Συζήτηση:Ελευθέριος Βενιζέλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Article.gif
Αυτό το λήμμα έχει παρουσιαστεί ως επιλεγμένο λήμμα στην Κύρια Σελίδα.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Επιχείρηση Πολιτική Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Πολιτική», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης των θεμάτων που αφορούν την πολιτική από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.

Πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Μου κάνει εντύπωση, το ότι το άρθρο έχει αποτιμηθεί ως τάξης Γ και έχει γίνε επιλεγμένο, χωρίς να πληρεί τα κρητήρια της τεκμηρίωσης. Εκτός και αν η «Προτεινόμενη βιβλιογραφία» ενοείται ως «Πηγές», το οποίο θα πρέπει να αναφέρται. Επίσης για επιλεγμένο άρθρο θα έπρεπε να έχει περισσότερες εμβόλιμες παραπομπές. --Clipclap24 11:37, 3 Μαΐου 2011 (UTC)

Ελπίζω τα οσα εγραψα για την πολιτικη του Ε. Βενιζελου να μην διαγραφουν διοτι ειναι πληρως διασταυρωμενα και ΔΕΝ αμφισβητουνται,Καλο θα ειναι να γραψουμαι και τι τομες εκανε στο Κρατος περα φυσικα απο το μεγαλειωδες γεγονος του Υπερδιπλασιασμου της Ελλαδας. LDHP 1 Νοεμβρίου 2011

Κείμενο[επεξεργασία κώδικα]

Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά νομίζω ότι τόσο κείμενο είναι overkill ένα άρθρο. Κάποιος θα κοιτάξει σε μια εγκυκλοπαίδεια για να μάθει μερικά πράγματα για κάποιον και να δει γενικά ποιός ήταν. Μια πλήρης βιογραφία μπορεί να είναι αντικείμενο μιας μονογραφίας αλλά όχι μιας εγκυκλοπαίδειας. --geraki 18:06, 5 Απρ. 2005 (UTC)


Το κείμενο πρέπει να χωριστεί οποσδίποτε σε παραγράφους με ανάλογες επικεφαλίδες για να αποκτήσει μορφή. Επίσης χρειάζονται και links που δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προς το παρόν. --Dai 19:28, 5 Απρ. 2005 (UTC)

Αγαπητοί φίλοι, α) το κείμενο δεν το έχω ολοκληρώσει, όπως θα διαπιστώσατε. Βεβαίως, χρειάζεται μια επεξεργασία, μόνο που δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω καλά σ' αυτό καθότι καινούργιος, β) σας διαβεβαιώνω ότι τέτοιας σημασίας λήμματα είναι πραγματικές μονογραφίες σε όλες τις άξιες του ονόματός τους εγκυκλοπαίδειες. Κοιτάξτε, π.χ., τα λήμματα "Ναπολέων", "Καρλομάγνος", "Μέγας Αλέξανδρος" στο Larousse (γαλλική έκδοση). Καμιά εικοσαριά σελίδες το καθένα. Κοιτάξτε, επίσης, στην αγγλική έκδοση της Britannica (έντυπη, όχι DVD-ROM), π.χ. τα λήμματα "Σαίξπηρ", "Ουίνστον Τσόρτσιλ", "Δάντης". Σας ευχαριστώ πάντως για τις παρατηρήσεις σας, dkatΤότε καλό θα είναι να μπει και μια περίληψη στην αρχή με τα σημαντικότερα πράγματα τα οποία θα έπρεπε να διαβάσει κάποιος για το ποιός ήταν ο Βενιζέλος ώστε να μην χρειάζεται να διαβάσει κάποιος ολόκληρο το κείμενο. Κατά τα άλλα πολύ καλό. --geraki 15:29, 6 Απρ. 2005 (UTC)

Η Βικιπαίδεια προσφέρει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην πρόσβαση των δεδομένων από τις συνήθεις εγκυκλοπαίδειες και αν το συνηθήσει αυτό κανείς θα δεί ότι δεν έχουμε ανάγκη τόσο μεγάλων μονοκόματων κειμένων (μπορεί όλη η πληροφορία να βρίσκεται μέσα σε διασυνδέσεις χωρείς αυτό να είναι καθυστέρηση στην ευρεσή τους). καλό είναι να βρίσκονται πρώτα οι πιο σημαντικές πληροφορίες (ναι οι προφανείς) και καλό είναι οσο γίνεται να μην αντιγράφουμε τις ξένες εγκυκλοπαίδειες αλλά σε επίπεδο δομής η αγγλική και η γερμανική είναι πρότυπα για μίμηση. (συνεπώς το να ρίξεται μια ματιά πως μοιάζει χωρίς να το διαβάσεται το ξενο βικιαρθρο ειναι μια χρήσιμη ιδέα)

Lucinos 12:54, 16 Απρ. 2005 (UTC)

Επίσης πρέπει οπωσδήποτε ένα άρθρο να χωρίζεται σε ενότητες, υποενότητες και παραγράφους. Lucinos 09:42, 18 Απρ. 2005 (UTC)


"το κίνημα όμως δεν είχε αρχηγό και αναγκάστηκε να το αναλάβει ο ίδιος";;;;;; Τι είναι πάλι αυτό; "Αναγκάστηκε" να αναλάβει ο ίδιος; Γιατί να μην αναφερθούν τα γεγονότα με το όνομα τους; Ο Βενιζέλος ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος με απώτερο σκοπό την βίαιη κατάληψη της εξουσίας σε πρωτοφασιστικά πρότυπα. Είναι γνωστή άλλωστε η κλίση του προς τον ιταλικό φασισμό όπου έβρισκε το θεωρητικό συμπλήρωμα του προσωποκεντρικού του κόμματος. Μα ρε παιδιά ακόμα και σήμερα, 70 χρόνια μετά το θάνατο του είμαστε ανύμποροι να γράψουμε κατά το δυνατόν αντικειμενική ιστορία και καλύπτουμε τα κενά με λεκτικά παιγνίδια; Γιατί;--129.12.233.72 08:52, 2 Μαΐου 2006 (UTC)

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν φοίτησε καθόλου στο Γυμνάσιο Χανίων, όπως λανθασμένα αναγράφεται στη βιογραφία του στη σελίδα της Βικιπαίδιας. Το Γυμνάσιο Χανίων ιδρύθηκε επίσημα το σχολ. έτος 1887-1888. Λειτουργούσε ως ιδιοσυντήρητο από το σχολικό έτος 1883-1884. Στην Κρήτη ιδρύθηκε επίσημα Γυμνάσιο, το πρώτο και μοναδικό τότε το 1881 στο Ηράκλειο, μετά από έντονη συζήτηση στην Κρητική Βουλή. Ωστόσο ο Ελ. Βενιζέλος παρακολούθησε τα μαθήματα της πρώτης γυμνασιακής τάξης το 1876 στα Χανιά και δάσκαλός του ήταν ο ελληνοδιδάσκαλος Ιωάννης Παπαδάκης, όπως αναφέρει ο Νικόλαος Β. Τωμαδάκης στο βιβλίο του "Ο Βενζέλος έφηβος". 22-8-2006 Αγγ. Καρ.

Στο Στα χρόνια του Βενιζέλου: Εσωτερική & εξωτερική πολιτική-Οικονομία-Εκπαίδευση-Πολιτισμός σε pdf στην σελίδα 17, το "Ενδεικτικόν αποφοίτησης Α' τάξης" από την σχολή Χανιών γράφει έτος 1874, ακόμη στην σελίδα 58 αναφέρει 223 από τις 250 έδρες της Βουλής για τις εκλογές του 1928. Να γίνουν οι σχετικές αλλαγές; Για τα χρόνια σπουδών στα Χανιά δεν δίνονται πληροφορίες σχετικά με το ποια έτη είναι (1872-1877;, 1874-1877;)--Divineale 10:13, 15 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Πραξικοπημα ή Επανασταση?

Στο αρθρο αναφερεται το παρακατω κειμενο: "Τον Αύγουστο του 1909 ξέσπασε στην Αθήνα στρατιωτική επανάσταση στο Γουδί. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ράλλη και σχηματίσθηκε καινούργια υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Όμως, επειδή είχε δημιουργηθεί πολιτικό αδιέξοδο, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος (η οργάνωση των αξιωματικών που είχε κάνει την επανάσταση), ο οποίος είχε απόλυτη εξουσία, προσκάλεσε τον Βενιζέλο από την Κρήτη να αναλάβει την πρωθυπουργία."

Θα ηθελα να μου αναλυσεται με ποιο σκεπτικο αναφερεται ως επανασταση μια πραξικοπηματικη πραξη στρατιωτικων (ακριβως το ιδιο που εκαναν και οι συνταγματαρχες το 1967)? --Nakos2208 19:02, 26 Ιουλίου 2010 (UTC)

Μπορει καποιος να μου απαντησει στο παραπανω ερωτημα???--Nakos2208 22:29, 10 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Οι συνθήκες και τα αιτήμα διαφέρουν ανάλογα με την εποχή. Επίσης η ιστοριογραφία με αυτό τον όρο καταγράφει το κίνημα των στρατιωτικών στο Γουδί. Τι σχέση έχει όμως με το άρθρο "Ελευθέριος Βενιζέλος"; :)--Diu 22:34, 10 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Σ ευχαριστω για την απαντηση. το ερωτημα μου εχει να κανει με την καταγραφη του συγκεκριμενου γεγονοτος σαν επανασταση και οχι σαν πραξικοπημα. Ειναι δηλαδη ενα στρατιωτικο κινημα, επανασταση το 1909 και ξαφνικα μετατρεπεται ενα αλλο στρατιωτικο κινημα σαν πραξικοπημα το 1967? Πιστευω πως πρεπει να το αλλαξουμε και να το κανουμε πραξικοπημα για να συναδει με την ακεραιοτητα των γεγονοτος σε ολη την ιστορικη περιοδο της Ελλαδας.--Nakos2208 21:35, 11 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Θα πρέπει να σημειωθεί,ωστόσο,ότι ο Σύνδεσμος δεν έθεσε ζήτημα βίαιης κατάληψης της εξουσίας και επομένως το κίνημα αυτό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πραξικόπημα.Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε με το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών.Καλό είναι να μην συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις.Panosk85 16:23, 21 Ιουλίου 2015 (UTC)

Έτσι έχουν καταγραφεί από όλους τους ιστορικούς, από την συλλογική συνείδηση καθώς και από τον τύπο και τα κείμενα της εποχής. Δεν είναι ένα δικό μας συμπέρασμα οπότε η ακεραιότητα των γεγονότων είναι διασφαλισμένη. Ένας από τους λόγους πάντως που για μένα ιστορικά στην συνειδήση του λαόυ έμειναν έτσι χαρακτηρισμένα τα δυό αυτά κινήματα έχει να κάνει με τους σκοπούς και την στάση των δύο αυτών κινήσεων. Η μία (αυτή του 1909) δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία και επιδίωξε ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις κατ'επιταγή του λαϊκού ρεύματος, ενώ η άλλη (του 1967) παραβιάζοντας καθε λαϊκή αρχή και αντίθετα με την πραγματική θέληση του λαού εγκαθίδρυσε δικτατορία.--Diu 00:42, 12 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Αγαπητε Diu, οπως καταλαβαινεις τα επιχειρηματα τα δικα σου που στηριζονται στην καταγραφη της ιστοριας δεν μπορουν να αντικατοπτριζουν την πραγματικοτητα και δεν μπορουμε να αποδειξουμε και το αντιθετο. Εγω θα ελεγα πως οι προθεσεις των εκαστοτε επαναστατουντων δεν μπορουν να κριθουν απο καποιον ιστορικο αλλα απο τον ιδιο τον λαο οπως ειπες και εσυ. Ετσι, πιστευω οτι οπως ο λαος ενεκρινε την επανασταση το 1909 ετσι εκρινε και την επανασταση το 1967 καθως υπαρχει και δημοψηφισμα για νεο συνταγμα που ειχε καθολικη αποδοχη. αυτο εχει καταγραφη απο την ιστορια οπως και ολα τα γεγονοτα του 1909. Συνοπτικα προτεινω, ειτε να αλλαξει το κινημα του 1909 σε πραξικοπημα, ειτε να αλλαξει το πραξικοπημα του 1967 σε επανασταση. Δεν συναδει αλλη λυση με το πνευμα της Βικιπαιδειας αν θελουμε να ειμαστε συνεπης με την διαχρονικοτητα της ιστοριας.--Nakos2208 18:24, 12 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Αγαπητέ Νάκο εδώ σφάλλεις. Ο ιστορικός αυτή ακριβώς την αποστολή έχει, να κρίνει - με επιστημονικό τρόπο - όλα τα γεγονότα. Δηλαδή τη Γαλλική Επανάσταση την κρίνει ο λαός του σήμερα; Ή ήταν δυνατό τότε να καταγραφούν με ακρίβεια οι κρίσεις του τότε λαού στη Γαλλία; Αν αυτό δεν είναι αντικείμενο του ιστορικού, τότε ο ιστορικός δεν έχει λόγο ύπαρξης. Εξ άλλου σου θυμίζω ότι το έργο του Ηροδότου έχει τίτλο "Ιστορίης απόδειξις". --Ttzavarasσυζήτηση 19:05, 12 Ιανουαρίου 2011 (UTC)
Δεν γράφω βασιζόμενος σε προσωπικές απόψεις. Αν φέρεις κάποια αξιόπιστη πηγή γι'αυτά που λές τότε μιλάμε.--Diu 22:21, 12 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Αγαπητοι μου, Απ'οτι γνωριζω, πραξικοπημα ονομαζεται, η βιαιη κινηση προς ανατροπη του πολιτευματος, απο τους ιδιους τους κυβερνωντες, ενω επανασταση καλειται το ιδιο γεγονος, αλλα πραγματοποιειται απο τους κυβερνωμενους! Αυτα δεχεται η πολιτειολογια και οχι τα λαικιστικα, τυπου, "επανασταση κανει ο λαος", η "επανασταση λεγεται οταν τη δεχεται ο λαος"! Και πως βγαινει αυτο το συμπερασμα? Εκαναν προηγουμενως γκαλοπ στο λαο? Εκτος αυτου και ο στρατος, τμημα του λαου ειναι! Με βαση τα παραπανω, το κινημα στου Γουδη, αλλα και η 21η Απριλιου, ηταν επαναστασεις, εφοσον μιλαμε για μεσαιους και ανωτερους αξιωματικους και οχι για την κυβερνηση, το Βασιλια η εστω την ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων! Η μεταβολη της 4ης Αυγουστου, ειναι πραξικοπημα, αλλα ετσι κι αλλιως ειτε πραξικοπημα, ειτε επανασταση, αυτο που μετραει ειναι αν επικρατησε η οχι! Αν επικρατησε, τοτε δημιουργει δικαιο και ειναι η νεα εννομη ταξη! Αν δεν επικρατησε, διωκεται ποινικα, ασχετως ονοματος(πραξικοπημα η επανασταση)! Τωρα, το πως γινεται η 21η Απριλιου να επικρατησε, μετα να καταλυεται αυτοβουλως και να παραδιδει την εξουσια και στη συνεχεια αυτοι που παρελαβαν την εξουσια, να τους δικαζουν ως παρανομους, αυτο ειναι μια αλλη ιστορια... --Nakos2208 18:32, 14 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Παρατήρηση[επεξεργασία κώδικα]

Στον πίνακα δεξιά η ημερομηνία έναρξης της 7ης θητείας φαίνεται εσφαλμένα να είναι ίδια με την ημερομηνία έναρξης της πρώτης. Στον κώδικα όμως υπάρχει η σωστή(!) ημερομηνία που για κάποιο λόγω δεν βγαίνει στην σελίδα. Δεν κατάφερα να το διορθώσω. Nikmix 20:48, 20 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)

Αντικατάσταση[επεξεργασία κώδικα]

Προχώρησα στην αντικατάσταση των πρώτων ενοτήτων με νέο κείμενο. Όποια πληροφορία επαλήθευσα την διατήρησα, υπήρξαν όμως και αρκετές που δεν βρήκα όπως π.χ. διδακτορίκου. Επίσης αρκετά μπερδεμένα ήταν τα πράγματα σε αριθμούς και ημερομηνίες, στοιχεία που νομίζω πως διόρθωσα.--Diu (talk) 13:46, 2 Μαρτίου 2012 (UTC)

Παρατήρηση[επεξεργασία κώδικα]

Καλά είναι δυνατόν να αναφώνησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λίγο πρίν πεθάνει Ζήτω ο Βασιλεύς.Μου φαίνεται αδιανόητο,ένας Δημοκράτης σαν τον Βενιζέλο να απόκτησε φιλοβασική άποψη στα στερνά του.Συν τοις άλλλοις δεν παραθέτει πηγή ή αναφορά ο συγγραφέας της συγκεκριμένης άποψης.Προτείνω να καταργηθεί αυτή η πρόταση γιατί στερείται πήγων προς επιβεβαίωση.Επίσης στερείται λογικής. --Πρότυπο:Panosk85

Μια σύντομη, πρόχειρη έρευνα μόνο στο ίντερνετ δείχνει ότι η φράση υπάρχει σε επιστολή του Βενιζέλου 9 ημέρες πριν το θάνατό του. Επειδή η φράση είναι ξεκομμένη από το πλαίσιο της, έχετε δίκιο να φαίνεται αδιανόητη ή παράλογη. Οπότε αφαιρέθηκε (για την ώρα ίσως) σαν ατεκμηρίωτη. --cubic[*]star 11:15, 19 Απριλίου 2015 (UTC)

Με λίγο ψάξιμο παραπάνω, η εν λόγω επιστολή στο ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" http://www.venizelosarchives.gr/rec.asp?id=100195 --Klearchos Kapoutsis (συζήτηση) 21:21, 5 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Σχόλιο 11-2-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: υπό εξέλιξη

Δεν αναφέρεται πουθενά το γεγονός πως οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν επέτρεψαν η σωρός του να περάσει από την Αθήνα, αλλά έφυγαν κατευθείαν για τα Χανιά! Αναφορά: Ακρασία Πάχνες 46.198.213.41 09:45, 11 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

χρειάζεται τεκμηρίωση--Istoria1944 (συζήτηση) 12:33, 24 Απριλίου 2017 (UTC)

Να δύο πηγές για όποιον θέλει να προσθέσει [1], [2] (υπάρχουν κι άλλες). Wolfymoza (συζήτηση) 08:33, 17 Ιουλίου 2017 (UTC)