Συζήτηση:Κωνσταντίνος Τσικλητήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Soccerball Greece.png Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Παναθηναϊκός.


όνομα[επεξεργασία κώδικα]

Στο οικογενειακο μνημα της οικογενειας στην Πατρα, οπου βρισκεται θαμενος και ο Κωνσταντινος-εχει και φωτογραφια του, το ονομα ειναι ΤΖΙΚΛΗΤΗΡΑ η ειναι λάθος ή απο παραφθορά έγινε Τσικλητηρας ? --✻tony esopi λέγε 14:26, 30 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Εκτός από τους αγώνες που φέρουν τ΄ όνομά του, τσικλητήρεια, κάτι μου θυμίζει από παλιά (παραφθορά) ως προς την ορθότητα του επιθέτου, σε κάποιους αγώνες κωπηλασίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.--Templar52 14:44, 30 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Ρωτησα kι εγω, το ιδιο μου ειπαν ειναι το Σ με το Ζ στο ονομα , δεν το θυμαμε καλα πως μου το ειπαν ::)) εχει σχεση με τη Βυζαντινη γραφη διαβαζονταν το ίδιο σαν Σ --✻tony esopi λέγε 18:42, 30 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Διορθώσεις[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή μπορεί να αμφισβητηθούν, τους χρειάζονται δύο λόγια παραπάνω απ' όσα χωρά η σύνοψη επεξεργασίας.

"Αρνήθηκε να υπηρετήσει σε άλλη θέση εκτός από την πρώτη γραμμή για να μην κατηγορηθεί για άνιση μεταχείριση."

Από καμιά πηγή δεν προκύπτει ότι κατατάχθηκε ώστε να μην κατηγορηθεί για λιγοψυχία. Το πιο πιθανό είναι ότι απλά ο άνθρωπος ήθελε να πάει να πολεμήσει όπως και τόσοι άλλοι, συνεπαρμένος από τον μεγαλοϊδεατισμό στην Ελλάδα της εποχής και την έξαρση του εθνικοπατριωτικού αισθήματος σε όλη την Ευρώπη (που λίγο μετά οδήγησε στον Α' ΠΠ). Επίσης, όσο και να το επιθυμούσε ο ίδιος, όχι μόνο δεν τον άφησαν να πάει στην πρώτη γραμμή -όντας καμάρι της χώρας- αλλά και μετά 2μηνο (τελευταίες ημέρες του 1912) τον μετέθεσαν από το Α' Σύνταγμα Λαρίσης πίσω στα Έμπεδα Αθηνών (κέντρο εκπαίδευσης).

"Πέθανε πριν ολοκληρωθεί η Μάχη του Μπιζανίου μετά την οποία απελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα".

Από τη Λάρισα, το πολύ-πολύ να τον έστελναν για φρουρά πόλης στη Θεσσαλονίκη που είχε καταληφθεί από τον Οκτώβριο. Αποκλείεται τέλη Φεβρουαρίου να βρισκόταν στην Ήπειρο, ακόμη κι εάν ζούσε, ακόμη κι εάν πετύχαινε να πάρει μετάθεση από την Αθήνα σε πιο κοντινό σημείο στις επιχειρήσεις.

Τίτλοι στο ποδόσφαιρο: "1 Κύπελλο Ελλάδας ΣΕΓΑΣ: 1908"

Δεν είναι γνωστή η 14μελής αποστολή του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών που νίκησε στους Πανθεσσαλικούς Αγώνες και πήρε ένα τρόπαιο αθλοθετημένο από το δήμο Τρικάλων (κι όχι κύπελλο ΣΕΓΑΣ, αφού οι αγώνες έγιναν με την άδειά του και μόνο, πόσο μάλλον κύπελλο Ελλάδας – περισσότερα εδώ). Επίσης, ο Τσικλητήρας δεν περιλαμβάνεται στους 7 αθλητές του Πανελληνίου που πήγαν στα Τρίκαλα (Βουλισμάς, Μπούκας, Γ. Καλαφάτης, Κουτρουμπής, Καστρινός, Σουλιώτης, Γεωργίου),1 κάποιοι εκ των οποίων με την ευκαιρία έπαιξαν και μπάλα όντες μέλη και του ΠΟΑ. Εάν πήγαινε, θα έπαιρνε τις α' θέσεις και στα 2 άλματα άνευ φόρας όπου εκείνη τη χρονιά είχε επίδοση 1,55 μ. στο ύψος και 3,32 στο μήκος,2 ενώ στους Πανθεσσαλικούς ο Σαραφόπουλος του Εθνικού ΓΣ πρώτευσε με 1,39 και 3,07 αντίστοιχα.3 Αλλά και γιατί να πάει; Μόλις πριν 1½ μήνα είχε γυρίσει με δύο αργυρά από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου – σιγά μην έτρεχε στα τότε βόρεια σύνορα της Ελλάδας, πολύ περισσότερο για να παίξει απλά ποδόσφαιρο σε κατσάβραχα.


1 "Γιώργος Καλαφάτης • Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού", Ευάγγελος Μελέκογλου, Εκδόσεις Νέα Εκδοτική, Αθήνα 2011, ISBN 960-8982-57-X, σελ. 57
2 "100 χρόνια νεοελληνικού αθλητισμού • 1830-1930", Παύλος Ν. Μανιτάκης, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1962, σελ. 247
3 Μανιτάκης, ό.π, σελ. 243.
--Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 15:05, 17 Απριλίου 2015 (UTC)

EDIT κατόπιν δεύτερης σκέψης: εάν είχε πάει στα Τρίκαλα ο Τσικλητήρας, θα γινόταν χαμός και οι πάντες θα ασχολούνταν με τον πρόσφατο Ολυμπιονίκη (η παρουσία του θα επισκίαζε κι αυτή ακόμα του διαδόχου Κώτσου Α'). Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, όπως βλέπουμε από το πλήθος παραπομπών στον τότε Τύπο που περιέχει το αντίστοιχο λήμμα). Το ίδιο θα γινόταν εάν πήγαινε ο Δώριζας ακόμη κι ο Γεωργαντάς, Ολυμπιονίκης τα 1904 και 1906.

Καταγωγή[επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα "Τζικλητήρας" στο Ιστορικό Λεξικόν των Πατρών (σελ. 2059 - 2060) του Κώστα Ν. Τριανταφύλλου αναφέρεται ότι Οικογένεια εν Ζακύνθω από του 1790 απαντωμένη (Ζώης Λεξ. Ζακ. 647). Κλάδος και εις Πάτρας έγκριτος. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε η οικογένεια ήταν εγκατεστημένη στη Ζάκυνθο και κλάδοι της μετεγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη (μεταξύ των οποίων και στην Πάτρα). Λέω δηλαδή μήπως και η οικογένεια της Πύλου ήταν από την Ζάκυνθο (αν υπάρχει βέβαια πηγή).--Diu (συζήτηση) 17:16, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει, όχι μέσω πηγής, αλλά λογικής. Η καταγωγή από Μεθώνη της στενής οικογένειας Κωστή Τσικλητήρα αναφέρεται σε μία μόνο πηγή (κι αυτή αθλητική) και ως απλή αναφορά. Δεν αποκλείεται από εκεί να κρατούσε όχι ο πατέρας Ηρακλής, αλλά η μητέρα Μαριγώ Καλογεροπούλου και μέσω αυτής να υπήρχε περιουσία στη Μεθώνη, μόλις 16 χλμ από Πύλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την τελευταία δεν έχει βρεθεί σχέση –χωρίς να αποκλείεται– του προπάππου Νικολάου α' (τόπος γέννησης;) μέχρι αυτός το 1821 να επιστρέψει από τη Βοστόνη και μετά την ανεξαρτησία να διοριστεί ειρηνοδίκης στην πόλη (και να διατελέσει ταξιδιωτικός πρόξενος Γαλλίας, ένεκα του γάμου του). Ο παππούς Νικόλαος β' γεννήθηκε στη Βοστόνη και σίγουρα παντρεύτηκε την ντόπια Αννέτα Μισυρλή σε Πύλο –ή Μεθώνη;– (και διατέλεσε ταξιδιωτικός πρόξενος Γαλλίας στην πόλη, ένεκα μητρικής καταγωγής). Ακόμα πιο ενδεικτικό είναι ότι η στενή οικογένεια δεν φαίνεται σήμερα να διατηρεί συμφέροντα στην Πύλο, παρά μόνο επαφές λόγω του ολυμπιονίκη, και ο οποίος επιπρόσθετα έχει μεταφερθεί σε οικογενειακό τάφο στην Πάτρα.
Σου ζητήθηκε να το ψάξεις περισσότερο, όταν βρέθηκε σύνδεση με τη Ζάκυνθο των Τσικλητηραίων της Πάτρας, οι οποίοι παραμένουν ως ενεργή οικογένεια στην πόλη, αντίθετα από την αντίστοιχη του ολυμπιονίκη στην Πύλο. Και να που βγαίνει λογικός ειρμός: "απαντώνται" σε Ζάκυνθο τουλάχιστον από το 1790, ενώ σε Μεθώνη/Πύλο δεν καταγράφονται –προς το παρόν– πριν το ~1830, μέσω ενός και μόνο μέλους (προπάππους Νικόλαος α') και από επαγγελματική μετεγκατάσταση (διορισμός ως ειρηνοδίκης).
Για το μόνο πάντως που μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι, είναι η κοντινή χρονική συσχέτιση των δύο κλάδων. Πέραν του κοινού τάφου, ο Σπύρος Τσικλητήρας μοιάζει με τον Κωστή κι ακόμη περισσότερο με τον πατέρα Ηρακλή.
Νομίζω ότι έστω και χωρίς τεκμηρίωση, μπορεί στο λήμμα να μπει η καταγωγή από τη Ζάκυνθο του κλάδου της Πύλου. Ή ότι οι εκεί Τσικλητηραίοι (οι ίδιοι θεωρούν "γενάρχη" τους τον Νικόλαο α') πιθανώς να κατάγονται από τον ίδιο τόπο με τον κλάδο των Πατρών. Ή ότι ο –ίδιος ο– ολυμπιονίκης έλκει την δική του εμμέσως από την Πάτρα. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λογικό άλμα: αφενός ο προππάπους Νικόλαος α' προϋπήρξε ναυτικός (άρα πιθανότερο να ξεκίνησε για Βοστόνη από Πάτρα, αντί Ζάκυνθο ή Πύλο), αφετέρου ο Κωστής κατέληξε σε τάφο της πόλης. Τι λες; --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 03:09, 27 Μαΐου 2015 (UTC)
Ναι όντως μπορεί να μπεί. Άλλωστε ο Τριανταφύλλου αφήνει να εννοηθεί ότι η οικογένεια Τσικλητήρα διασκορπίστηκε εκτός από την Πάτρα και αλλού. Υπάρχει γενεαλογική σύνδεση με τον κλάδο της Πάτρας;--Diu (συζήτηση) 23:32, 27 Μαΐου 2015 (UTC)
Τεκμηριωμένη σύνδεση –πέραν του κοινού τάφου– δεν έχουμε προς το παρόν. Έχω όμως έρθει σε επαφή με το σύλλογο ΝΑΥΑΡΙΝΟ (για να βρω το βιβλίο τους), οπότε θα ξαναέρθω. Μπορεί να με παραπέμψουν και στους ίδιους τους Τσικλητηραίους (ο Ηρακλής β' ζει στα 92 του, όπως φυσικά και η κόρη του Καλλιόπη)...

Επίσης θα πρότεινα και τη δημιουργία ξεχωριστού λήμματος για την οικογένεια, μιας και υπάρχουν αρκετές πληροφορίες με πηγές.--Diu (συζήτηση) 17:20, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Ε, τι περιμένεις λοιπόν; Κανέναν πιο ειδικό ή πιο λάτρη των οικογενειακών δένδρων Προσωπάκι έφρασης; Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να "αποφορτιστεί" το λήμμα του ολυμπιονίκη, το οποίο μάλλον θα διπλασιαστεί τελικά σε έκταση (ευτυχώς όχι και σε παραπομπές). Φτιάξε το, άσε τις απαραίτητες μόνο πληροφορίες στην ενότητα "Ευρύτερη οικογένεια" και βάλε της σύνδεσμο για το κύριο. Σε αυτό θα προσθέσω παραπομπές σε συγκεκριμένες σελίδες από το βιβλίο του Περδικέα και το πλήρες δέντρο οικ. Τζικλητήρα Νικολάου α' (υπάρχει κάποια κατάλληλη εφαρμογή με γραφικά στη Βίκι;). Φοβάμαι όμως ότι τα επιπλέον στοιχεία από το δεδομένο βιβλίο είναι λίγα. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 03:09, 27 Μαΐου 2015 (UTC)
Θα προχωρήσω στη δημιουργία του τις επόμενες ημέρες. Σκοπεύω να προσθέσω και για την δράση των εμπορών Τσικλητήρα στην Πάτρα (συγκαταλέγονταν στους ισχυρότερους). Παλαιότερα είχα χρησιμοποιήσει αυτή την εφαρμογή αλλά δεν ήταν και η πιο χαλαρή (και δεν μπορούσε να προσθέσεις και ιδιότητα μέλους).--Diu (συζήτηση) 23:32, 27 Μαΐου 2015 (UTC)
Μπορούν να προστεθούν στοιχεία (π.χ επάγγελμα) στο κουτί κάθε μέλους, εκτός κι εάν δεν εννοείς αυτά ως "ιδιότητα μέλους". Γίνεται λίγο χαμός με τον κώδικα, κατά τα άλλα "δουλεύεται" όμως. Έχει πλάκα το γιόκας1, γιόκας2... Προσωπάκι έφρασης --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 04:06, 28 Μαΐου 2015 (UTC)
edit: οι πηγές δεν συμφωνούν εάν ο Λεωνίδας Τσικλητήρας πήρε τελικά μέρος στους Ολυμπιακούς του 1896 (ούτε καν εάν όντως προκρίθηκε και απλά δεν μπόρεσε να μεταβεί από την Πάτρα στην Αθήνα τις ημέρες των αγώνων – όπως και άλλοι Πατρινοί που επίσης είχαν αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής). Επομένως, Diu, απέφυγε να το γράψεις στο λήμμα τους τουλάχιστον μέχρι να εμπλουτίσω/αποσαφηνίσω το θέμα στο δικό του. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 07:07, 28 Μαΐου 2015 (UTC)