Στρόιζελκουχεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρόιζελκουχεν
Προέλευση
ΠεριοχήΣιλεσία
Πληροφορίες
ΕίδοςΚέικ
Κύρια συστατικάΚραμπλ: αλεύρι, ζάχαρη, μαγειρικό λίπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το στρόιζελκουχεν (φωνητική μεταγραφή του γερμανικού streuselkuchen, προφέρεται: [ˈʃtʁɔʏzl̩ˌkuːxn̩], «κέικ θρυμμάτων», πολωνικά: kołocz śląski), επίσης γνωστό ως κέικ κραμπλ, είναι κέικ φτιαγμένο από ζύμη μαγιάς, καλυμμένο με γλυκιά επικάλυψη θρυμμάτων (κραμπλ) που αναφέρεται ως στρόιζελ (streusel). Τα κύρια συστατικά για τα θρύμματα είναι η ζάχαρη, το βούτυρο και το αλεύρι, τα οποία αναμιγνύονται σε αναλογία 1:1:2. Είναι δημοφιλές στις γερμανική, πολωνική και εβραϊκή ασκεναζική κουζίνες.

Το στρόιζελκουχεν είναι συνήθως ένα επίπεδο κέικ φτιαγμένο σε ένα ταψί και κομμένο σε ορθογώνια κομμάτια. Θα πρέπει να είναι πολύ επίπεδο - περίπου μία ίντσα - με θρύμματα που αποτελούν περίπου το μισό του ύψους του. Η αρχική έκδοση χρησιμοποιεί ζύμη μαγιάς, ωστόσο είναι δυνατή μια μικρή κρούστα. Μια σφολιάτα στο κάτω μέρος το μετατρέπει σε πράσελκουχεν (prasselkuchen).

Η συνταγή φέρεται να προέρχεται από τη Σιλεσία.[1][2] Πολλές παραλλαγές παρασκευάζονται με γεμίσεις όπως φρούτα (κυρίως ξινής γεύσης, π.χ. μήλα, φραγκοστάφυλα, βύσσινα, ραβέντι), σπόρους παπαρούνας ή κρέμα[3] ή χρησιμοποιώντας ζύμη με βάση το μαγειρικό λίπος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αντιμάντο, Στέισι. "Crumb Cake Is Germany's Gift to Baking", Saveur, 7 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020.
  2. Σούμπεκ, Άλφονς. "The German Cookbook", Phaidon Press, 8 Οκτωβρίου 2018.
  3. «Barossa Food». σελίδες 93–95. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Streuselkuchen στο Wikimedia Commons