Συζήτηση:Στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εγκυκλοπαιδικότητα[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο στην παρούσα μορφή δεν αποτελεί εγκυκλοπαιδικό λήμμα [[1]], αλλά περιγραφή ενός νομοθετικού-γραφεικρατικού λαβύρινθου, που στηρίζεται αποκλειστικά σε πρωτογενή έγγραφα. Στην ουσία, μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον που ετοιμάζεται/είναι ήδη στα στρατά, άλλα για τον υπόλοιπο κόσμο δεν δίνει απολύτως καμία χρήσιμη πληροφορία. Σε τι μπορεί να χρησιμεύει η μέχρι εξάντλησης των νομοθετικών κειμένων περιγραφές για άδειες, τις αναβολές κλπ.; Για αυτό το λόγο προτείνω τη συρρίκνωση των κατηγοριών που βασίζονται αποκλειστικά σε πρωτογενή έγγραφα.Alexikoua 14:14, 31 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Έχετε δίκιο. Έγινε μια πρώτη αρχή με τη μεταφορά του αναλογικά μεγάλου κειμένου των αδειών σε νέα σελίδα.

Gomoloko (συζήτηση) 12:16, 14 Απριλίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Το άρθρο απαιτεί πληροφορίες για το τι γίνεται με τους ομοφυλόφιλους[επεξεργασία κώδικα]

Αν κάποιος έχει πηγές ας προσθέσει κάτι. Στην αγγλική είναι γραμμένο ότι ακόμα θεωρείται «αρρώστια» από τον ελληνικό στρατό και κάτι μου λέει ότι δεν έχει καθόλου άδικο. Αυτό που θα ενδιέφερε κυρίως τον αναγνώστη θα ήταν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το τι γίνεται με τη θητεία τους. Απαλλάσσονται; Πάνε εναλλακτική; Πάνε στα «κλεφτά». Παίζει καθόλου το αμερικάνικο «don't ask don't tell»; κτλ. --AaThinker 21:03, 3 Μαΐου 2009 (UTC)[απάντηση]

Με το νόμο 4494/2017, επί υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, νομοθετήθηκε η κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ομογενείς. Έσβησα την αντίστοιχη παράγραφο. Το γ) σταμάτησε να ισχύει ουσιαστικά απο την έκδοση του νόμου, το β) ένα χρόνο μετά. Το α) και η διευκρινιστική παράγραφος ισχύουν για όλους όσους αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια και όχι κάτι ιδιαίτερο για τους ομογενείς. Σημειωτέον για το α) οτι πριν την αλλαγή του νόμου 4494/2017, οι ομογενείς από τις αναφερθείσες χώρες που πολιτογραφούνταν, έπαιρναν 3 χρόνια αναβολή.

Το κείμενο που αφαιρέθηκε:

Ειδικές κατηγορίες ομογενών

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4494/2017 , οι ομογενείς οι οποίοι διέκοψαν τη μόνιμη κατοικία τους στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Αλβανία και την Τουρκία, και ήρθαν στην Ελλάδα, απευθείας ή μέσω άλλης χώρας και έκτοτε κατοικούν σε αυτήν δικαιούνται:

α. Αναβολή κατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις, διάρκειας για 1 έτος από την ημερομηνία εγγραφής σε μητρώα αρρένων.

β. Μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης θητείας 6μηνης διάρκειας και απόλυση μετά τη συμπλήρωση 3μηνης πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις εντός 5ετίας από την εγγραφή τους σε μητρώα αρρένων και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018

γ. Απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος 2017 (έτος γέννησης έως και 1982).

Ισχύει συμπληρωματικά το άρθρο 7, σύμφωνα με το οποίο όσοι αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους δικαιούνται 6μηνη μειωμένη θητεία. Δύνανται δε, να εξαγοράσουν το υπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, εφ' όσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και συμπληρώσουν 20 μέρες πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.

  • με υπογράμμιση είναι οι αλλαγές σε σχέση με ότι ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου 4494/2017

Gomoloko (συζήτηση) 13:48, 14 Απριλίου 2019 (UTC)[απάντηση]