Συζήτηση:Σύνδρομο Καταπόνησης του Άτλαντα/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σύνδρομο Καταπόνησης του Άτλαντα[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή --Diu (συζήτηση) 12:22, 19 Μαΐου 2017 (UTC) (διαγραφή)
Σύνδρομο Καταπόνησης του Άτλαντα (συζήτηση · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)


Διαγραφή Η θέση του λήμματος/άρθρου θα ήταν -εφόσον φυσικά περνούσε από την προβλεπόμενη κρίση- σε εξειδικευμένο, επιστημονικό ιατρικό περιοδικό. Πρόκειται για πρωτότυπη έρευνα, που το παραδέχεται και ο συγγραφέας του λήμματος Χ. Γούβας, αφού το βάζει ως βιβλιογραφία στην ηλεκτρονική αυτοέκδοση Χαράλαμπος Γκούβας: "Σύνδρομο Καταπόνησης του Άτλαντα (Ορθοπεδική νόσος)", Μονογραφία. Harry Gouvas: "Atlas Distress Syndrome" (orthopaedic Disease, medical Article). (Σημείωση. Καμιά από τις "ιατρικές μελέτες" του που έχει αναρτήσει ο Χ. Γκούβας στο academia δεν είναι από επιστημονικό περιοδικά, αλλά αυτοσχέδια pdf και λήμματα που έχει γράψει στη Βικιπαίδεια). Επιπλέον, στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία δεν υπάρχει το "σύνδρομο Γκούβα" όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης, με αδημοσίευτη αυτοαναφορά του (που αφαίρεσα): Ο πλήρης όρος της παθήσεως είναι «Σύνδρομο Καταπόνησης Ινίο-Ατλαντο-Αξονικού συμπλέγματος» (Occipital – Atlas – Axis region Syndrome), ή συντομότερα «Σύνδρομο καταπόνησης του Ατλαντα» (Atlas Distress Syndrome) ή Σύνδρομο Χαράλαμπου Γκούβα, από το όνομα του πρώτου δημοσιεύσαντος Χαράλαμπου Γκούβα. Οι παραπάνω "ορολογίες", όπως και το "Harry Gouvas Disease" δεν έχουν κατάλληλες επιστημονικές ιατρικές αναφορές, πέρα από του ίδιου του κ. Γκούβα. ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 08:39, 5 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Σχόλιο Εντός του λήμματος αναφέρεται ως βιβλιογραφία του άρθρο του Γκούβα: "Σύνδρομο Καταπόνησης Ατλαντος". Περιοδικό ΕΕΧΟΤ, τ. 3, Αθήνα 1993. Το ΕΕΧΟΤ είναι η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, οπότε, τα συμπεράσματα αυτά φαίνεται να έχουν δημοσιευθεί προηγουμένως σε αξιόπιστο περιοδικό (πιστεύω ότι είναι peer reviewed) και άρα το λήμμα δεν είναι πρωτότυπη έρευνα με την βικιπαιδική σημασία.

Το πρόβλημα είναι ότι όντως, πέρα από τις δημοσιεύσεις του κυρίου Γκούβα, δεν βρίσκω άλλες αναφορές (πχ. στο pubmed δεν βρίσκω τίποτα) με τις προτεινόμενες ονομασίες. Όμως, ψάχνοντας γενικότερα υπάρχουν αναφορές σχετικά με την καταπόνηση της ατλαντοϊνιακής άρθρωσης ως πηγή πόνου (βλ. ενότητα παθοφυσιολογία), πχ. [1], [2][3]. Οπότε, το σύνδρομο αυτό έχει περιγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία (αλλά όχι οι σχετικές ονομασίες - οι οποίες φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο από το συντάκτη του λήμματος). Επίσης, το λήμμα χρειάζεται επιμέλεια (σε κάποια σημεία παραείναι εκλαϊκευμένο για εγκυκλοπαίδεια). --C Messier 14:38, 5 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

ΥΣ: Τείνω προς Διατήρηση, μετά από (λίγη) επιμέλεια και Symbol move vote.svg Μετακίνηση. στο τίτλο «σύνδρομο καταπόνηση της ατλαντοϊνιακής άρθρωσης». --C Messier 14:44, 5 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει αυτή η επιμέλεια (που δεν θα είναι "λίγη"), ώστε να παραμείνει. Όπως ίσως είδες C Messier έκανα κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πρόβλημα είναι ότι όλο το κείμενο είναι δομημένο γύρω από το "Σύνδρομο Γκούβα" και την προώθησή του. Σε αυτή τη λογική, ο κ. Γκούβας παραπέμπει σε αδημοσίευτα κείμενά του (παραπ. αρ. 5), σε μη επιστημονικές - ιατρικές εκδόσεις του (παραπ. αρ. 2) και σε επανέκδοση επιστημονικής εργασίας του, που όμως τώρα είναι αυτοέκδοση και δεν ξέρουμε τί άλλο έχει προστεθεί σε σχέση με την αρχική, που είναι και η μόνη έγκυρη (παραπ. 6 και 10). Επίσης, η παραπομπή αρ. 7, είναι το άκρον άωτον της μεθοδολογικής, τεκμηριωτικής εξαπάτησης, αφού παραπέμπει σε κείμενο που είναι αντίγραφο του ίδιου του λήμματος!!! Όλα αυτά, όπως και το γεγονός ότι ο συντάκτης του λήμματος έκανε υποκειμενικούς ονοματολογικούς ισχυρισμούς - συσχετισμούς του συνδρόμου με το πρόσωπό του είναι στοιχεία που πρέπει να μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε με υποψία την εγκυρότητα της γενικότερης τεκμηρίωσής του. Δηλαδή, νομίζω ότι θα έπρεπε να γραφτεί από την αρχή. ——Chalk19 (συζήτηση) 15:20, 5 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Δηλαδή, CM και C19, για να καταλάβω: ο Γκούβας περιγράφει πάθηση που έχει ήδη περιγραφεί και την μετονομάζει σε σύνδρομο Γκούβα; --Κόκκινος Ποταμός YBR 15:28, 5 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)
Ναι, δες την προγενέστερη μορφή του λήμματος και το λινκ που αναφέρω πιο πάνω προς τον λογαριασμό του "Μουσείο Τεχνών ..." στο academia.edu. Επίσης και ο όρος Σύνδρομο Καταπόνησης του Άτλαντα / Atlas Distress Syndrome έχει χρησιμοποιηθεί -όπως δείχνει το πράγμα- μόνον από αυτόν. Υπάρχει το επιστημονικό δημοσίευμα του Χ. Γκούβα του 1993, αλλά, όπως έγραψε και ο C Messier, πέραν τούτου ουδέν ("Το πρόβλημα είναι ότι όντως, πέρα από τις δημοσιεύσεις του κυρίου Γκούβα, δεν βρίσκω άλλες αναφορές"). Δηλαδή, έκανε μια σχετική δημοσίευση, η οποία τελικά φαίνεται πως έχει απορριφθεί ή παραβλεφθεί, τουλάχιστον ως προς τον ορισμό του ονόματος, αφού δεν έχει αναφορές στη βιβλιογραφία. ——Chalk19 (συζήτηση) 15:38, 5 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Διαγραφή Ο ορισμός της πρωτότυπης έρευνας. Wolfymoza (συζήτηση) 08:01, 7 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

  • Παρατηρώ ότι καμιά παραπομπή του λήμματος δεν έχει αριθμό σελίδας. Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό τόσο για το λήμμα όπως είναι τώρα, όσο και προς τη δυνατότητα επιμέλειάς του. Σε συνδυασμό με όσα προαναφέρθηκαν κλίνω προς στη διαγραφή. 34kor34 (συζήτηση) 06:57, 8 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

==ΑΠΑΝΤΗΣΗ== Όπως έχω προ μηνών γράψει, για λόγους που απαρίθμησα, έχω εγκαταλείψει παντελώς την Ελληνική Wikipedia ως συντάκτης, και δεν έχω ουδεμία αντίρρηση να διαγραφούν όλα τα λήμματα που έχω συντάξει και όλες τις φωτογραφίες που έχω αναρτήσει ως Photo: Harry Gouvas. Θεωρώ λίαν χρονοβόρο σε μια μη κερδοσκοπική δραστηριότητα, όπου έχω συντάξει 500 λήμματα τουλάχιστον, να απολογούμαι σε κάθε βήμα, και μάλιστα για αυτονόητες γνώσεις ή διαδικασίες, στο όνομα ενός "καταστατικού" εκτός Ελληνικής νομοθεσίας, που φέρεται με το όνομα "ΠΟΛΙΤΙΚΗ". Στη δεκαετία αυτή, πέραν της χαράς της προσφοράς, είχα την τιμή να γνωρίσω ΜΟΝΟ μιά αξιόλογη προσωπικότητα που στην Wikipedia κινείται με το ψευδώνυμο FocalPoint. Σας χαιρετώ και πάλιHarrygouvas 16:37, 15 Ιανουαρίου 2017 (UTC)