Μάχη των Ευζώνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη των Ευζώνων
Εθνική Αντίσταση
Χρονολογία25 Απριλίου του 1941
ΤόποςΕύζωνοι
Αντιμαχόμενοι
Έλληνες κάτοικοι
Βούλγαροι
Δυνάμεις
 
Απώλειες
Τρεις νεκροί

Μάχη των Ευζώνων είναι πολεμικό επεισόδιο της σύγκρουσης των Ελλήνων κατοίκων με τις δυνάμεις των βουλγάρων κατακτητών, που έλαβε χώρα στο χωριό Εύζωνοι του νομού Κιλκίς, στις 25 Απριλίου του 1941, λίγες μέρες μετά την κατάληψη της ευρύτερης περιοχής από τα γερμανικά στρατεύματα και την παράδοσή της στη βουλγαρική διοίκηση.

Τι προηγήθηκε της μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Εύζωνοι βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία (σήμερα κράτος των Σκοπίων) και έλκει την ονομασία του απ' την απώλεια 9 ελλήνων ευζώνων, κατά τη διάρκεια του β' βαλκανικού πολέμου (1913). Κατά τις πρώτες ημέρες του ελληνογερμανικού πολέμου και ύστερα από την κατάρρευση της γιουγκοσλαβικής άμυνας, γερμανικά τμήματα εισέδυσαν στην ευρύτερη περιοχή, καταλαμβάνοντάς την. Ο έλεγχος των εδαφών δόθηκε στους συμμάχους της Γερμανίας βούλγαρους, που έσπευσαν να εγκαταστήσουν διοικητικές αρχές στο χωριό. Αντιδρώντας, οι κάτοικοι των Ευζώνων αλλά και των γειτονικών χωριών (Πευκοδάσος, Μικρό Δάσος, Πλατανιά και Ποντοηράκλεια) διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας του τόπου τους και υπέστειλαν τη βουλγαρική σημαία που είχε τοποθετηθεί από τις κατοχικές δυνάμεις. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στις 20 Απριλίου του 1941.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε μέρες αργότερα, στις 25 Απριλίου, κατέφθασαν δυνάμεις του τακτικού βουλγαρικού στρατού (τάγμα), ενισχυμένες από ατάκτους πρώην κομιτατζήδες για να επιβάλλουν την τάξη. Οι κάτοικοι του χωριού, με τη βοήθεια ελλήνων στρατιωτών που επέστρεφαν από το μέτωπο, συγκρούσθηκαν μαζί τους χρησιμοποιώντας όποιο μέσο είχαν στη διάθεσή τους, όπως γεωργικά εργαλεία, αξίνες, τσεκούρια, ρόπαλα κλπ. Υπέρτεροι τόσο σε αριθμό όσο και σε εξοπλισμό, οι βούλγαροι επικράτησαν, ενώ από πλευράς ελλήνων καταγράφηκαν τρεις νεκροί. Ήταν οι έφεδροι Συμεών Ιωαννίδης (στρ) και Αλέξανδρος Γρηγοριάδης (δεκν) και ο πολίτης Μιλτιάδης Κουρτοϊδής, που, μετά τη σύλληψή του, υπεβλήθη σε βασανιστήρια και υπέκυψε.

Ακολούθως, οι βούλγαροι συγκέντρωσαν όλους τους εναπομείναντες κατοίκους και αποπειράθηκαν να τους οδηγήσουν προς ομαδική εκτέλεση. Ωστόσο, μονάδα του γερμανικού στρατού που στάθμευε πλησίον της περιοχής και συγκεκριμένα στη γέφυρα του ποταμού Αξιού, κοντά στην Αξιούπολη, ειδοποιημένη για το γεγονός έσπευσε και απέτρεψε τη δολοφονία των κατοίκων, ελευθερώνοντάς τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μηνιαία εφημερίδα "ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ", φύλλο υπ' αριθμ. 595, Μαΐου 2013, σελ. 5.