Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός
中国人民解放军
China Emblem PLA.svg
Έμβλημα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού
People's Liberation Army Flag of the People's Republic of China.svg
Σημαία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού
Ίδρυση1927
Υπηρεσιακοί κλάδοι
ΑρχηγείοΠεκίνο
Δαπάνες
Προϋπολογισμός$146 δις (2015)[1]
Ποσοστό του ΑΕΠ1,9% (2015)

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (κινεζικά: 中国人民解放军}) αποτελεί τις ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ). Απαρτίζεται από πέντε επαγγελματικούς υπηρεσιακούς κλάδους οι οποίοι είναι ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Δύναμη Πυραύλων και η Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου, με περίπου 2.285.000 προσωπικό, 0,18% του πληθυσμού της χώρας. Το Σεπτέμβριο του 2015, Σι Τσινπίνγκ, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και ο διοικητής του στρατού, ανακοίνωσε μια μείωση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού κατά 300.000.[2] Τα διακριτικά του PLA αποτελούνται από ένα κυκλικό με ένα κόκκινο αστέρι που φέρουν τους κινεζικούς χαρακτήρες οκτώ (八) και ένα (一), που παραπέμπουν στην Εξέγερση του Ναντσάνγκ που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 1927.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του ΚΚΚ. Σύμφωνα με την αρχή του πολιτικού ελέγχου του στρατού, ο αρχιστράτηγος είναι ο Πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (συνήθως ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, καθώς και ο Κυρίαρχος ηγέτης). Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του Κρατικού Συμβουλίου, δεν ασκεί καμία εξουσία επί του στρατού και είναι πολύ λιγότερο ισχυρή από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή. Ένα σύστημα πολιτικών υπαλλήλων εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εξασφάλισης της αρχής του κόμματος επί των ενόπλων δυνάμεων, έτσι ώστε ο πρωταρχικός ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί γραφείο διασύνδεσης με τα ξένα στρατεύματα και όχι μια επιβλητική αρχή.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να δημιουργήσουν μια επαγγελματική στρατιωτική δύναμη, η λειτουργία της οποίας περιορίζεται στην εθνική άμυνα και την παροχή βοήθειας στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη και την επείγουσα βοήθεια. Αυτή η αντίληψη του ρόλου του στρατού απαιτεί την προώθηση εξειδικευμένων αξιωματικών, οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν τα σύγχρονα όπλα και να χειρίζονται συνδυασμένα όπλα. Οι μονάδες σε όλη τη χώρα έχουν ανατεθεί σε κάθε μία από τις πέντε διοικήσεις με βάση τη γεωγραφική τοποθεσία.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική από το νόμο. Ωστόσο, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν έχει επιβληθεί ποτέ λόγω του μεγάλου αριθμού στρατιωτικού και παραστρατιωτικού προσωπικού. Σε περιόδους εθνικής έκτακτης ανάγκης, τη Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία και την Πολιτοφυλακή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ως εφεδρεία και στοιχείο στήριξης για το Στρατό Ξηράς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Top 15 Defence Budgets 2015». International Institute for Strategic Studies. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2016. 
  2. Edward Wong; Jane Perlez; Chris Buckley (2 September 2015). «China Announces Cuts of 300,000 Troops at Military Parade Showing Its Might». The New York Times. ISSN 0362-4331. http://www.nytimes.com/2015/09/03/world/asia/beijing-turns-into-ghost-town-as-it-gears-up-for-military-parade.html. Ανακτήθηκε στις 3 September 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα People's Liberation Army της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).