Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός
中国人民解放军

Έμβλημα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού

Σημαία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού
Ίδρυση1927
Υπηρεσιακοί κλάδοι
ΑρχηγείοΠεκίνο
Δαπάνες
Προϋπολογισμός$146 δις (2015)[1]
Ποσοστό του ΑΕΠ1,9% (2015)

Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (κινεζικά: 中国人民解放军}) ονομάζονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και απαρτίζεται από πέντε επαγγελματικούς υπηρεσιακούς κλάδους οι οποίοι είναι ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Δύναμη Πυραύλων και η Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου, με περίπου 2.285.000 στρατιώτες, 0,18% του πληθυσμού της χώρας. Το Σεπτέμβριο του 2015, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ και ο διοικητής του στρατού, ανακοίνωσαν μια μείωση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού κατά 300.000.[2] Τα διακριτικά του ΛΑΣ είναι ένα κόκκινο αστέρι μέσα σε κύκλο και φέρουν τους κινεζικούς χαρακτήρες οκτώ (八) και ένα (一), που παραπέμπουν στην εξέγερση της Ναντσάνγκ που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 1927, σηματοδοτώντας την αρχή του εμφύλιου πολέμου.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός βρίσκεται υπό τον έλεγχο της «Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του ΚΚΚ». Σύμφωνα με την αρχή του λαϊκού ελέγχου του στρατού, αρχιστράτηγος είναι ο «Πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής» (συνήθως ο Γ. Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας). Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τελεί υπό τον έλεγχο του Κρατικού Συμβουλίου, και δεν ασκεί καμία ουσιαστική εξουσία επί του στρατού. Το σύστημα των πολιτικών υπαλλήλων εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εξασφάλισης της αρχής του κόμματος επί των ενόπλων δυνάμεων, έτσι ώστε ο ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να περιορίζεται στη λειτουργία του σαν γραφείο διασύνδεσης με τα ξένα στρατεύματα.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να δημιουργήσουν μια επαγγελματική στρατιωτική δύναμη, η λειτουργία της οποίας περιορίζεται στην εθνική άμυνα και την παροχή βοήθειας στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη και την επείγουσα βοήθεια. Αυτή η αντίληψη του ρόλου του στρατού απαιτεί την προώθηση εξειδικευμένων αξιωματικών, οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν τα σύγχρονα όπλα και να χειρίζονται συνδυασμένα όπλα. Οι μονάδες σε όλη τη χώρα έχουν ανατεθεί σε κάθε μία από τις πέντε διοικήσεις με βάση τη γεωγραφική τοποθεσία.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική από το νόμο. Ωστόσο, η υποχρέωση δεν έχει χρειαστεί να επιβληθεί ποτέ λόγω του μεγάλου αριθμού στρατιωτικού και παραστρατιωτικού προσωπικού. Σε περιόδους εθνικής έκτακτης ανάγκης, η «Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία» και η «Πολιτοφυλακή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» λειτουργούν ως εφεδρείες και στοιχείο στήριξης του Στρατού Ξηράς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Top 15 Defence Budgets 2015». International Institute for Strategic Studies. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016. 
  2. Edward Wong; Jane Perlez; Chris Buckley (2 September 2015). «China Announces Cuts of 300,000 Troops at Military Parade Showing Its Might». The New York Times. ISSN 0362-4331. http://www.nytimes.com/2015/09/03/world/asia/beijing-turns-into-ghost-town-as-it-gears-up-for-military-parade.html. Ανακτήθηκε στις 3 September 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]