Χρήστος Δογιάμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χρήστος Δογιάμας
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1880
Καστανερή Κιλκίς
Θάνατος1916
Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Χρήστος (Ίτσος) Δογιάμας ήταν οπλαρχηγός Μακεδονομάχος από την Μπαροβίτσα (Καστανερή), Παιονίας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος (Ίτσος[Σημ. 1]) Δογιάμας γεννήθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα στην Μπαροβίτσα (Καστανερή), Παιονίας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Συμμετείχε από νωρίς, ως οπλίτης στο Μακεδονικό Αγώνα, συνεργαζόμενος με τους συγχωριανούς ξαδέλφους του Τραϊανό, Λάζαρο, Δημήτριο και Γεώργιο Δογιάμα. Εξελίχθηκε σε υπαρχηγό και ομαδάρχη στο σώμα του Λάζαρου Δογιάμα και έδρασε κατά το 1907 στη λίμνη των Γιαννιτσών. Στη συνέχεια και έως το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα δραστηριοποιήθηκε στις περιοχές της Παιονίας, του Πάικου, της Αλμωπίας και της Γευγελής, ερχόμενος σε σύγκρουση με Βούλγαρους κομιτατζήδες καθώς και οθωμανικά στρατιωτικά αποσπάσματα, όντας επικεφαλής δικής του ένοπλης ομάδας. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την είσοδο της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκρότησε ένοπλη ομάδα, από κοινού με τον ξάδελφό του, οπλαρχηγό Γεώργιο Δογιάμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν Βούλγαρους κομιτατζήδες που εισήλθαν εκ νέου στη Μακεδονία. Σε μάχη που σημειώθηκε το 1916 μεταξύ της ένοπλης ομάδας του Χρήστου Δογιάμα και του Γεώργιου Δογιάμα με ομάδα Βουλγάρων κομιτατζήδων, έχασε τη ζωή του ο ίδιος και ο κουνιάδος του ξαδέλφου του, Γεώργιος Κεχαγιάς, αφού πρώτα εξόντωσαν δύο κομιτατζήδες.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σε ορισμένα μέρη της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χρήστος αποκαλείται χαϊδευτικά (εκτός από Κίτσος), Ίτσος