Συζήτηση:Εξάρχεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Διάσημοι κάτοικοι και χωροταξία[επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωστής Παπαγιώργης στα βιβλία του, πχ στο Σύνδρομο αγοραφοβίας, γράφει ότι ζει στο Χαλάνδρι και λέει ότι συχνάζει στα Εξάρχεια (Καλλιδρομίου νομίζω). Επίσης, μέχρι ποιο ύψος της Σόλωνος φτάνουν τα Εξάρχεια και αρχίζει το Κολωνάκι; Μέχρι το Χημείο; Η Νομική, ας πούμε, είναι στο Κολωνάκι; Δεν το ξεκαθαρίζουμε και ειλικρινά απορώ και εγώ. --cubic[*]star 09:33, 4 Μαρτίου 2009 (UTC)

Λοιπόν: ως προς το πρώτο δεν βρήκα στοιχεία που να συνηγορούν οτι ο Κωστής Παπαγιώργης κατοικεί στα Εξάρχεια οπότε και το αφαίρεσα. Ως σύνορο των Εξαρχείων με το Κολωνάκι θεωρείται η Ιπποκράτους. Αυτός βέβαια δεν είναι και λόγος να μην αναφερθούμε στα της νομικής.--Diu 14:40, 4 Μαρτίου 2009 (UTC)

Ε περίπου Ιπποκράτους-Ασκληπιού (Μαυρομιχάλη θα έλεγε κάποιος αυστηρός). Ωστόσο έτσι όπως τα έχω(-ουμε) γράψει έχουμε ψιλοεξαφανίσει τη Νεάπολη, που κανονικά αν δεν κάνω λάθος περιλαμβάνει τα Εξάρχεια, ενώ από το άρθρο βγαίνει περίπου το ανάποδο. Εκτός αν Νεάπολη είναι η περιοχή ανατολικά του Στρέφη και προς Λυκαβηττό. Νομική ΕΜΠ και ΑΣΟΕΕ πάντως ουσιαστικά αποτελούν ενιαία "τριλογία των Αθηνών", από κινηματική άποψη :) - Badseed απάντηση 04:06, 5 Μαρτίου 2009 (UTC)

Βασικά όρια μεταξύ αυτών των περιοχών δεν ξέρω κατα πόσο υπάρχουν. Έχω όμως και εγώ την εντύπωση οτι η Νεάπολη περιλαμβάνει τα Εξάρχεια. Σήμερα πάντως δεν ξέρω κατα ποσο χρησιμοποιούνται οι ονομασίες "Νεάπολη" και "Μουσείο".--Diu 18:42, 5 Μαρτίου 2009 (UTC)

Απ΄ ότι ξέρω και οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται. *Αλέξανδρος 22:08, 5 Μαρτίου 2009 (UTC)

Πιθανόν να βοηθούσε ένας χάρτης με τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, έστω σαν μία ημιεπίσημη καταγραφή. Όσο για την οριοθέτηση, όπως την έχουμε παραμένει λειψή γιατί δεν καλύπτουμε το κάτω κομμάτι (φτάνουν μέχρι Ακαδημίας ή Πανεπιστήμιου; Μήπως Σταδίου;) ούτε και το πάνω κομμάτι (Καλλιδρομίου; Βουλγαροκτόνου; κάπου αλλού;). Και κάτι άλλο: Η Σώτη Τριανταφύλλου νομίζω ότι μένει και αυτή στα Εξάρχεια. --cubic[*]star 00:04, 6 Μαρτίου 2009 (UTC)

"Στο λήμμα Αθήναι του λεξικού του Ηλίου αναφέρεται: Νεάπολις - Εξάρχεια - Μουσείον. Επανερχόμενοι εις τα κεντρικώτερα σημεία της πρωτευούσης συναντώμεν ως συνέχειαν της συνοικίας Κολωνακίου την εκείθεν του ναού του Αγίου Διονυσίου συνοικίαν της Νεαπόλεως με κεντρικάς αρτηρίας τας οδούς Ιπποκράτους, Μαυρομιχάλη και Χαριλάου Τρικούπη διασταυρουμένας παρά των οδών Σόλωνος, Ναυαρίνου και άλλων."..."Τα όρια της συνοικίας αυτής συγχέονται μετά των της συνοικίας Εξαρχείων, κέντρον της οποίας αποτελεί η ομώνυμη πλατεία και της οποίας τα όρια συγχέονται ωσαύτως μετά της του Μουσείου"..."Αι τρείς αύται συνοικίαι αποτελούσαι κατ'ουσίαν μιαν εκτεταμένην, περιλαμβάνονται μεταξύ τους τραπεζοειδούς σχήματος, του οριζόμενου υπο των Ρούζβελτ (Ακαδημίας κατά την προς πλατείαν Κάννιγος απόληξιν, της Ιπποκράτους (μέχρι την Βασιλοκτόνου), λεωφ. Αλεξάνδρας, Πατησίων." (Γιάννης Καιροφύλας, Η ωραία Νεάπολις και τα παρεξηγημένα Εξάρχεια, σελ.27-28, εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 2002)--Diu 00:26, 6 Μαρτίου 2009 (UTC)

Οι ονομασίες "Μουσείο" και "Νεάπολη" χρησιμοποιούνται κανονικά. Τα Εξάρχεια αποτελούν γειτονιά της (ευρύτερης) συνοικίας της Νεάπολης και δε νοείται ως κάτι ξεχωριστό, ώστε να υπάρχουν όρια. Ωστόσο συμβαίνει συχνά (καθώς τα καταστήματα επεκτείνονται) να "χρησιμοποιούν" και τη λέξη "Εξάρχεια" στη διεύθυνσή τους -τις περισσότερες φορές αυθαίρετα (λ.χ. κατάστημα στην Ασκληπιού στο ύψος του Αγίου Νικολάου δεν είναι Εξάρχεια...! αλλά Νεάπολη και συγκεκριμένα "Πευκάκια", όπως λέγεται η γειτονιά)...και κάπως έτσι "εξαφανίζεται" η Νεάπολη! Αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει τόσο από ιδιοκτήτητες επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά και από ανθρώπους που συχνάζουν εδώ (αν και τέτοια λάθη γίνονται από νεότερους στην ηλικία ή στο κέντρο της Αθήνας). Πράγματι τα όρια δεν είναι καθαρά κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν: όλη η περιοχή Αλεξάνδρας - Πατησίων - Ακαδημίας - Λυκαβηττός είναι ενιαία και οι συνοικίες ή γειτονιές αλληλοκαλύπτονται (δε θα χρησιμοποιούσα τη λέξη "περιοχές" σε καμία περίπτωση). Αναφέρω ενδεικτικά τον παλιό παιδικό σταθμό στην Εμμ. Μπενάκη (λίγο μετά την Κωλέττη) όπου υπάρχει ακόμη στην ταμπέλα: "Νεαπόλεως". Αυτό επίσης από το ότι συνήθως οι κάτοικοι δηλώνουμε απλά το δρόμο όπου κατοικούμε -εκτός αν μιλάμε με κάποιον που δεν έχει γνωριμία με την περιοχή.
Πέρα από τα "Πευκάκια" (Άγιος Νικόλαος) χρησιμοποιείται επίσης το "Τέρμα Ιπποκράτους" για τα τελευταία τετράγωνα της Ιπποκράτους ως την Αλεξάνδρας. Το Πάρκο (Πλατεία) της Νεαπόλεως, προς το τέρμα της Ασκληπιού, ονομάζεται από τους γείτονες "Ροζάν", από το όνομα του ιδιοκτήτη του θερινού κινηματογράφου που υπήρχε πριν -συχνά λέμε "Ροζάν" για να διευκρινήσουμε σε ποιο ύψος της Ασκληπιού μένουμε. Υπάρχουν επίσης τα "Παναθήναια", μετά τη Χαριλάου Τρικούπη στην Αλεξάνδρας (Πάρκο Αργεντινής Δημοκρατίας). Όλες αυτές οι ονομασίες χρησιμοποιούνται κανονικά από τους κατοίκους.94.65.194.40 18:01, 28 Απριλίου 2009 (UTC)

Σχετικά με τις αλλαγές. Η Νεάπολη περιέχει τα εξάρχεια και όχι το αντίθετο (Νεάπολη Εξαρχείων δηλαδή). Επίσης περιοχή Ζωοδόχου Πηγής δεν νομίζω ότι υπάρχει.--Diu (συζήτηση) 23:47, 9 Δεκεμβρίου 2013 (UTC)

Εξάρχεια Νεαπόλεως είναι το σωστό. Η αντίστροφη ονομασία Νεάπολη Εξαρχείων πρέπει να θεωρείται λανθασμένη. Παραβιάζει τους κανόνες Εγκυκλοπαιδικότητας. Σωστή χρήση Ονομασίας,Ορολογίας,Έννοιας. Αντι-Εγκυκλοπαιδικό είναι και το να υποθέτουμε, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τη σωστή ονομασία της συνοικίας του, επειδή ορισμένοι είτε από άγνοια, είτε εσκεμμένα, δημιουργούν σύγχυση. Πολεοδομία και ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες ερμηνείες. Ακόμα και η πρόσφατη έρευνα Πιθάρι-2015, για τα τοπόσημα των Εξαρχείων, έδειξε ότι η Νεάπολη αποτελεί ξεχωριστή συνοικία.--Πευκάκια-- 4.21, 26 Ιανουαρίου 2016

<<Νεάπολη Εξαρχείων>> Από παλιά η ονομασία δεν είχε απήχηση. Σήμερα ελάχιστα χρησιμοποιείται. Το πρόβλημα είναι ότι από τη Νεάπολη έχουν φύγει οι παλιοί εξαρχιώτες. Στις μέρες μας είναι αμφίβολο, αν υπάρχει ένας εξαρχιώτης σε κάθε δέκα πολυκατοικίες. Στη συνοικία έχει επικρατήσει η ονομασία Νεάπολη. Τα τελευταία χρόνια λέγεται και το Νεάπολη-Λυκαβηττός. 94.66.126.241 18.21, 28 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο Η "Νεάπολη" είναι κάπως ευρύτερη των Εξαρχείων, τα οποία περιλαμβάνει -βλ. πολεοδομική απεικόνιση του 1930 στο Μάνος Μπίρης, Μισός αιώνας αθηναϊκής αρχιτεκτονικής (1987), σ. 12. Εξάρχεια και Πευκάκια (ΒΑ, προς Λ. Αλεξάνδρας, δυτικά του Λυκαβηττού) παλιότερα λέγονταν "Προάστειο" (=πριν το καθεαυτό άστυ, το κέντρο της Αθήνας, Κολωνάκι-Σύνταγμα), γι' αυτό και η σημερινή οδός Εμμ. Μπενάκη ονομαζόταν "Οδός Παροαστείου". Η Νεάπολη, με βάση το εν λόγω σχέδιο, εκτείνεται προς την πλευρά του Κολωνακίου μέχρι περίπου τη Σίνα. ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 12:48, 8 Ιουλίου 2017 (UTC)

Σχόλιο Η ονομασία «Νεάπολη Εξαρχείων» χρησιμοποιούνταν (αλλά δεν είχε απήχηση...). Το Εξαρχείων είναι προσδιοριστικό. Είναι εγκυκλοπαιδικότατο το να αναφέρεται αυτή η ονομασία, στα σχετικά πλαίσια πάντα, και άσχετα με το αν είναι ή ήταν σωστή η χρήση της. Τα Εξάρχεια Νεάπολης και Εξάρχεια Νεαπόλεως δεν υπάρχουν, ούτε έχουν και κάποιο νόημα αφού δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης του όρου Εξάρχεια. Επίσης στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1986 υπήρξαν τοπικά συνοικιακά συμβούλια τα οποία διαχειρίζονταν συγκεκριμένες και καθορισμένες περιοχές-συνοικίες. Υποθέτω ότι ακόμα υπάρχουν στοιχεία για τον τότε διαχωρισμό των συνοικιών. --Xoristzatziki (συζήτηση) 12:59, 1 Αυγούστου 2017 (UTC)

Σχόλιο Παλαιότερα οι συνοικίες χωρίζονταν κυρίως με βάση τις εκκλησιαστικές ενορίες, οι οποίες όριζαν και τα εκλογικά κέντρα. Τα Πευκάκια (που βρίσκονται πάνω από την Ιπποκράτους) ανήκαν στην Νεάπολη και το όριο με το Κολωνάκι δεν ήταν ποτέ η Ιπποκράτους. Σίγουρα στα όρια των συνοικιών πάντα υπήρχαν αρκετοί που ήθελαν, για προσωπικούς λόγους, να «μένουν» στη Νεάπολη ή στα Εξάρχεια ή στο Κολωνάκι και πολύ λογικά ονόμαζαν έτσι την περιοχή κατοικίας τους. --Xoristzatziki (συζήτηση) 13:14, 1 Αυγούστου 2017 (UTC)

Η ονομασία Συνοικιών-Περιοχών της Αθήνας, πρέπει να υποστηρίζεται από Βιβλιογραφία-Ιστορικές Πηγές. Την <<Νεάπολη Εξαρχείων>> κανένας συγγραφέας δεν την αναφέρει!! Αλήθεια τι ακριβώς προσδιορίζει; Μια συνοικία-περιοχή που δεν υπάρχει; Εγκυκλοπαιδικό και Προσδιοριστικό είναι ΝΕΑΠΟΛΗ Αθήνας. Αυτή είναι η σωστή ονομασία, αυτή γνωρίζει και ο κόσμος. Από εκεί και πέρα, πάντα υπάρχουν άσχετοι (ευτυχώς ελάχιστοι), που δεν ξέρουν που <<μένουν>> (Ιπποκράτους Κολωνάκι!!) και που μπορούν να φαντάζονται ή να λένε ότι θέλουν. Να τους πάρουμε στα σοβαρά; Ή ως Βικιπαίδεια να δεχτούμε τις αυταπάτες και την πλάνη τους; Η ονομασία συνοικιών-περιοχών-πλατειών-οδών γίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων με σχετικές πράξεις ονοματοθεσίας, πράγμα που ισχύει μέχρι σήμερα (Μάρω Βουγιούκα-Βασίλης Μεγαρίδης, ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ-ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ, σελίδες 14-15, Δ' ΕΚΔΟΣΗ, Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων 2010). Οπότε ΝΕΑΠΟΛΗ Αθήνας. Η Βασίλισσα των Αθηναϊκών συνοικιών!! όπως λέγεται τιμητικά από τους συγγραφείς και είναι ευρύτερα γνωστή (Ιωάννα Καραγιώργη Μπαχαριά, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ, σελίδες 9-25, Εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ, Αθήνα 2016). 85.75.126.215 13:01, 3 Αυγούστου 2017 (UTC)

Η συνοικία της Νεάπολης εκτείνεται από την οδό Ακαδημίας έως τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και από τους πρόποδες του Λυκαβηττού έως τα Εξάρχεια. Εξάρχεια ονομάζεται από το 1900 περίπου η περιοχή δυτικά της Νεάπολης [...] κάτω από τον Λόφο του Στρέφη (Θανάσης Γιοχάλας-Τόνια Καφετζάκη, ΑΘΗΝΑ:Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, σελίδες 227-229, Ε' Έκδοση, Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, Αθήνα 2017). Ο Γιάννης Καιροφύλας στο πολύκροτο έργο τoυ (Η ωραία ΝΕΑΠΟΛΙΣ και τα παρεξηγημένα ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ, Αθήνα 2002) αφιερώνει 240-250 σελίδες στη Νεάπολη, και μόνο 25-30 σελίδες στα Εξάρχεια. 2.84.17.8 17:33, 24 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

-ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ- Το σχέδιο πόλεως του 1865 περιλαμβάνει τον οικισμό με τη λόγια ονομασία ΠΡΟΑΣΤΕΙΟΝ (Από την οδό Θεμιστοκλέους μέχρι την οδό Ζωοδόχου Πηγής), Προάστειο Νεαπόλεως!! (Κώστας Μπίρης, Αι Αθήναι: Από τον 19ον εις τον 20ον αιώνα, σελίδα 80, Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2005), αλλά και τον βασικό πυρήνα της Νεάπολης!! (Από την οδό Χαριλάου Τρικούπη -τότε Πινακωτών- μέχρι την οδό Σίνα). Η Νεάπολη είναι, που έκτοτε, με διαδοχικές επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως, έφτασε μέχρι την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βόρεια Λυκαβηττού μέχρι την οδό Κόνιαρη!! Τα τοπωνύμια Πευκάκια και Εξάρχεια προέκυψαν μερικές δεκαετίες αργότερα!! και αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιοχές της ιστορικής συνοικίας της Νεαπόλεως. Γύρω από το μικρό άλσος του Αγίου Νικολάου επικράτησε το τοπωνύμιο Πευκάκια. Στην γύρω της οδού Θεμιστοκλέους περιοχή επικράτησε το τοπωνύμιο Εξάρχεια. Εξάρχεια: Τοπωνυμία επικρατήσασα περί το 1900 (Κώστας Μπίρης, Αι Τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών, σελίδα 41, Γ' Έκδοση, Αθήνα 2006). Το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη 1929, αναφέρει τα Εξάρχεια ως τοποθεσία των Αθηνών εν τη συνοικία της Νεαπόλεως. Η πρώτη επίσημη διαίρεση της Αθήνας σε συνοικίες, έγινε με το ψήφισμα 307 του 1908. Σύμφωνα με αυτό καθορίστηκε η διαίρεση της πόλης σε 4 τμήματα και 61 συνοικίες. Οι συνοικίες της περιοχής είναι... ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΜΟΥΣΕΙΟΥ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ-ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ!! (Ελευθέριος Σκιαδάς, Οι συνοικίες των Αθηνών, Η πρώτη επίσημη διαίρεση 1908, σελίδες 89-109-114-117-124, Δήμος Αθηναίων 2001). Στα τέλη του 19ου αιώνα η Νεάπολις έχει καταστεί η κυριωτέρα συνοικία της πρωτεύουσας... (Γιάννης Καιροφύλας, Η ωραία ΝΕΑΠΟΛΙΣ και τα παρεξηγημένα ΕΞΑΡΧΕΙΑ, σελίδα 23, Εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 2002). --Κυκλοβόρος 13:40, 16 Μαρτίου 2018 (UTC)

Οριοθέτηση[επεξεργασία κώδικα]

Τα Εξάρχεια οριοθετούνται δυτικά της Νεάπολης. Η οδός Χαριλάου Τρικούπη, χωρίζει τα Εξάρχεια από τη συνοικία της Νεαπόλεως, και στην πάνω πλευρά η οδός Καλλιδρομίου και ο Λόφος του Στρέφη (έρευνα 2015 γιά τα τοπόσημα των Εξαρχείων - Πιθάρι, Πολιτιστικός Οργανι/σμός DIADRASIS). Συγγραφείς, αρχιτέκτονες, μεσίτες ας παρουσιάσουν έστω μια ιστορική πηγή που να λέει ότι τα Εξάρχεια εκτείνονται στους πρόποδες του Λυκαβηττού!! όπως συμβαίνει με τη Νεάπολη. Επειδή δεν πρόκειται να βρουν, ας απαντήσουν ποιό ήταν το όνομα της συνοικίας που το 1865 μπήκε στο Σχέδιο Πόλης!! Μια βόλτα σήμερα στη συνοικία της Νεαπόλεως, σε επαφή με τον απλό κόσμο, είναι αρκετή γιά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Εννοείται ότι <<Νεάπολη Εξαρχείων>> δεν υπάρχει, η ονομασία χρησιμοποιείται αυθαίρετα και καταχρηστικά, και πλέον έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται. Όσο και να αγαπάμε τα Εξάρχεια, θα πρέπει στην Βικιπαίδεια, να γράφουμε όσο το δυνατό με αντικειμενικότητα. BOC ```` 21:30, 10 Δεκεμβρίου 2015.

____________

Θα έλεγα πως όντως τα Εξάρχεια και η Νεάπολη έχουν ασαφή όρια. Νομίζω ορθότερο είναι να μην αναφέρονται συγκεριμένοι δρόμοι ως βορειοανατολικά όρια των Εξαρχείων. Ανεβαίνοντας την Ιπποκράτους, αρκετοί κάθετοι δρόμοι οδηγούν προς τον Λόφο του Στρέφη (Καλλιδρομίου, Σμολένσκυ, Ισαύρων, Ι. Τσιμισκή, Βασιλείου Βουλγαροκτόνου) αλλά πού ακριβώς σταματούν τα Εξάρχεια και πού αρχίζει η Νεάπολη; Αμφιβάλλω αν υπάρχει αξιόπιστη πηγή.

Προς τα δυτικά, επειδή Πατησίων, Πολυτεχνείο και Μουσείο είναι υπερτοπικής σημασίας και υπήρχαν πριν από την ανάπτυξη της συνοικίας, είναι όντως σαφή και γνωστά όρια για τους περισσότερους Αθηναίους: «τα Εξάρχεια βρίσκονται πίσω από το Μουσείο και το Πολυτεχνείο» θα πει κανείς, ενώ προς τα νότια, για την Πλατεία Κάνιγγος δεν θα ειπωθεί πως βρίσκεται... στα Εξάρχεια (τα οποία έχουν άλλωστε δική τους πλατεία), άρα οι κεντρικοί οδοί Καποδιστρίου και Σόλωνος είναι τα πιο λογικά όρια.

Άργος (συζήτηση) 17:10, 19 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)

Προστασία[επεξεργασία κώδικα]

Ομοίως με τη Νεάπολη. --cubic[*]star 19:56, 5 Αυγούστου 2017 (UTC)