσότερες αναφορές στο διαδίκτυο, αναφέρεται ως επί το πλείστον περιπαιχτικά έτσι... Εκείνο που πρέπει να συζητήσουμε, υποθέτω, είναι το πώς θα το γράψουμε; Stand up comedy; Stand up κόμεντι; Stand-up comedy; Stand-up κόμεντι; ή, στη χειρότερη, Σταντ απ κόμεντι;... —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 15:33, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Το σωστότερο θα μου φαινόταν η ορίτζιναλ ονομασία (με ορίτζιναλ γραμματική και ορθογραφία), παρά ο... βιασμός της με ημίμετρα (μισό αγγλικό και μισό ελληνικό) ή ορθογραφικές αυθαιρεσίες, οι οποίες, εφόσον τεκμηριώνονται από παραπομπές σε ελληνικά ΜΜΕ, θα προήλθαν περισσότερο από εσφαλμένη μεταφορά του πρωτότυπου από τους Έλληνες αρθρογράφους, παρά από σωστή μεταφορά του πρωτότυπου... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 15:36, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Κοινώς, Glorious, προτείνεις για τίτλο τo Stand-up comedy? (Δεν έχω κανένα πρόβλημα, πάντως, εγώ...) —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 17:13, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Ναι, καθώς πρόκειται για αγγλοσαξωνικής προέλευσης είδος, οπότε και είναι σωστό να παραμείνει στον ορίτζιναλ τίτλο του ελλείψη (σοβαρού) ελληνικού αντίστοιχου τίτλου...--Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 17:15, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)


Ωραία. Ε, ας περιμένουμε μέχρι μέχρι αύριο μήπως κάποιος εκφράσει διαφορετική άποψη... Και μετά προχωράμε σε μετονομασία... —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 17:22, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Ο "Πατριάρχης"?[επεξεργασία κώδικα]

Γίνεται από το λήμμα να λείπει η παραμικρή αναφορά στον πατριάρχη του είδους, τον άνθρωπο που έφερε το είδος στη χώρα, τον Χάρρυ Κλυνν? --MedMan (συζήτηση) 15:49, 31 Ιουλίου 2016 (UTC)