Συζήτηση:Εκστρατεία του Δράμαλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Αριθμός Νεκρών φοβερά εσφαλμένος[επεξεργασία κώδικα]

Κάποιο λάθος έχει γίνει εδώ. Αν οι νεκροί των Τούρκων ήταν μόνο 3000, δεν θα καταστρεφόταν ο στρατός του Δράμαλη. Χάθηκαν από τους 24000 πολεμιστές πάνω από 17000. {Jailbird}

χάρτης λείπει[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως κάποιος μπορεί να κάνει έναν τοπογραφικό χάρτη για την μάχη;

Αξιολογικές κρίσεις[επεξεργασία κώδικα]

Απίστευτα πολλές αξιολογικές κρίσεις και συγκρίσεις με την "λαμπρή αρχαιότητα"--The Elder (συζήτηση) 14:15, 16 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC) 50 νεκροί -20000 νεκροί. Μα είναι δυνατόν αυτά να μένουν;23:00, 16 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC) Istoria1944 (συζήτηση) 23:01, 16 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Τη σύγκριση με τη μάχη του Μαραθώνα δεν την έχω γράψει εγώ, δεν ξέρω αν την αναφέρει ο Δ. Κόκκινος στην Ιστορία του, πλην όμως δεν μου προκαλεί εντύπωση με δεδομένο ότι όλος ο τότε φιλελληνισμός βασιζόταν στην ελληνική αρχαιότητα και μόνο με συνέπεια τη σύγκριση με γεγονότα εκείνης της εποχής, όπως π.χ. το σπαθί του Κολοκοτρώνη με το σπαθί του Λεωνίδα κ.ά. Βέβαια υπάρχουν κάποιες υπερεκτιμήσεις ευμενείς και δυσμενείς, όπως π.χ. για τη λαφυραγωγία, ή για τον τουρκικό στρατό) που σιγά - σιγά με την επεξεργασία τις αφαιρώ.--Templar52 (συζήτηση) 08:25, 17 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

διαχωρισμός[επεξεργασία κώδικα]

Διαχώρισα τη μάχη των Δερβενακλιων από την εκστρατεία του Δράμαλη και από τη μάχη του Αγιονορίου (για την οποία πρέπει να γραφτεί χωριστό λήμμα καθώς διεξηχθη 2 ημέρες μετα). Το παρόν λήμμα αφορά πια μόνο στην εκστρατεία. Οι ανυπόστατοι αριθμοί απωλειών των Τούρκων διορθώθηκαν (στο σχετικό λήμμα).--Dipa1965 (συζήτηση) 23:10, 3 Απριλίου 2015 (UTC)

Ουδετερότητα[επεξεργασία κώδικα]

Τα προβλήματα ουδετερότητας δεν εχουν λυθεί, επομένως κακως αφαιρείται η σχετική σήμανση. Το λήμμα, παρα τις βελτιώσεις που εχει δεχθεί από τότε, είναι μη εγκυκλοπαιδικά γραμμενο σε πολλά σημεία, με προσωπικές κρίσεις και ύφος λόγου σε ημέρα εθνικής εορτής.

Και κατι ακόμα: Τους στρατούς εκείνου του καιρού ακολουθούσε συρφετός ολόκληρος ποικίλου προελεύσεως όπως πόρνες και έμποροι που αγόραζαν το πλιάτσικο και τους αιχμαλώτους ή πουλούσαν είδη πρώτης ανάγκης. Ο υφέρπων αντισημιτισμός] (βλ. και λήμμα για το ολοκαυτωμα της Νάουσας) εχει αρχίσει να κουράζει.--Dipa1965 (συζήτηση) 15:06, 28 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Τα πολιτικά σχόλια κράτα τα για αλλού. Δεν μας ενδιαφέρει τί σε κουράζει. Μας ενδιαφέρει να εμπλουτίζουμε τα άρθρα βάσει των πηγών. Αν οι πηγές το γράφουν, σημαίνει ότι έχει κάποια σημασία. Για πόρνες δεν γράφουν τίποτα, άρα ούτε κι εμείς μπορούμε να γράψουμε.

Δεν μας εξηγείς πού ακριβώς είναι το πρόβλημα της ουδετερότητας που διαπιστώνεις ώστε να το διορθώσουμε.--Skylax30 (συζήτηση) 09:21, 29 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

"Από την Πόλη έρχομαι και ως εκεί που μου φτάνει πάω..."

Σε προηγούμενη έκδοση το λήμμα έγραφε Τελευταίοι ακολουθούσε ένα πλήθος από υποζύγια, κάρα, φορτωμένα με ζαϊρέδες (= τρόφιμα) και τζεμπιχανέδες (= μεταφερόμενα πολεμοφόδια), χοσμεκιάρηδες (= υπηρέτες) και υπαλλήλους, όπως τροφοδότες, πεταλωτές και σιδηρουργοί, διάφοροι ιπποκόμοι, αργυραμοιβοί, δήμιοι, αστρολόγοι, τυχοδιώκτες, ληστές και πάσης λογής άνθρωποι. Αφαίρεσα όλες αυτές τις κοινοτοπίες και τώρα έχουμε την πληροφορία περί Εβραίων τροφοδοτών (προαιώνιων εχθρών του Ελληνισμού, ως γνωστόν). Ομοίως σημαντικό δεδομενο, οπότε νομίζω καιρός να ξαναμάθουμε και για τους δήμιους και τους αστρολόγους (μυρίζει Φωτιάδη). Αν καταφέρω να βρω τη σχετική πηγή θα τα ξαναπούμε. Και εις ανώτερα.--Dipa1965 (συζήτηση) 13:57, 1 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Νομίζω σου υποδείχτηκε και από άλλους να αφήσεις κατά μέρος τις πολιτικές και πολιτισμικές κρίσεις. Δεν θα κάνεις "εθνοκάθαρση" της ιστορίας. Τίποτα δεν είναι "κοινοτυπία" αν πρόκειται να δώσει στον μη ειδικό αναγνώστη μια εικόνα του πραγματευόμενου θέματος. Και τα κάρα και οι αστρολόγοι έχουν τη σημασία τους. Ειδικά η αναφορά στους Εβραίους έχει σημασία, γιατί αν διαβάσεις λεπτομερείς εξιστορήσεις της εκστρατείας θα δείς ότι κάπου (στην πολιορκία του Άργους, αν θυμάμαι καλά), οι πηγές αναφέρουν ότι στάλθηκε ένας Εβραίος να δεί πώς είναι η κατάσταση στο φρούριο του Άργους. Εκεί μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πού βρέθηκε ο Εβραίος. Ήταν ντόπιος ή ήταν με το στρατό; Αν ήταν με το στρατό, ήταν ένοπλος ή βοηθητικός; Αν ενδιαφέρεσαι, μπορώ να προσθέσω και το ενσταντανέ με τον Εβραίο παρατηρητή.--Skylax30 (συζήτηση) 14:12, 2 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Οι προσθήκες που έκανα για το τέλος της στρατιάς, νομίζω εξηγούν γιατί οι ιστοριογράφοι αναφέρουν την παρουσία Εβραίων.--Skylax30 (συζήτηση) 22:29, 8 Ιανουαρίου 2017 (UTC)