Συζήτηση:Νίκος Καζαντζάκης

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γράμματα και λογοτεχνία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Γράμματα και λογοτεχνία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Επιχείρηση Αθεϊσμός Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Αθεϊσμός», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του Αθεϊσμού από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Το άρθρο είναι κατευθείαν αντιγραφή[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο είναι κατευθείαν αντιγραφή από την σελίδα http://www.sokolispublications.gr/people/nkazatzakis.html (υπάρχει βέβαια και αλλού). Αφού το κείμενο μπήκε από άγνωστο χρήστη, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε αν μπήκε με την άδεια του συγγραφέα, παίρνω την πρωτοβουλία να το διαγράψω μέχρι να έχουμε την διαβεβαίωση ότι είναι με την άδεια του συγγραφέα. --geraki 19:20, 27 Μαρτ. 2005 (UTC)

Να υποθέσω ότι αυτό το κείμενο το έβαλε ο πραγματικός του συγγραφέας ή να το διαγράψω κι αυτό; --geraki 15:53, 1 Απρ. 2005 (UTC)

Όχι, ο Νίκος Καζαντζάκης δεν ήταν πολιτικός μα ούτε και φιλόσοφος. Και το κατ' εξοχήν φιλοσοφικό του έργο, "Η Ασκητική", είναι μάλλον λυρικό. — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 61.68.8.102 (συζήτησησυνεισφορά) .

Ημερομηνία γέννησης[επεξεργασία κώδικα]

Βρήκα αυτό για την ημερομηνία γέννησης του Νίκου. ∫lnxdx =xlnx - x + c 12:37, 20 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Αλλαγές & προσθήκες[επεξεργασία κώδικα]

Οι αλλαγές και προσθήκες αυτές έγιναν κατόπιν υποδείξεως (μέσω ημέιλ) που μου έκανε ο κος Γεώργιος Στασσινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. -- pvasiliadis  12:58, 15 Ιουλίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Η επιγραφή του τάφου[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ δείτε τη φωτογραφία του τάφου στη Γερμανικη Βικιπαίδια. Διαβάζω "φοβάμαι", όχι "φοβούμαι". Τι είναι σωστός; -- Frente

16:46, 16 Φεβρουαρίου 2012 (UTC) Μπορεί κάποιος, σας παρακαλώ, να με πληροφορήσει αν το περιεχόμενο της επιγραφής είναι του ίδιου του Καζαντζάκη ή κάποιου άλλου;

I have seen his Epitaph in Iraklio. It reads "eimai leftheros", not "eimai lefteros". (θ, not τ) - As I don't speak Greek, I don't want to change it myself -- Christoph, Germany

Check: http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Grabmal_von_Nikos_Kazantzakis-1.jpg - Badseed απάντηση 11:37, 21 Μαΐου 2008 (UTC)[απάντηση]

Υλικό προς επεξεργασία: διωγμοί του Καζαντζάκη[επεξεργασία κώδικα]

(Μεταφορά από συνεισφορά του χρήστη Γιώργος Μακρίδης)

ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ



Για την αντιγραφή, -- pvasiliadis  13:31, 10 Ιουλίου 2008 (UTC)[απάντηση]

και επισης μαλλον ξεχασες να πεις πως ειχε μολυνση στο ματι Απάντηση: Για να τα πει κανείς όλα για τον Καζαντζάκη, πρέπει να γράψει ένα βιβλίο 33.333 σελίδων... Λοιπόν δεν ήταν μια απλή μόλυνση... Το έχασε το μάτι του - το δεξί, το Φλεβάρη του 1953, σε νοσοκομείο του Παρισιού. Μάλλον έφταιξε η λευχαιμία του, που εκδηλώθηκε το 1938. Μπορείς να βρεις περισσότερα στο βιβλίο του Παντελή Πρεβελάκη, "Τετρακοσα Γράμματα του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη" (τα γράμματα είναι 456, αλλά έδωσαν αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο), και στη μυθιστορηματική βιογραφία που έγγραψε για τον Καζαντζάκη - "Ο Ασυμβίβαστος" - η δεύτερη γυναίκα του (μακάρι... να φτάσουμε τα χρόνια της), η Ελένη Σαμίου. Πάντως και μόνο που μπήκες στο κόπο να διαβάσεις το φτωχό μου κείνενο, όποιος κι όποια κι αν είσαι, μου φτάνει. Γ.Μ.

Πόσες φορές προτάθηκε για Νόμπελ ο Καζαντζάκης;[επεξεργασία κώδικα]

...Και από ποιους;

Λοιπόν, τα αρχεία των υποψηφιοτήτων παραμένουν μυστικά για 50 χρόνια από την στιγμή που καταθέτονται. Μετά από 50 χρόνια δημοσιεύονται. Φέτος δημοσιεύτηκαν τα αρχεία του 1962 (κάτι που σημαίνει πως του χρόνου θα μάθουμε πώς επέλεξαν τον Σεφέρη το 1963)

Σήμερα, το Ίδρυμα Νόμπελ έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με τις υποψηφιότητες και από ποιόν κατατέθηκαν από το 1901 μέχρι το 1950. Από το 1950 έως το 1962 λογικά υπάρχουν και αυτές κάπου, αλλά όχι οργανωμένα όπως οι πρώτες.

Και ψάχνω στη βάση, λοιπόν, και βλέπω:

  • Το 1947 βλέπω τον Καζαντζάκη να τον προτείνει ο Νίκος Βέης. (1η υποψηφιότητα) (Ο οποίος Νίκος Βέης ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1941!)
  • Το 1950 βλέπω να τον προτείνει ο Hjalmar Gullberg της Σουηδικής Ακαδημίας, μαζί με τον Σικελιανό σε μία πρόταση (2η υποψηφιότητα)

Μέχρι εδώ έχουμε 2 υποψηφιότητες, το '47 και το '50. Αυτές, από τη στιγμή που προέρχονται από τα επίσημα αρχεία του Ιδρύματος, δεν αμφισβητούνται από κανένα (σωστά;)

Πάμε παρακάτω. Η βάση δεδομένων σταματά στο '50, αλλά δεν έχει σημασία. Διαβάζω στο κείμενο ότι προτάθηκε «...το 1952 και 1953, απ' τη Νορβηγική Εταιρεία Λογοτεχνών...» Άρα, άλλες δύο προτάσεις. Άρα, 2+2=4

Και μετά διαβάζω στο Ίντερνετ, πως το 1957 ο Καζαντζάκης ήταν προτεινόμενος ξανά, κάπου μάλιστα αναφέρουν πως έχασε το βραβείο για μια ψήφο (δεν ξέρω αν ισχύει ή όχι, αλλά το διαβάζω και στο αγγλικό λήμμα: "In 1957, he lost the Prize to Albert Camus by one vote. Camus later said that Kazantzakis deserved the honour "a hundred times more" than himself"), και σε κάποια δημοσιεύματα διαβάζω και πως ο ίδιος ο Καμύ έστειλε επιστολή στην Ελένη Καζαντζάκη που έλεγε πως πίστευε πως ο Καζαντζάκης άξιζε το βραβείο περισσότερο. (Να πω επίσης πως στο αγγλικό διαβάζω πως η πρώτη πρόταση ήταν το 1946 μαζί με τον Σικελιανό, αλλά από την βάση δεδομένων του ιδρύματος δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αλλά πως ο Σικελιανός ήταν ο μόνος που είχε προταθεί εκείνη την χρονιά. Μαζί προτάθηκαν το 1950 σε μια πρόταση, αλλά και το 1947, γιατί ο Βέης είχε προτείνει και τον Σικελιανό με ξεχωριστή όμως πρόταση.)

Τέλος πάντων, δεν έχει σημασία τι από όλα αυτά είναι υπερβολή ή όχι. Αλλά πια έχουμε, 2+2=4+1=5 φορές υποψήφιος.

(Α, να πω πως κάθισα και έψαξα μέχρι και πότε ανακοινώθηκε το βραβείο, δεδομένου πως το βραβείο δίνεται μόνο σε ζωντανούς. Το βραβείο του '57 ανακοινώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1957, 9 ημέρες πριν τον θάνατο του Καζαντζάκη.)

Φυσικά, οι υποψηφιότητες του '52, '53 και '57 έχουν πάψει να κρατούνται μυστικές και κάπου θα υπάρχουν, αλλά εγώ δεν μπόρεσα να τις βρω. Αν τις βρει κανείς, ας κάνει το κόπο να αναφέρει ότι ισχύει στο κείμενο.

Ο μπερδεμένος εντελώς, VJSC263IO (συζήτηση) 23:47, 3 Ιουνίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο 9-11-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Στις 11/6/1979 προβλήθηκε στην εκπομπή Θέατρο της Δευτέρας το θεατρικό έργο "Πριν το ηλιοβασίλεμα" του Gerhart Hauptmann, σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη. Δημοσιεύτηκε στο You Tube 2 Μαρτίου 2014 Αναφορά: Παπανικολοπούλου Αγγελική 79.167.73.217 11:13, 9 Νοεμβρίου 2014 (UTC)[απάντηση]


Δεν είναι απαραίτητο να αναφερθεί. -geraki (συζήτηση) 20:27, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο 31-8-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Περιγράψτε το σφάλμα όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Εάν μπορείτε, να δώστε την πηγή των πληροφοριών σας. Προσωπική αφήγηση το Σεπτέμβριο του 1972, του Σταμάτη Γιαννούλου (καθηγητή τότε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στην έδρα Ιστορία και γλώσσες των Λαών της Μέσης Ανατολής). Το 1957 ο Σταμάτης Γιαννούλος, πληροφορήθηκε την άφιξη και εισαγωγή του Νίκου Καζαντζάκη σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, προερχόμενου από τη Κίνα, με ενδιάμεσες στάσεις. Στο Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης τον επισκέφτηκαν μερικοί Έλληνες της Κοπεγχάγης, μεταξύ αυτών και ο Σταμάτης Γιαννούλος. Περιέγραψε την συνάντηση αυτή, και την κατάσταση του Καζανζάκη ως εξής: «Το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο από την ασθένεια, σχεδόν αγνώριστος». Οι γιατροί της Δανίας, μη έχοντας σχετική εμπειρία με την πάθησή του, πρότειναν να μεταβεί σε συγκεκριμένο νοσοκομείο και ειδικό ιατρό στην Ελβετία. Τελικά ο ίδιος αποφάσισε να μεταβεί στη Γερμανία, αντί της Ελβετίας, με τη γνωστή κατάληξη. Αναφορά: Νίκος Κουμπέτσος 79.131.227.126 08:48, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)[απάντηση]


Μη επαληθεύσιμο και λεπτομέρεια. -geraki (συζήτηση) 20:28, 27 Αυγούστου 2016 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο 13-12-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

πιστεύω πρέπει να αλλάξει από οθωμανική αυτοκρατορία σε Ελλάδα. Αναφορά: 77.49.178.76 13:28, 13 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οπότε είναι σωστό να αναγράφεται έτσι (και είναι πάγια πολιτική στα κουτιά πληροφοριών στη γέννηση). Αλλαγή αναφοράς σε "απορρίφθηκε". Wolfymoza (συζήτηση) 10:14, 22 Ιανουαρίου 2018 (UTC)[απάντηση]