Συζήτηση:Νεάπολη (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το λήμμα σταδιακά θα επεκταθεί. Ιστορία, βιβλιογραφία, πηγές κ.ο.κ ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.66.206.199 (συζήτησησυνεισφορά) .

Καλοδεχούμενες οι πηγές, αλλά δεν μπορούν να γράφονται φανταστικά πράγματα για τις «καταπράσινες πλατείες» και άλλα τέτοια. Χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση που δεν υπάρχει τώρα, το λήμμα είναι αστείο για όποιον έχει κάποια γνώση από Αθήνα. Και για κάποιο λόγο υπάρχει μια αστεία διαμάχη για τον αν τα Εξάρχεια είναι μέρος της Νεάπολης ή όχι, μην την μεταφέρετε εδώ. --cubic[*]star 12:05, 8 Ιουλίου 2017 (UTC)

Το λήμμα είναι πολύ πρόχειρο. Η Νεάπολη είναι χοντρικά τα Εξάρχεια + τα Πευκάκια, το παλιό "Προάστειο" (= πριν το τότε καθεαυτό άστυ, το κέντρο της Αθήνας, Κολωνάκι-Σύνταγμα), δυτικά του Λυκαβηττού, που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1865 (βλ. Μάνος Μπίρης, Μισός αιώνας αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, Αθήνα 1987, σ. 13), οπότε από εκεί προέκυψε και η ονομασία "Νεάπολη". Το λήμμα μέχρι τώρα παραθέτει ασαφώς διάφορους ισχυρισμούς (όχι εντελώς λάθος), χωρίς ιστορικές αναφορές και τεκμηρίωση και με τον κίνδυνο των επικαλύψεων με το λήμμα "Εξάρχεια". ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 12:59, 8 Ιουλίου 2017 (UTC)

Το που αρχίζει και που τελειώνει κάθε γειτονιά στην Αθήνα είναι και λιγάκι εμπειρικό. Από την άλλη αυτός ο χωρισμός της Αθήνας σε γειτονιές-κομμάτια μπακλαβά όπως γίνεται στο πρότυπο {{Συνοικίες Δήμου Αθηναίων}} είναι αστήρικτος (συνοικία Ακαδημία;). Εχω λίγο την αίσθηση ότι οι επικαλύψεις με τα Εξάρχεια υπάρχουν λόγω μιας τοπικής κόντρας που συντηρείται μέσα από τα λήμματα και που θα «τεκμηριωθεί» με πηγές που υπάρχουν/θα υπάρξουν ακριβώς για να τεκμηριώσουν τα λήμματα :-) Το ότι σπεύδουν σε διορθώσεις με το που θα γίνει μια αλλαγή στα λήμματα ενισχύει λιγάκι την θεωρία μου.--cubic[*]star 14:09, 8 Ιουλίου 2017 (UTC)

Ο texniths τα έκανε θάλασσα. Προκλητική συμπεριφορά... Ο CublicStar ανάμεσα σε αυταπάτες και παραισθήσεις, απάντησε με αοριστολογίες και παιδιαρίσματα!! Οι καταπράσινες πλατείες τον πείραξαν!! Η ουσία όμως είναι, ότι και οι δύο δεν παρουσίασαν Βιβλιογραφία η Πηγές, που να αμφισβητούν το κείμενο. Οπότε ας κάνουν λίγη υπομονή. Όπως έχει γραφτεί, το λήμμα γιά την ιστορική συνοικία της Νεάπολης, είναι στην αρχική του μορφή. Σταδιακά θα επεκταθεί και τότε θα μπούν οι Παραπομπές... Έχουμε δρόμο μπροστά μας!! Το κάθε τι στην ώρα του!! 77.69.4.35 18:01, 8 Ιουλίου 2017 (UTC)

Προκλητική επειδή ζητάω τις πηγές σας; (που εγώ προφανώς δεν έχω διαβάσει). Το κείμενο σας υπάρχει εκεί, αλλά μάλλον σας χαλάει η σήμανση "Εκκρεμεί παραπομπή". Τότε παραθέστε τις πηγές σας και αφήστε τους σχολιασμούς χρηστών.-Texniths (συζήτηση) 17:38, 8 Ιουλίου 2017 (UTC)

Το σχέδιο πόλεως του 1865 περιλαμβάνει τον οικισμό με τη λόγια ονομασία ΠΡΟΑΣΤΕΙΟΝ (Από την οδό Θεμιστοκλέους μέχρι την οδό Ζωοδόχου Πηγής), Προάστειο Νεαπόλεως!! (Κώστας Μπίρης, Αι Αθήναι: Από τον 19ον εις τον 20ον αιώνα, σελίδα 80, Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2005), αλλά και τον βασικό πυρήνα της Νεάπολης!! (Από την οδό Χαριλάου Τρικούπη -τότε Πινακωτών- μέχρι την οδό Σίνα). Η Νεάπολη είναι, που έκτοτε, με διαδοχικές επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως, έφτασε μέχρι την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βόρεια Λυκαβηττού μέχρι την οδό Κόνιαρη!! Τα τοπωνύμια Πευκάκια και Εξάρχεια προέκυψαν μερικές δεκαετίες αργότερα!! και αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές της ιστορικής συνοικίας της Νεαπόλεως. Γύρω από το μικρό άλσος του Αγίου Νικολάου επικράτησε το τοπωνύμιο Πευκάκια. Στην γύρω της οδού Θεμιστοκλέους περιοχή επικράτησε το τοπωνύμιο Εξάρχεια. Εξάρχεια:Τοπωνυμία επικρατήσασα περί το 1900 (Κώστας Μπίρης, Αι Τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών, σελίδα 41, Γ' Έκδοση, Αθήνα 2006). Το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη 1929, αναφέρει τα Εξάρχεια ως τοποθεσία των Αθηνών εν τη συνοικία της Νεαπόλεως. Η πρώτη επίσημη διαίρεση της Αθήνας σε συνοικίες, έγινε με το ψήφισμα 307 του 1908. Σύμφωνα με αυτό καθορίστηκε η διαίρεση της πόλης σε 4 τμήματα και 61 συνοικίες. Οι συνοικίες της περιοχής είναι... ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ-ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ!! (Ελευθέριος Σκιαδάς, Οι συνοικίες των Αθηνών, Η πρώτη επίσημη διαίρεση 1908, σελίδες 89-109-114-117-124, Δήμος Αθηναίων 2001). Στα τέλη του 19ου αιώνα η Νεάπολις έχει καταστεί η κυριωτέρα συνοικία της πρωτεύουσας... (Γιάννης Καιροφύλας, Η ωραία ΝΕΑΠΟΛΙΣ και τα παρεξηγημένα ΕΞΑΡΧΕΙΑ, σελίδα 23, εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 2002). -- Κυκλοβόρος 13:06, 27 Ιουλίου 2017 (UTC)

ΝΕΑΠΟΛΙΣ: Μεγάλη συνοικία της Αθήνας στα βορειοανατολικά του Πανεπιστημίου και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα όρια της οποίας αρχίζουν από την οδό Ακαδημίας και φτάνουν μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας βόρεια, ανατολικά στους πρόποδες του Λυκαβηττού και δυτικά μέχρι την περιοχή των Εξαρχείων. (Γιάννης Καιροφύλας, ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, σελ.149, Εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ, Αθήνα 1995). ΝΕΑΠΟΛΗ η συνοικία το όνειρο το Καρτιέ Λατέν της Αθήνας και βασίλισσα της νεώτερης πρωτεύουσας. Η ψυχή της Έλλης Λαμπέτη, συγγραφέων της τέχνης του πνεύματος, της νεολαίας και του γλεντιού [...] Eίναι όμορφη τυχερή περιοχή, γιατί αν και δεν απέχει πολύ απ' το κυρίως Κέντρο, αγκαλιάζεται απ' τους δύο πευκόφυτους λόφους του Λυκαβηττού και του Στρέφη [...] Άρχιζε λοιπόν η Νεάπολη απ' την Ακαδημίας που τότε ονομαζόταν Βουλεβαρίου και τελείωνε σχεδόν στα μαρμαράδικα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και απ' την Πατησίων μέχρι πάνω στο Λυκαβηττό. (Ιωάννα Καραγιώργη Μπαχαριά, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ, σελ.9, Εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ, Αθήνα 2016). 85.74.202.149 11:07, 31 Ιουλίου 2017 (UTC)

ΝΕΑΠΟΛΗ-Θύραθεν ναοί: Μαρμάρινα ανάγλυφα, μικροί γρύπες και αετώματα συμπληρώνουν τη διακόσμηση στην πιό ελληνική της έννοια. Το σκηνικό είναι βισκοντικό. Η ίδια σκηνή στη Ραβένα, την Βερόνα, στις στοές που συνθέτουν όλες τις παλιές πόλεις. Σύμβολα σπουδαίων οικογενειών, αρχέτυπα μικρών επών που παίχτηκαν κάποτε σε τούτα τα θέατρα. Η χρήση τέτοιων εραλδικών συμβόλων είναι μια παλιά συνήθεια. Η εποχή των τίτλων τιμής, των ιπποτικών αγώνων και των θυρεών εικονογραφείται στις εξώπορτες των σπιτιών. Στην ελληνική πραγματικότητα τα νησιά του Ιονίου φέρουν απλόχερα το σημάδι της επιρροής. Περίτεχνα εραλδικά σύμβολα, μαρμάρινες είσοδοι ονόματα οίκων που δεν θα πάρει ποτέ το ποτάμι του καιρού. Στην ΝΕΑΠΟΛΗ τα δείγματα είναι πιο συγκρατημένα, όμως ασφαλή προκειμένου να αποτυπωθεί η κοινή αισθητική μιας συνήθειας με ριζωμένες αντιλήψεις. Μιας παράδοσης με άλλα λόγια που επιβιώνει στην αρχική της μορφή αιώνες μετά εντυπωσιάζοντας και μαγνητίζοντας κατ' εξακολούθηση. (Απόστολος Θηβαίος, ΝΕΑΠΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ-Θύραθεν ναοί, Σεπτέμβριος 2015). -- Νικηφόρου Ουρανού 12:01, 2 Αυγούστου 2017 (UTC)

Κώστας Μπίρης -Ιδέες και έρευνες ιστορικές για την Αθήνα, τον Δήμο της, την Πολεοδομία, τα κτήρια και τα τοπωνύμια της. -Ιδέες και έρευνες για τη γλώσσα και την ετυμολογική προέλευση των λέξεων. -Ιδέες και έρευνες για ειδικές κατασκευές και τεχνικά συστήματα, όπως η ξυλουργική και η επιπλοποιία. -Ιδέες και έρευνες για λαογραφικού ενδιαφέροντος ζητήματα. -Ιδέες και έρευνες για την ιστορία της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής. Διανοούμενος, ιστορικός, λαογράφος, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, μάγος και μοναχικός πολεμιστής λοιπόν, ο Κώστας Μπίρης δεν έκρυβε τίποτα πίσω του. Δεν είχε καμία αφανή στήριξη από κάποια μορφή εξουσίας, παραεξουσίας ή στοάς (Kώστας Μπίρης-Προσωπική μαρτυρία για μια πολύπλευρη προσωπικότητα, ΠΗΓΗ//Τάσος Μπίρης). Η πλατεία Παναθήναια (Αργεντινής Δημοκρατίας) σε αρκετό κόσμο της ιστορικής συνοικίας της Νεαπόλεως είναι γνωστή και ως πλατεία Κώστα Μπίρη. Η μαγεία συναντά την αιωνιότητα!! -- ΝΕΣΤΟΡΙΑΔΗΣ 14:24, 20 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Τα παραπάνω που προστέθηκαν από IP είναι απόδειξη ότι οι συνεχείς προσθήκες στο λήμμα (με έντονα διθυραμβικό χαρακτήρα για την περιοχή) που αναιρούνται πρόκειται για αυτούσια κομμάτια από άλλα κείμενα, που πιθανότατα δεν είναι διαθέσιμα με άδεια CC-BY-SA ή αντιστοίχως ελεύθερη άδεια, και άρα παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα; --C Messier 14:45, 5 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)

Προστασία[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί ανώνυμοι χρήστες, όπως ο 94.64.127.113, κατανοούμε το ενδιαφέρον σας, αλλά καλό θα ήταν να συνεισφέρετε ουσιαστικά. Με μικρές επεξεργασίες και σχόλια στη σύνοψη επεξεργασίας το λήμμα δεν βελτιώνεται και, παρά τις υποσχέσεις, μένει ακόμη χωρίς πηγές. --cubic[*]star 13:45, 5 Αυγούστου 2017 (UTC)

Ελπίζω να μην ισχύσει το "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι"... Πηγές ακούμε και πηγές δεν βλέπουμε (στο λήμμα τουλάχιστον). Παρομοίου ύφους κινητικότητα υπάρχει πάντως και στο λήμμα Εξάρχεια...--Texniths (συζήτηση) 15:14, 5 Αυγούστου 2017 (UTC)