Στρατιωτική υπηρεσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στρατιωτική θητεία είναι η υπηρεσία που προσφέρεται από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες στον στρατό ή σε άλλο στρατιωτικό οργανισμό είτε ως μισθωτή εργασία είτε ως υποχρεωτική στράτευση (εκτός από ορισμένες κατηγορίες). Σε κάποιες χώρες η υπηρεσία είναι εθελοντική ή γίνεται επιλεκτική στρατολόγηση. Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και άλλα έχουν καθαρά επαγγελματικό στρατό, ενώ υπάρχουν και χώρες χωρίς καθόλου ένοπλες δυναμεις.

Παγκόσμιος χάρτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνονται συνολικά 195 χώρες.[1][2][3][4][5][6][7][8] [9]

Conscription map of the world.svg

  Χωρίς ένοπλες δυνάμεις
  Δεν επιβάλλεται στρατιωτική θητεία
  Λιγότερο από 20% του πληθυσμού υπηρετεί
  Σχέδιο για την κατάργηση στράτευσης στο εγγύς μέλλον
  Υποχρεωτική θητεία
  Δεν υπάρχουν πληροφορίες

Σύνοψη χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωρίς στρατιωτική δύναμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωρίς υποχρεωτική θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρακάτω 105 χώρες δεν επιβάλλουν υποχρεωτική στράτευση ή την έχουν καταργήσει:

Στρατιωτική υπηρεσία μέχρι ένα χρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στρατιωτική υπηρεσία μεγαλύτερη από ένα χρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιλεκτική στρατολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θέσεις του στρατού καλύπτονται από εθελοντές σε συνδυασμό με επιλεκτική στρατολόγηση υποψηφίων, ανάλογα με τις ανάγκες του στρατεύματος.

Δυνατότητα ένοπλης, άοπλης ή πολιτικής θητείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρες που σχεδιάζουν την κατάργηση στράτευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη Λιβύη δεν υπάρχουν στοιχεία· Ταϊβάν, Παλαιστίνη και Δυτική Σαχάρα δεν είναι εντελώς αναγνωρισμένα κράτη∙

Πληροφορίες ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία

Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος

Ο Άγιος Μαρίνος έχει έναν από τους μικρότερους στρατούς στον κόσμο. Οι διαφορετικές πτέρυγές του έχουν επίσης διαφορετικές λειτουργίες, εκτελώντας εθιμοτυπικά καθήκοντα, περιφρουρώντας τα σύνορα, φρουρώντας κυβερνητικά κτήρια και βοηθώντας την αστυνομία σε ποινικές υποθέσεις. Λειτουργεί επίσης χωροφυλακή, η οποία τεχνικά είναι μέρος του στρατού. Ολόκληρο το στρατιωτικό σώμα εξαρτάται από τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων και των εθελοντών συντρόφων τους, οι οποίοι απαρτίζουν την Στρατιωτική Δύναμη Εθελοντών (Corpi Militari Volontari). Η Ιταλία ευθύνεται για την άμυνα από την επιβουλή του στρατού μιας ξένης δύναμης. [10]

Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Flag of Angola.svg Αγκόλα

Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν έχει υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία για όσους ενήλικες άνδρες κριθούν κατάλληλοι. Η θητεία διαρκεί 12 μήνες για πτυχιούχους πανεπιστημίων και 18 μήνες για τους υπόλοιπους. Αναβολές χορηγούνται για οικογενειακούς λόγους, για σπουδές ή λόγους υγείας. [11]

Σύμφωνα με το άρθρο 76.2 του Συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν, αν οι πεποιθήσεις των πολιτών έρχονται σε αντίθεση με την υπηρεσία στον στρατό, τότε σε ορισμένες περιπτώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, επιτρέπεται εναλλακτική υπηρεσία αντί για κανονική στρατιωτική θητεία. [12]

Flag of Egypt.svg Αίγυπτος

Η Αίγυπτος έχει υποχρεωτικό πρόγραμμα στρατιωτικής θητείας για άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 30 χρονών, που διαρκεί 1-3 χρόνια ανάλογα με την εκπαίδευση (όσοι έχουν ανώτερες σπουδές υπηρετούν λογότερο). Η κατάταξη αναβάλλεται για τους φοιτητές μέχρι το πέρας των σπουδών τους, εφόσον τις ολοκληρώσουν μέχρι την ηλικία των 28 ετών. Όσοι δεν έχουν αδέρφια ή στηρίζουν την οικογένεια τους απαλλάσσονται, καθώς επίσης και κάθε Αιγύπτιος που έχει διπλή υπηκοότητα. [2][13]

Κάποιοι Αιγύπτιοι αποφεύγουν τη στρατολόγηση και ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι να φτάσουν την ηλικία των 30 ετών οπότε θεωρούνται ακατάλληλοι για στράτευση, και απλά πληρώνουν ένα πρόστιμο. [14] Μια τέτοια αντιμετώπιση θεωρείται δείγμα "κακού ηθικού χαρακτήρα", και έχει σαν συνέπεια ο "μη πατριώτης" πολίτης να μην μπορεί να αποκτήσει δημόσια θέση.

Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία

Flag of Haiti.svg Αϊτή

Δεν υπάρχει στρατολόγηση καθώς οι ένοπλες δυνάμεις διαλύθηκαν το 1994, μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος το οποίο είχε κυβερνήσει την Αϊτή από το 1991. [15] Η τελευταία προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένας υποτυπώδης στρατός έγινε το 2017, σε εθελοντική πάντα βάση. [16]

Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού

Flag of Albania.svg Αλβανία

Η Αλβανία έχει καταργήσει την στρατιωτική θητεία. Το 2010 αποφασίστηκε η δημιουργία επαγγελματικού στρατού. [17]

Flag of Algeria.svg Αλγερία

Η Αλγερία είναι ίσως η μοναδική χώρα που συνδυάζει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (6 μήνες) και υποχρεωτική κοινωνική υπηρεσία (12 μήνες). Αφορά πολίτες 19-30 ετών, και διαρκεί συνολικά 18 μήνες. [18]

Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ

Flag of Andorra.svg Ανδόρρα

Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Flag of Argentina.svg Αργεντινή

Η Αργεντινή κατήργησε την υποχρεωτική θητεία το 1994 και την αντικατέστησε με μισθοφορικό στρατό. [9]

Η κατάργηση της θητείας ήταν επακόλουθο της έλλειψης εμπιστοσύνης στο στρατό, της μείωσης του προυπολογισμού που ανάγκασε τον στρατό να στρατολογεί λιγότερους νεοσύλλεκτους, την εμπειρία του πολέμου στα νησία Φόκλαντ το 1982 που απέδειξε την ανωτερότητα των επαγγελματιών στρατιωτών, και μία σειρά σκανδάλων σχετικά με την βιαιότητα της εκπαίδευσης που κορυφώθηκαν με την δολοφονία του στρατιώτη Omar Carrasco σε μία στρατιωτική βάση το 1994, ως αποτέλεσμα μίας βίαιης άσκησης πειθαρχίας.

Η στρατολόγηση στην Αργεντινή είναι γνωστή ως la colimba, ενώ οι στρατιώτες ως colimbas. Η λέξη colimba είναι σύνθετη, και παράγεται από τις αρχικές συλλαβές των ρημάτων correr (τρέχω), limpiar (καθαρίζω) και barrer (σκουπίζω), επειδή θεωρούνταν ότι το μόνο που έκαναν οι στρατιώτες ήταν να τρέχουν, να καθαρίζουν, και να σκουπίζουν.

Flag of Armenia.svg Αρμενία

Η Αρμενία έχει δίχρονη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για άνδρες από 18 έως 27 ετών.

Flag of Australia.svg Αυστραλία

Παρόλο που σε καιρό πολέμου (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Πόλεμος της Κορέας, Πόλεμος του Βιετνάμ) εφαρμόστηκαν διάφορα συστήματα στρατολόγησης, η Αυστραλία σήμερα έχει καταργήσει την υποχρεωτική θητεία. Η κατάργηση έγινε το 1972 από την κυβέρνηση του Gough Whitlam.

Flag of Austria.svg Αυστρία

Η Αυστρία έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για άνδρες από 18 έως 35 ετών με καλή φυσική κατάσταση. Από το 2006, η θητεία διαρκεί 6 μήνες. Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να υπηρετήσουν εναλλακτική θητεία (Zivildienst) διάρκειας 9 μηνών. Από την 1 Ιανουαρίου 1998 μπορούν να καταταγούν εθελοντικά και γυναίκες.

Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν

Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου

Flag of the Vatican City.svg Βατικανό

Flag of Belgium.svg Βέλγιο

Το Βέλγιο ανέστειλε την υποχρεωτική θητεία το 1994.

Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα

Το άρθρο 134 του Συντάγματος της Βενεζουέλας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι " Κάθε πολίτης, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων, είναι υποχρεωμένος να παρέχει κοινωνική ή στρατιωτική υπηρεσία, όταν απαιτείται, για την άμυνα της χώρας, τη διατήρηση και την ανάπτυξη της, και την αντιμετώπιση καταστάσεων που αποτελούν δημόσια καταστροφή. Κανείς δεν πρέπει να επιστρατεύεται με τη βια.."

Το 2009 ψηφίστηκε νόμος που υποχρεώνει και τις γυναίκες να υπηρετούν, ενώ το όριο για τους άντρες ανέβηκε στα 60 έτη. Αυτή η αντίφαση με το σύνταγμα, καθώς και το γεγονός ότι ο στρατός της Βενεζουέλας αποτελείται το 2018 από περίπου 500.000 άτομα, εξηγείται στην πράξη από το δόγμα "πατριωτικός, λαϊκός και αντι-ιμπεριαλιστικός" που εμπνέει πολλούς εθελοντές. [19] Ο στρατός και οι πολίτες λειτουργούν σαν ένα σύνολο το οποίο είναι υπεύθυνο, εκτός από την άμυνα, για την διασφάλιση της εσωτερικής τάξης, της οικονομικής ανάπτυξης και την καταπολέμηση του εγκλήματος (πχ ναρκωτικά). [20]

Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ

Flag of Bolivia.svg Βολιβία

Όταν ο ετήσιος αριθμός των εθελοντών δεν επαρκεί, επιβάλλεται υποχρεωτική στρατολόγηση. Η νόμιμη ηλικία είναι 18-49 ετών και για τα δυο φύλα, όταν όμως υπάρχουν ελλείψεις στρατολογούνται παιδιά μέχρι και 14 χρονών. [21][7]

Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα

Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατήργησε την υποχρεωτική θητεία την 1 Ιανουαρίου 2007. [2]

Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία

Η Βουλγαρία έχει καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Οι τελευταίοι κληρωτοί στρατιώτες απολύθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2007.

Προηγουμένως, η θητεία ήταν υποχρεωτική για άρρενες πολίτες από 18 εώς 27 ετών. Η διάρκεια της θητείας υπολογίζονταν σε συνάρτηση με την εκπαίδευση του κληρωτού. Για κατόχους πτυχίου και φοιτητές πανεπιστημίων η θητεία ήταν 6 μήνες, ενώ για πολίτες με μικρότερη μόρφωση 9 μήνες.[22] Το 1994 η θητεία διαρκούσε 2 χρόνια, αλλά σταδιακά μειωνόταν, μέχρι την πλήρη κατάργηση.

Flag of Brazil.svg Βραζιλία

Οι άνδρες στη Βραζιλία οφείλουν να υπηρετήσουν 12μηνη θητεία όταν κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Ενώ σύμφωνα με το νόμο όλοι οι άρρενες πολίτες πρέπει να υπηρετήσουν, στην πράξη ο στρατός επανδρώνεται από εθελοντές (πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια γίνονται μισθοφόροι) και μόνο ένα 5 με 10% των κληρωτών τελικά υπηρετεί τη θητεία του.[23] Τις περισσότερες φορές η κυβέρνηση δεν απαιτεί απο όσους σπουδάζουν ή έχουν μόνιμη δουλειά να καταταγούν, ενώ και οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν ειδική στρατιωτική εκπαίδευση που αντικαθιστά την υποχρέωση στράτευσης.

Flag of France.svg Γαλλία

Το σύγχρονο σύστημα στρατολόγησης επινοήθηκε κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Νόμος του 1798 όρισε ότι "κάθε Γάλλος είναι στρατιώτης και αφιερώνει τον εαυτό του στην άμυνα του έθνους". Έτσι, ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης κατάφερε να δημιουργήσει τον Μεγάλο Στρατό, ο οποίος έλαβε μέρος στον πρώτο μεγάλο πόλεμο μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Γαλλία κατήργησε την υποχρεωτική θητεία σε καιρό ειρήνης το 1996 ενώ όσοι είχαν γεννηθεί πριν το 1979 έπρεπε να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.[24] Μετά τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αλγερίας (1954-62), οι νεοσύλλεκτοι δεν αναπτύσσονταν στο εξωτερικό και σε εμπόλεμες ζώνες εκτός από εθελοντές.

Flag of Germany.svg Γερμανία

Η Γερμανία είχε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 υποχρεωτική στρατιωτική ή κοινωνική θητεία για τους άνδρες. Πριν την κατάργησή της, η θητεία είχε διάρκεια έξι μηνών. Οι γυναίκες μπορούσαν να καταγούν εθελοντικά και τους επιτρέπονταν να αναλαμβάνουν παρόμοια καθήκοντα με τους άνδρες. Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούσαν να ζητήσουν άδεια για κοινωνική θητεία (Zivildienst) η οποία, σχεδόν πάντα, τους δινόταν. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων προτιμούσε την κοινωνική θητεία, κυρίως λόγω των καλύτερων οικονομικών αποδοχών και την αναγνώριση της ως επαγγελματική εμπειρία. Επίσης, στην περίπτωση της κοινωνικής θητείας, οι κληθέντες είχαν την δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε ιδιωτικούς τομείς.[25]

Flag of Georgia.svg Γεωργία

Flag of The Gambia.svg Γκάμπια

Flag of Gabon.svg Γκαμπόν

Flag of Ghana.svg Γκάνα

Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα έχει έναν σχετικά μικρό σε μέγεθος στρατό 39.000 ατόμων. Ο πληθυσμός της χώρας αναλογικά είναι περίπου 17 εκατομμύρια. [26]

Όλοι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών είναι επιλέξιμοι για στρατιωτική θητεία, στην πράξη όμως το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης είναι εθελοντική. Στρατολογείται κατ' επιλογήν και ένας αριθμός ατόμων 17-21 ετών, με την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών να ποικίλει από 1 έως 2 έτη. Οι γυναίκες μπορούν να υπηρετούν ως αξιωματικοί.

Flag of Guyana.svg Γουιάνα

Flag of Guinea.svg Γουινέα

Δεν γίνεται υποχρεωτική στρατολόγηση. [7]

Η δύναμη του στρατού την περίοδο 2001-2009 είχε αυξηθεί κατά πολύ από τις 10.000 που ήταν αρχικά, με επίσημες αλλά και ανεπίσημες στρατολογήσεις. Την περίοδο 2006-2007 ο στρατός αναμίχθηκε τρεις φορές σε καταστολή διαδηλώσεων, οδηγώντας σε δεκάδες θανάτους, και το 2008 συντελέστηκε πραξικόπημα στη Γουινέα. Το 2009, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι, τραυματίστηκαν ή εξαφανίστηκαν 1500, ενώ σημειώθηκαν και 40 βιασμοί, σε μια μέρα που έμεινε στην ιστορία ως "Ματωμένη Δευτέρα" . Το 2010 εκλέχτηκε ξανά νόμιμη κυβέρνηση. [27]

Εξαιτίας όλων των παραπάνω ο θεσμός έπεσε σε ανυποληψία.

Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισσάου

Flag of Grenada.svg Γρενάδα

Flag of Denmark.svg Δανία

'Οπως περιγράφεται στο Σύνταγμα της Δανίας, §81, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όσους άνδρες μπορούν να υπηρετήσουν. Η διάρκειά της είναι 4 μήνες, και οι νεοσύλλεκτοι είναι ηλικίας από 18 έως 27 ετών. Οι Δανοί λαμβάνουν μία επιστολή την περίοδο των 18ων γενεθλίων τους η οποία ζητεί να διευκρινιστεί πότε θα είναι διαθέσιμοι για να καταταγούν. Ανάλογα με το πότε, λαμβάνουν ειδοποίηση για να πάνε στα στρατολογικά γραφεία όπου θα εξεταστούν σωματικά και ψυχολογικά. Ορισμένοι όμως, ίσως να θεωρηθούν ακατάλληλοι οπότε δεν θα χρειαστεί να παρουσιαστούν.

Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να υπηρετήσουν 6 μήνες μη στρατιωτικής θητείας, για παράδειγμα στο Redningsberedskabet (ασχολούνται με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως φωτιές, πλημμύρες, κλπ) ή παρέχοντας βοήθεια σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Flag of Dominica.svg Δομινίκα

Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία

Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ

Flag of Switzerland.svg Ελβετία

Η Ελβετία έχει τη μεγαλύτερη πολιτοφυλακή στον κόσμο (220.000 άτομα, μαζί με τους εφέδρους). Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η στρατιωτική θητεία στην Ελβετία είναι υποχρεωτική. Περιλαμβάνει 18 ή 21 εβδομάδες βασικής εκπαίδευσης καθώς και ετήσια επανεκπαίδευση τριών εβδομάδων, μέχρι να καλυφθεί η περίοδος της θητείας (260 μέρες για τους απλούς στρατιώτες). Η θητεία των γυναικών είναι προαιρετική αλλά ισότιμη. Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να επιλέξουν την προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας για 390 ημέρες. Οι απαλλαγές για λόγους υγείας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και έτσι, μόνο το 55% με 60% των Ελβετών ολοκληρώνει τη βασική εκπαίδευση.

Flag of Greece.svg Ελλάδα

Μέχρι το 2009 η Ελλάδα είχε υποχρεωτική 12μηνη στρατιωτική θητεία για τους άνδρες. Παρόλο που η κυβέρνηση είχε αναγγείλει σταδιακή μείωση του χρόνου θητείας στους 6 μήνες και ανάπτυξη επαγγελματικού στρατού, η αρχικά 12μηνη θητεία στον Στρατό Ξηράς μετετράπη στις 22-6-2009 σε 9μηνη, ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία παρέμεινε 12μηνη. Οι γυναίκες μπορούν να υπηρετήσουν ως επαγγελματίες. Οι οπλίτες λαμβάνουν μερική ασφαλιστική κάλυψη και συμβολικό μισθό 9 ευρώ το μήνα. Παρόλο που έχει θεσπιστεί εναλλακτική υπηρεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης, οι αντιρρησίες έρχονταν αντιμέτωποι με διώξεις και φυλάκιση, γεγονός για το οποίο η χώρα είχε κατακριθεί έντονα από την οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. Στον τομέα αυτό η κατάσταση δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα περί ανεξάρτητης και μη τιμωρητικής εναλλακτικής θητείας. [28] [29]

Flag of Eritrea.svg Ερυθραία

Η Ερυθραία έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Αφρική, συγκριτικά μάλιστα με τον πληθυσμό της. Μαζί με τις εφεδρείες φτάνει τις 300.000 σε έναν πληθυσμό των 4.500.000. [30][31] Αυτό εξηγείται εν μέρει λόγω πολυετών συγκρούσεων με τους γείτονες της και κυρίως την Αιθιοπία . Η θητεία είναι συνήθως 18 μήνες, πρακτικά όμως η υπηρεσία διαρκεί για όσο καιρό χρειαστεί, με το στρατό να αναλαμβάνει και καθήκοντα πέρα από τις αρμοδιότητές του για την ανάκαμψη της χώρας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πολλοί νέοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ερυθραία σύμφωνα με διπλωμάτες. Η στράτευση είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες, με περιστατικά κακομεταχείρισης. [32][33]

Flag of Estonia.svg Εσθονία

Flag of Zambia.svg Ζάμπια

Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε

Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισήγηγαν την υποχρεωτική στράτευση το Σεπτέμβριο του 2014. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα αυτή εφαρμόζει υποχρεωτική στρατολόγηση. Υπόχρεοι είναι οι άνδρες 18-30 ετών, ενώ όσον αφορά τις γυναίκες είναι προαιρετικό να εγγραφούν για στρατιωτική υπηρεσία. Όσοι έχουν εκπληρώσει τις βασικές σπουδές δικαιούνται μειωμένη θητεία 9 μηνών σε σχέση με τους υπολοίπους, οι οποίοι υπηρετούν 24 μήνες. Επίσης δίνεται αναβολή για φοίτηση στο πανεπιστήμιο, σε μαθητές με καλές επιδόσεις. [34]

Το 2016, η μειωμένη θητεία για όσους έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε σε 12 μήνες [35], και το 2018 σε 16 μήνες [36], εξ' αιτίας του πολέμου στην Υεμένη. [37]

Flag of the United States (Pantone).svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν περιοδικά εφαρμόσει την υποχρεωτική στρατολόγηση. Το 1863 η επιβολή θητείας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου οδήγησε σε ταραχές στη Νέα Υόρκη. Η θητεία επιβλήθηκε ξανά το 1917 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη επιβολή θητείας σε καιρό ειρήνης έγινε με το νόμο περί Επιλεκτικής Εκπαίδευσης και Υπηρεσίας του 1940 και καταργήθηκε το 1973. Σήμερα, οι άρρενες αμερικανοί πολίτες ηλικίας από 18 έως 25 ετών οφείλουν να εγγραφούν στο Σύστημα Επιλεκτικής Υπηρεσίας, με αποστολή "να παρέχουν υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση ανάγκης". Οι γυναίκες δεν εγγράφονται στο σύστημα αυτό αλλά μπορούν να καταταγούν ως εθελόντριες.

Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσε τη στρατολόγηση κατά τη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Για το πρώτο από τα δύο χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο στρατός βασίστηκε σε εθελοντές. Το 1916 όμως, η ανάγκη για περισσότερους στρατιώτες που θα αντικαθιστούσαν τις απώλειες στο μέτωπο, ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει, μετά από ψήφιση νόμου, σε υποχρεωτική στρατολόγηση. Τους αντιρρησίες συνείδησης περίμενε σκληρή αντιμετώπιση. Στους περισσότερους ανατίθονταν εργασίες σχετικές με τον πόλεμο, όμως μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

Η υποχρεωτική στρατολόγηση εφαρμόστηκε ξανά το 1939 με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η στρατολόγηση δεν αφορούσε μόνο τα τρία σώματα του στρατού αλλά ακόμα και εργασία στα ορυχεία γαιάνθρακα. Αργότερα, εφαρμόστηκε και στρατολόγηση των γυναικών, οι οποίες βοηθούσαν με τη γεωργική παραγωγή. Οι αντιρρησίες συνείδησης αντιμετωπίζονταν με περισσότερη ανοχή αν και ο κίνδυνος της φυλάκισης ήταν ακόμη υπαρκτός σε περίπτωση που αρνούνταν την σχετική με τον πόλεμο εργασία που τους επιβάλλονταν.

Μετά το τέλος του πολέμου, η κυβέρνηση εφάρμοσε την Εθνική Θητεία, διάρκειας 18 μηνών, η οποία καταργήθηκε το 1963.

Οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας εξαιρέθηκαν από τη στρατολόγηση κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και από την Εθνική Θητεία μετά από αυτόν.

Flag of Japan.svg Ιαπωνία

Ο "Δυνάμεις Αυτοάμυνας", όπως ονομάζεται ο στρατός της Ιαπωνίας, ήταν εθελοντικές από την ίδρυσή τους τη δεκαετία του 50, αμέσως μετά το τέλος της κατοχής από τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Το ιαπωνικό σύνταγμα απαγορεύει ρητώς τη διατήρηση επιθετικών στρατιωτικών δυνάμεων, και έτσι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής θητείας.

Flag of India.svg Ινδία

Η Ινδία ποτέ στην ιστορία της δεν εφάρμοσε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ινδικός Στρατός ήταν ο μεγαλύτερος εθελοντικός στρατός στην ιστορία, φτάνοντας σε δύναμη τους 2,5 εκατομμύρια άνδρες. Σήμερα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εθελοντικός.

Flag of Indonesia.svg Ινδονησία

Flag of Jordan.svg Ιορδανία

Η Ιορδανία είχε αναστείλει την υποχρεωτική στράτευση το 1992. Η χώρα μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ, είχε μετατρέψει το στρατό σε επαγγελματικό. Η υποχρεωτική στρατολόγηση δεν ήταν δημοφιλής ούτε στους αξιωματικούς, γιατί τη θεωρούσαν ασύμφορη δαπάνη.

Ωστόσο, στις 5 Μαρτίου 2007, λόγω και των εμπόλεμων καταστάσεων στην περιοχή, το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε την έγκριση νομοσχεδίου για ανανέωση της στρατολόγησης, που θα απαιτούσε από τους γεννηθέντες μετά το 1989 να καταταγούν. Οι βουλευτές ενέκριναν μια τροπολογία στις 19 Απριλίου 2007, η οποία επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση σε πιο περιορισμένη κλίμακα. [38] [39]

Flag of Iraq.svg Ιράκ

Ο ιρακινός στρατός την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούνταν ως επί το πλείστον από κληρωτούς, με εξαίρεση την ελίτ Προεδρική Φρουρά. Γύρω στους 100.000 στρατιώτες πέθαναν κατά τον Πρώτο Πόλεμο του Περσικού Κόλπου, γνωστό και ως επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο ιρακινός στρατός παρήκμασε εξαιτίας της κακής ηγεσίας αλλά η θητεία παρέμεινε υποχρεωτική. Μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου, ο στρατός διαλύθηκε και δημιουργήθηκε εθελοντική στρατιωτική δύναμη εποπτευόμενη αρχικά από την Συμμαχική Αρχή και αργότερα από την Αμερικανική κατοχή.

Flag of Iran.svg Ιράν

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διαρκεί 2 χρόνια, ωστόσο σε περιοχές δύσκολες ή κοντά στα σύνορα μειώνεται αναλογικά μέχρι τους 18 μήνες. Όσο ανώτερη είναι η μόρφωση, τόσο ανώτερος είναι και ο βαθμός στο στράτευμα, ενώ οι διαπρέποντες επιστήμονες μπορούν να υποκαταστήσουν τη θητεία τους με προσφορά ερευνητικού έργου. Απαλλαγή δίνεται για οικογενειακούς λόγους (πχ μοναχογιός), σε μερικά επαγγέλματα (όπως πυροσβέστες, γιατροί) που προσφέρουν σημαντικό έργο στην κοινωνία, ή λόγω σεξουαλικών προτιμήσεων. [2] Οι άνδρες όταν συμπληρώσουν την ηλικία των 18 ετών πρέπει να παρουσιαστούν για να ρυθμίσουν τη στρατιωτική τους θητεία, αλλιώς δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια οδήγησης, διαβατήριο, οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να πάρουν ακαδημαϊκό πιστοποιητικό (πτυχίο).

Εξαιτίας θανάτων σε στρατόπεδα λόγω πίεσης των στρατευμένων, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου του Ιράν εξετάζει την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και την εισαγωγή σχεδίου που θα καταστήσει τον στρατό επαγγελματικό. [40]

Flag of Ireland.svg Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είχε πάντοτε πλήρως εθελοντικό στρατό.

Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα

Ισημερινός Ισημερινός

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού έκρινε το 2007 οτι η υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία είναι αντισυνταγματική [41]. Από το 2009 ο στρατός είναι εθελοντικός. [42]

Flag of Iceland.svg Ισλανδία

Flag of Spain.svg Ισπανία

Η Ισπανία κατήργησε την υποχρεωτική θητεία το 2001.[43]

Τόσο η στρατιωτική όσο και η κοινωνική θητεία είχαν διάρκεια 9 μηνών. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι επέλεγαν να υπηρετήσουν κοινωνική θητεία.

Flag of Israel.svg Ισραήλ

Flag of Italy.svg Ιταλία

Στην Ιταλία η στρατιωτική θητεία ήταν υποχρεωτική για τους άνδρες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2004. Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης είχε νομικά αναγνωριστεί το 1972 έτσι ώστε όσοι το επιθυμούσαν να μπορούν να υπηρετήσουν εναλλακτική θητεία.

Το Ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το μέτρο της κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας το 2004, και εφαρμόστηκε από την 1 Ιανουαρίου 2005. Ο ιταλικός στρατός αποτελείται πλέον από επαγγελματίες στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες.

Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν

Flag of Cameroon.svg Καμερούν

Flag of Cambodia.svg Καμπότζη

Flag of Canada.svg Καναδάς

Στον Καναδά ποτέ δεν εφαρμόστηκε υποχρεωτική θητεία σε καιρό ειρήνης. Η θητεία ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, κυρίως στην επαρχία του Κεμπέκ.

Flag of Qatar.svg Κατάρ

Λόγω αναταράξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, αλλά και της αντιπαλότητας που προέκυψε με τη Σαουδική Αραβία, ο εμίρης του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani θέσπισε το 2014 για πρώτη φορά την υποχρεωτική στράτευση σε πολίτες 18-35 ετών.[44] Η διάρκεια της θητείας ορίστηκε 3-4 μήνες ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο, και είναι προαπαιτούμενη σε οποιαδήποτε πρόσληψη αλλά και για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. [45][46]

Από το 2018 επιτρέπεται στις γυναίκες να υπηρετούν ως εθελόντριες, ενώ η θητεία για τους άντρες αυξήθηκε στους 12 μήνες ανεξαρτήτου εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να παρουσιαστούν μέσα σε 60 μέρες αλλιώς αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης και πρόστιμο. [47][48]

Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Από το 2017 δεν υπάρχει υποχρεωτική στρατιωτική υπηρεσία[7]. Παλιότερα εφαρμοζόταν ένα σύστημα επιλεκτικής στράτευσης, με διάρκεια 2 έτη. Όσον αφορά τις αναβολές, τις απαλλαγές και άλλα ζητήματα θητείας, εμφανιζόταν φαινόμενα διαφθοράς και δωροδοκιών.[49] Το μέγεθος και η αποδοτικότητα του στρατού κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα, σε μια απο τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, η οποία έχει ταλανιστεί για πολλά χρόνια από πραξικοπήματα, επαναστάσεις και εμφύλιους πόλεμους. [50] Μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε επίσης η στρατολόγηση ανηλίκων και παιδιών. [51] Γι΄ αυτό το λόγο, αλλά και για την αποφυγή γενοκτονίας λόγω των συνεχών συγκρούσεων μεταξύ των φυλών, από το 2014 αναπτύχθηκαν στην περιοχή ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Από τα μέσα του 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να συνεισφέρει στην εκπαίδευση ενός νέου επαγγελματικού στρατού. [52] [53]

Flag of Kenya.svg Κένυα

Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα

Η καθολική στρατολόγηση είναι θεωρητικά υποχρεωτική στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με βάση το νόμο. [54] Ωστόσο, λόγω του τεράστιου πληθυσμού της Κίνας και συνεπακόλουθα του μεγάλου αριθμού υποψηφίων που είναι διαθέσιμοι κάθε φορά, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είχε πάντοτε αρκετούς εθελοντές. Οπότε στην πράξη δεν απαιτείται στρατολόγηση.

Οι πολίτες από τις περιοχές Μακάο και Χογκ-Κονγκ που τελούν υπό διαφορετικό καθεστώς διαχείρισης δεν γίνονται δεκτοί. [2]

Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιζία

Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι

Flag of Colombia.svg Κολομβία

Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι γενικά 18-24 μήνες. Για όσους έχουν ανώτερες σπουδές είναι 12 μήνες, και για όσους υπηρετούν κοντά στην περιοχή που διαμένουν (επαρχιώτες φαντάροι) 12-18 μήνες. [55] Όμως διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες στρατολογούν επίσης άτομα, μέχρι και μικρής ηλικίας παιδιά. Η απόφαση 781/2012 του Συνταγματικού Δικαστηρίου απαιτεί να αναγνωρίζεται ως θύμα πολέμου κάθε ανήλικο παιδί - άρρεν ή θήλυ - που χρησιμοποιείται από αντάρτες ή παραστρατιωτικές ομάδες για στρατιωτικούς σκοπούς και μυστικές πληροφορίες. Αυτές οι περιπτώσεις απαλλάσσονται και δεν επιτρέπεται να στρατολογηθούν ξανά. [56]

Flag of the Comoros.svg Κομόρες

Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό

Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα κατήργησε τον στρατό της το 1949, επενδύοντας τα χρηματα στην εκπαίδευση και την υγεία. Διατηρεί μια μικρή δύναμη η οποία εκτελεί χρέη αστυνομίας και ελέγχου των συνόρων. [57]

Flag of Cuba.svg Κούβα

Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ

Το Κουβέιτ είχε καταργήσει την υποχρεωτική στράτεση για τους πολίτες του το 2001 αλλά την επανέφερε το 2017, με διάρκεια 12 μήνες. [58][59]

Αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτή την αλλαγή και αρχικά οι μισοί αρνήθηκαν να υπηρετήσουν, με την κυβέρνηση να αντιδρά με μέτρα όπως φυλάκιση, πρόστιμο και μεγαλύτερη θητεία. Επίσης άρνηση έκδοσης οποιουδήποτε πιστοποιητικού, φοίτησης σε πανεπιστήμιο και παροχή ιατρικής περίθαλψης. [60]

Flag of Croatia.svg Κροατία

Στις 3 Οκτωβρίου 2007 η κυβέρνηση της Κροατίας πρότεινε στο κοινοβούλιο την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο Στίπε Μέσιτς και μετά από κοινοβουλευτική ψηφοφορία στις 5 Οκτωβρίου 2007 η απόφαση έγινε επίσημη. Από την 1 Ιανουαρίου 2008 η υποχρεωτική στρατιωτική (ή εναλλακτική) θητεία αντικαταστάθηκε με επαγγελματικό στρατό.[61]

Flag of Cyprus.svg Κύπρος

Όλοι οι Κύπριοι πολίτες ηλικίας 18-50 ετών έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής ή εναλλακτικής υπηρεσίας. Η διάρκεια της πλήρους ένοπλης θητείας ήταν 24 μήνες μέχρι το 2016, οπότε μειώθηκε σε 14 μήνες. Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να υπηρετήσουν άοπλη θητεία 18 μηνών ή κοινωνική θητεία 19 μηνών. [62]

Προβλέπεται επίσης μειωμένη θητεία ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση ή για κατοίκους του εξωτερικού, αναβολή κυρίως για σπουδές, και απαλλαγή κατά περιπτώσεις. [63] Η νέα δομή της Εθνικής Φρουράς επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των μονάδων και πρόσληψη περισσότερων επαγγελματικών στελεχών.

Flag of Laos.svg Λάος

Flag of Lesotho.svg Λεσότο

Flag of Latvia.svg Λετονία

Η Λετονία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία την 1 Ιανουαρίου 2007.[64]

Flag of Belarus.svg Λευκορωσία

Flag of Lebanon.svg Λίβανος

Μέχρι το 2005 η στρατιωτική θητεία στο Λίβανο ήταν διάρκειας ενός χρόνου για τους άνδρες. Στις 4 Μαΐου 2005 υιοθετήθηκε ένα νέο σύστημα στρατολόγησης και η θητεία μειώθηκε στους 6 μήνες. Από τις 10 Φεβρουαρίου 2007 η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε και ο στρατός έγινε μισθοφορικός.[65]

Flag of Liberia.svg Λιβερία

Flag of Libya.svg Λιβύη

Flag of Lithuania.svg Λιθουανία

Η Λιθουανία επανέφερε την υποχρεωτική θητεία το 2015, με διάρκεια 9 μήνες. Το 2008 είχε αποφασιστεί η κατάργηση της και η δημιουργία καθαρά επαγγελματικού στρατού.

Flag of Liechtenstein.svg Λίχτενσταϊν

Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο έχει εθελοντικό στρατό. [66]

Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη

Flag of Malaysia.svg Μαλαισία

Flag of Malawi.svg Μαλάουι

Flag of Maldives.svg Μαλδίβες

Flag of Mali.svg Μάλι

Flag of Malta.svg Μάλτα

Flag of Morocco.svg Μαρόκο

Το Μαρόκο κατήργησε την υποχρεωτική θητεία στις 31 Αυγούστου 2006. Ωστόσο προβλέπεται το 2019 να την επαναφέρει.

Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος

Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία

Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις 30 Αυγούστου 2006.

Flag of Mexico.svg Μεξικό

Η στρατιωτική υπηρεσία στο Μεξικό (στην ισπανική γλώσσα, Servicio Militar Nacional ή SMN) περιλαμβάνει όλους τους άνδρες που φθάνουν στην ηλικία των 18 ετών, αλλά αυτοί που θα υπηρετήσουν προκύπτουν από κλήρωση.

Όσοι "τραβήξουν" μαύρη μπάλα χρησιμεύουν ως διαθέσιμες εφεδρείες, δηλαδή δεν υποχρεούνται να καταταγούν άμεσα και παίρνουν απαλλαγή στο τέλος του έτους. Σε όσους "πέσει" άσπρη μπάλα κατατάσσονται στο Εθνικό Στρατιωτικό Τάγμα (Batallón del Servicio Militar Nacional) και υπηρετούν έναν χρόνο. Σε ορισμένες πόλεις, όπως η Veracruz και το Ciudad Madero, το σύστημα λοτταρίας περιλαμβάνει επίσης μπλε μπάλες, που όποιος τις τύχει υπηρετεί στο ναυτικό. [67]

Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ

Ολόκληρη την περίοδο από το 1988 έως το 2010 η χώρα κυβερνώνταν από στρατιωτική χούντα.

Μετά το 2013, οι πολίτες της Μιανμάρ δεν υποχρεούνται να υπηρετούν στρατιωτικά.

Flag of Mongolia.svg Μογγολία

Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη

Flag of Moldova.svg Μολδαβία

Η Μολδαβία έχει ανακοινώσει σχέδιo που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής στρατολόγησης, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2018. [68][7]

Flag of Monaco.svg Μονακό

Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές

Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος

Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες

Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν

Flag of Belize.svg Μπελίζ

Η Μπελίζ έχει ορίσει ως κατώτατο ηλικιακό όριο για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις τα 18 χρόνια. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει επιβληθεί υποχρεωτική κατάταξη αλλά αυτό είναι στην ευχέρεια του Γενικού Στρατηγού.

Flag of Benin.svg Μπενίν

Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα

Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο

Flag of Burundi.svg Μπουρούντι

Flag of Bhutan.svg Μπουτάν

Flag of Brunei.svg Μπρουνέι

Flag of Namibia.svg Ναμίμπια

Flag of Nauru.svg Ναουρού

Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία

Στη Νέα Ζηλανδία η υποχρεωτική θητεία για τους άνδρες εφαρμόστηκε το 1940 και καταργήθηκε το 1972.

Flag of Nepal.svg Νεπάλ

Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ

Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα

Flag of Niger.svg Νίγηρας

Flag of Nigeria.svg Νιγηρία

Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα

Flag of Norway.svg Νορβηγία

Η στρατιωτική είτε η εναλλακτική θητεία είναι υποχρεωτική στην Νορβηγία, για πολίτες 19-44 ετών. Η πλήρης διάρκεια της θητείας είναι 19 μήνες, που χωριζεται στη βασική εκπαίδευση 12 μηνών (για μερικές κατηγορίες 6 μήνες) και σε επαναληπτική εκπαίδευση ανά διαστήματα. [69] Η δεύτερη συνήθως δεν εκπληρώνεται. [70] Στις 14 Ιουνίου 2013 το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφισε υπέρ της υποχρετικής στράτευσης και των γυναικών, καθιστώντας τη Νορβηγία τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα και το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που εφαρμόζει κάτι τέτοιο. Η επίσημη αιτιολόγηση ήταν η "ισότητα των δύο φύλων". [71]

Στην πράξη, οι νεοσύλλεκτοι δεν αναγκάζονται να υπηρετήσουν, αλλά επιλέγονται όσοι είναι περισσότερο πρόθυμοι. Μάλιστα από το 2011 οι ολικοί αρνητές στράτευσης δεν έχουν τιμωρηθεί, απλά απαλλάσσονται. [72] Περίπου 60.000 Νορβηγοί είναι διαθέσιμοι για στρατολόγηση κάθε χρόνο, αλλά 8.000 έως 10.000 υπηρετούν τελικά. [73]

Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ ίσχυε 2-ετής υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους λευκούς άνδρες. Η κατάργησή της έγινε το 1994.

Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα έχει ένα αρκετά μεγάλο στράτευμα, που αριθμεί πάνω από 600.000 άτομα. [74] Σχέδια που έχουν γίνει κατά καιρούς για επαγγελματικό στρατό και μείωση του στρατεύματος εγκαταλείπονται τελικά λόγω της αντιπαλότητας με τη Βόρεια Κορέα. Η θητεία διαρκεί 21-24 μήνες ανάλογα τον κλάδο και υπόχρεοι είναι οι άντρες ηλικίας 18-35 χρονών. Εναλλακτική υπηρεσία δεν υπάρχει παρά μόνο για λόγους υγείας ή επαγγέλματος (πχ γιατρός, δικηγόρος, τεχνικός) και διαρκεί 24-36 μήνες. [75]

Ειδικής μεταχείρισης τυγχάνουν οι Ολυμπιονίκες και άλλοι διαπρέποντες αθλητές. Υπάρχουν περιπτώσεις μη δικαιούχων που επιζητούν το ίδιο, όπως γόνοι πλουσίων ή διάσημοι καλλιτέχνες. Κάτι τέτοιο στην κοινωνία της Νότιας Κορέας ισοδυναμεί με σκάνδαλο, έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να λαμβάνει αυστηρά μέτρα. [76]

Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν

Η ηλικία των 18 είναι η ελάχιστη νόμιμη ηλικία για υποχρεωτική και εθελοντική στρατιωτική θητεία. Παρ' όλα αυτά, η UNICEF εκτιμά οτι μέχρι τα τέλη του 2017 περισσότερα από 19.000 παιδιά είχαν λάβει μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο που ξεκίνησε το 2013. Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν υπέγραψε συμφωνίες τον Αύγουστο του 2015 που περιελάμβαναν την απομάκρυνση όλων των ανηλίκων από τις ένοπλες δυνάμεις και την αντιπολίτευση, όμως συνεχίστηκε η στρατολόγηση τους από τα αντιμαχόμενα μέρη. [7]

Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία

Η Ολλανδία εφάρμοσε για πρώτη φορά υποχρεωτική θητεία το 1814 με σκοπό την επάνδρωση της εθνοφυλακής, σε συνδυασμό με έναν μόνιμο στρατό ο οποίος θα στελεχώνονταν από εθελοντές. Η έλλειψη εθελοντών όμως οδήγησε στη συγχώνευση των δύο σωμάτων σε ένα, ο κύριος όγκος του οποίου αποτελούνταν από κληρωτούς υπό τις διαταγές επαγγελματιών αξιωματικών. Αυτό το σύστημα διατηρήθηκε μέχρι και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Από το 1991 μέχρι το 1996 οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις μείωσαν το ποσοστό των κληρωτών και ο στρατός μετετράπη σε εθελοντικό. Οι τελευταίοι νεοσύλλεκτοι εισήχθησαν το 1995 και απολύθηκαν το 1996. Οι νόμοι και τα συστήματα της στρατολόγησης αν και ανενεργοί δεν έχουν καταργηθεί επίσημα.

Flag of Oman.svg Ομάν

Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας

Flag of Honduras.svg Ονδούρα

Flag of Hungary.svg Ουγγαρία

Η Ουγγαρία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το Νοέμβριο του 2004 μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος από το κοινοβούλιο της χώρας. Για να επανέλθει η θητεία χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων από τη βουλή, πράγμα απίθανο για το κοντινό μέλλον. Η Ουγγαρία από τοτε έχει δημιουργήσει επαγγελματικό στρατό με εθελοντές που υπηρετούν βάσει συμβολαίου 4+4 χρόνια.

Flag of Uganda.svg Ουγκάντα

Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν

Flag of Ukraine.svg Ουκρανία

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με «καψόνια» σε νεοσύλλεκτους (βλ. Dedovshchina), σε μικρότερο βαθμό βέβαια από τη Ρωσία. Η χώρα είχε μειώσει τη διάρκεια της θητείας από 24 σε 18 μήνες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και σε 12 μήνες το 2004. Είχε επίσης αποφασιστεί η δημιουργία επαγγελματικού στρατού, και η υποχρεωτική στρατολόγηση εγκαταλείφθηκε το 2013. [2]

Ωστόσο η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, και ο πόλεμος στο Ντονμπάς οδήγησαν στην επαναφορά της στρατολόγησης και σε πολλές περιπτώσεις τη βίαιη επιστράτευση. Από το 2016 και μετά, στις συγκρούσεις στέλνονται μισθοφόροι. Το σχέδιο για κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά μπορεί να καθυστερήσει. [77]

Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη

Flag of Pakistan.svg Πακιστάν

Το Πακιστάν, όπως και η Ινδία, διατηρούσε πάντα έναν πλήρως εθελοντικό στρατό.

Flag of Palestine.svg Κράτος της Παλαιστίνης

Flag of Palau.svg Παλάου

Flag of Panama.svg Παναμάς

Ο Παναμάς κατάργησε επισήμως ολόκληρο το στρατό το 1992 και τoν μεταμόρφωσε στην Εθνική Αστυνομία.

Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα

Flag of Paraguay.svg Παραγουάη

Flag of Peru.svg Περού

Το Περού κατήργησε την στρατιωτική θητεία το 1999. [78]

Flag of Poland.svg Πολωνία

Η Πολωνία ανέστειλε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις 5 Δεκεμβρίου 2008 με εντολή του Υπουργού Άμυνας. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε επισήμως όταν το πολωνικό κοινοβούλιο τροποποίησε τον νόμο περί στρατολόγησης στις 9 Ιανουαρίου 2009. O νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 11 Φεβρουαρίου 2009.

Flag of Portugal.svg Πορτογαλία

Η Πορτογαλία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις 19 Νοεμβρίου 2004.

Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο

Flag of Macedonia.svg πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

Τα Σκόπια κατάργησαν την στρατιωτική θητεία τον Οκτώβριο του 2006.

Flag of Rwanda.svg Ρουάντα

Flag of Romania.svg Ρουμανία

Το Ρουμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης τον Οκτώβριο του 2005, σαν συνέχεια της συνταγματικής αναθεώρησης του 2003 που επέτρεπε στη Βουλή να κάνει τη στρατιωτική θητεία προαιρετική. Επίσημα κατήργησε την υποχρεωτική θητεία στις 23 Οκτωβρίου 2006, με τη χώρα να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις στο στρατό για τις οποίες είχε δεσμευτεί κατά την εισχώρησή της στο ΝΑΤΟ.

Flag of Russia.svg Ρωσία

Η στρατολόγηση στη Ρωσία έχει διάρκεια 12 μηνών και είναι υποχρεωτική για όλους τους άνδρες ηλικίας 18-27 ετών, με ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ πατέρας 2 παιδιών, λόγοι υγείας κλπ). Το 2006, η Ρωσική κυβέρνηση και η Κρατική Δούμα αποφάσισαν σταδιακή μείωση της θητείας, από 24 μήνες σε 18 μήνες για όσους κατατάχτηκαν το 2007, και σε 12 μήνες από το 2008 και μετά. [79] Η αποφυγή της στράτευσης μέχρι το 2011 ήταν κακούργημα σύμφωνα με το ρωσικό ποινικό κώδικα και τιμωρούνταν με φυλάκιση έως 2 ετών. [80] Πλέον καταβάλλεται συνήθως χρηματικό πρόστιμο. [81]

Flag of Samoa.svg Σαμόα

Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία

Flag of Senegal.svg Σενεγάλη

Flag of Serbia.svg Σερβία

Η Σερβία κατάργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία την 1η Ιανουαρίου 2011.

Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες

Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη

Από το 2004, η Σιγκαπούρη μείωσε την υποχρεωτική περίοδο στρατιωτικής θητείας 30 μηνών σε 22-24 μήνες. Η μείωση των δύο μηνών δίνεται σε όσους αποδείξουν οτι έχουν καλή φυσική κατάσταση σε μια σειρά από δοκιμασίες όπως τρέξιμο, κάμψεις, έλξεις κλπ. [82]

Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε

Flag of Slovakia.svg Σλοβακία

Η Σλοβακία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία την 1 Ιανουαρίου 2006.

Flag of Slovenia.svg Σλοβενία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Άντον Ροπ κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις 9 Σεπτεμβρίου 2003.

Flag of Somalia.svg Σομαλία

Flag of Eswatini.svg Σουαζιλάνδη

Flag of Sudan.svg Σουδάν

Flag of Sweden.svg Σουηδία

Η στρατιωτική θητεία ήταν υποχρεωτική στη Σουηδία από το 1901 μέχρι την 1η Ιουλίου 2010, οπότε αποφασίστηκε επίσημα η αναστολή της στρατολόγησης. [83] Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης αναγνωρίστηκε πολύ νωρίς, το 1920, έτσι η εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης ήταν εύκολα διαθέσιμη αντί για στρατιωτική θητεία. Ο αριθμός εκείνων που τελικά επέλεγαν να υπηρετήσουν, συνεχώς μειωνόταν με αποκορύφωμα τα έτη πριν το 2010, όταν περίπου 6000 - 8000 άτομα από τους 100.000 - 120.000 υποψηφίους ολοκλήρωσαν την στρατιωτική θητεία. [84]

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και λόγω του ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει μια μορφή επιλεκτικής στρατολόγησης για άνδρες και γυναίκες από την 1η Ιανουαρίου 2018. [85] Ο αριθμός των τελικών υποψηφίων θα είναι 4.000-5.000 άτομα επί ενός συνόλου 100.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 5%. [86]

Flag of Suriname.svg Σουρινάμ

Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα δεν είχε ποτέ υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, είτε υπό τη βρετανική κυριαρχία είτε μετά την ανεξαρτησία το 1948.

Flag of Syria.svg Συρία

Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν

Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη

Flag of Tanzania.svg Τανζανία

Η Τανζανία δεν είχε ποτέ υποχρεωτική στρατολόγηση, από την αρχή που έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν

Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα

Στην Τζαμάικα η στρατιωτική θητεία είναι προαιρετική για πολίτες άνω των 18 ετών. Νεώτεροι νεοσύλλεκτοι μπορούν να καταταγούν με γονική συναίνεση.

Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί

Flag of Togo.svg Τόγκο

Flag of Tonga.svg Τόνγκα

Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού

Flag of Turkey.svg Τουρκία

Στην Τουρκία, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ισχύει για όλους τους άνδρες ηλικίας 20 έως 41 χρονών. Όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης επιτρέπεται να καθυστερήσουν την κατάταξη έως ότου ολοκληρώσουν τα προγράμματα ή φθάσουν σε ορισμένη ηλικία. Όσοι αποκτούν πανεπιστημιακή μόρφωση μπορούν να υπηρετήσουν 6 μήνες αντί για 12 πλήρους θητείας (μειώθηκε το 2014, από 15 μήνες που ήταν). [87]

Οι Τούρκοι πολίτες που διαμένουν εκτός Τουρκίας και έχουν εργαστεί για τουλάχιστον 3 χρόνια μπορούν να εξαγοράσουν τη θητεία τους. [88] Κατά καιρούς και ανάλογα με τις οικονομικές ανάγκες του στρατού, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς της θητείας και σε άλλες κατηγορίες, όπως τα έτη 1987, 1992, 1999, 2011 και 2015. [89] Η πιο πρόσφατη ήταν η περίοδος Αύγουστος - Νοέμβριος 2018. [90] Για να αποφύγουν να βρεθούν σε εμπόλεμη ζώνη, αρκετοί επέλεξαν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα χιλιάδες υπόχρεων να κάνουν χρήση της ρύθμισης. [91][92]

Η άρνηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας λόγω αντίρρησης συνείδησης είναι παράνομη στην Τουρκία και τιμωρείται με φυλάκιση από το νόμο. [93] Επίσης, ο Κανονισμός για τη Στρατιωτική Υγεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια. Τα άτομα αυτά πρέπει να «αποδείξουν την ομοφυλοφιλία τους», υφιστάμενοι εξετάσεις που το Human Rights Watch χαρακτηρίζει «ταπεινωτικές και εξευτελιστικές». [94]

Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν

Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιδάδ και Τομπάγκο

Flag of Chad.svg Τσαντ

Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία

Η Τσεχία κατήργησε την στρατιωτική θητεία στις 31 Δεκεμβρίου 2004.[95]

Flag of Tunisia.svg Τυνησία

Οι Τυνήσιοι πολίτες 20-35 ετών καλούνται να εκπληρώσουν τη θητεία τους, διάρκειας 12 μηνών. Εθελοντές μπορούν να καταταγούν και νωρίτερα, στην ηλικία των 18. [96] Από το 2003 υπηρετούν υποχρεωτικά και οι γυναίκες [97].

Flag of Yemen.svg Υεμένη

Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες

Flag of Finland.svg Φινλανδία

Οι Φινλανδοί έχουν έντονο το πατριωτικό πνεύμα και κάθε χρόνο περίπου 80% του πληθυσμού υπηρετεί. Η διάρκεια της θητείας είναι περίπου 6, 9 ή 12 μήνες ανάλογα το πόστο. Υπάρχει και η δυνατότητα άοπλης θητείας διάρκειας 9 ή 12 μηνών. Η αναβολή επιτρέπεται για διάφορες αιτίες μεχρι την ηλικία των 29 ετών. Για τους αντιρρησίες συνείδησης η θητεία διαρκεί 12 μήνες, ενώ υπάρχουν και αποστρατικοποιημένες περιοχές των οποίων οι κάτοικοι απαλλάσσονται (Åland)

Η ρύθμιση του μεγέθους του στρατεύματος βασίζεται σε μια διαφορετική λογική από της επιλεκτικής στράτευσης. Όσοι Φινλανδοί ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση τίθενται στις εφεδρείες μέχρι την ηλικία των 50, και καλούνται ανά διαστήματα για χρονική διάρκεια ανάλογα με το βαθμό τους. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τους επαναπροσλάβουν, ενώ εκτιμάται θετικά για την πορεία της καριέρας και τις απολαβές τους. [98]

Flag of Fiji.svg Φίτζι

Flag of Chile.svg Χιλή

Όλοι οι άντρες της Χιλής μεταξύ 17 και 24 ετών είναι εν δυνάμει επιλέξιμοι για στρατιωτική θητεία. Αρχικά, η στρατιωτική θητεία είναι εθελοντική και γίνεται υποχρεωτική μόνο αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ποσοστώσεις που απαιτούνται για τις ένοπλες δυνάμεις. Η γενική διεύθυνση εθνικής κινητοποίησης (στα ισπανικά Dirección general de Movilización Nacional, DGMN) είναι υπεύθυνη για την τελική πρόσληψη εθελοντών και στρατιωτών. [99]

Υποχρεωτική στράτευση γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αρκετές χώρες δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να συμμετέχουν στο στράτευμα, συνήθως σε πιο υποστηρικτικό ρόλο, ενώ σε άλλες απαγορεύεται τελείως. Στις παρακάτω εξαιρέσεις τους επιβάλλεται η θητεία: [97] [3] [2]

 • Βολιβία (επιλεκτική στρατολόγηση)
 • Βόρεια Κορέα (7 χρόνια)
 • Ερυθραία (πρακτικά απροσδιόριστο)
 • Ισραήλ (2 χρόνια)
 • Νορβηγία (υπάρχει επιλογή κοινωνικής θητείας)
 • Σουδάν (1-2 χρόνια)
 • Τσαντ (1 χρόνος)
 • Τυνησία (1 χρόνος)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρήσιμοι σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνής Αμνηστία

Ευρωπαϊκό γραφείο Αντίρρησης Συνείδησης

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ (UNHCR)

Child Soldiers

War Resisters' International

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Κατάλογος χωρών». Βικιπαίδεια. 2018-11-19. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD. 
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Military service» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-12-01. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Military_service. 
 3. 3,0 3,1 «Conscription» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-11-22. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Conscription. 
 4. «List of countries without armed forces» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-11-29. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=List_of_countries_without_armed_forces. 
 5. «World survey of conscription and conscientious objection to military service | War Resisters' International». www.wri-irg.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 6. «World Military Guide». www.globalsecurity.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-07. 
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 The CIA World Fact book — Military service age and obligation. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2024.html
 8. ChartsBin. «The State of Military Conscription Around the World». ChartsBin. Ανακτήθηκε στις 2018-12-06. 
 9. 9,0 9,1 «Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, Geneva, Switzerland». 
 10. «Άγιος Μαρίνος: Άμυνα». Βικιπαίδεια. 2018-10-01. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82#%CE%86%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1. 
 11. «Conscription in Azerbaijan» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-12-15. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Conscription_in_Azerbaijan. 
 12. «Σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν» (PDF). azerbaijan.az. Ανακτήθηκε στις 2018-12-16. 
 13. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/600176/Egypt-Military-Service-CPIN-v1.0_March-2017_.pdf. 
 14. . https://www.middleeasteye.net/news/egypt-conscription-1143630170. 
 15. «Haiti | War Resisters' International». www.wri-irg.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-16. 
 16. «Haiti - Armed Forces». www.globalsecurity.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-16. 
 17. https://aaf.mil.al/?lang=EN
 18. «Africa :: Algeria — The World Factbook - Central Intelligence Agency». www.cia.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 19. «National Bolivarian Armed Forces of Venezuela : Doctrine» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-12-06. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=National_Bolivarian_Armed_Forces_of_Venezuela#Doctrine. 
 20. «Venezuela Law on Registration and Enlistment for Comprehensive Defence of the Nation | War Resisters' International». www.wri-irg.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-06. 
 21. «Bolivia Military Facts & Stats». www.nationmaster.com. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 22. "Bulgarian military service reduced", BBC News, May 17, 2000. Retrieved 31 May 2006.
 23. Bernardes, Júlio. Military Service in Brazil declining. USP Notícias. July 24, 2002. Retrieved September 11, 2007.
 24. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1682777.stm France salutes end of military service, Thursday, 29 November, 2001, BBC News
 25. «Final conscripts join German army» (στα en-AU). ABC News. 2011-01-04. https://www.abc.net.au/news/2011-01-04/final-conscripts-join-german-army/1893272. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 26. «Armed Forces of Guatemala» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-10-14. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Armed_Forces_of_Guatemala. 
 27. https://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Guinea
 28. http://www.ebco-beoc.org/greece European Bureau for Conscientious Objection
 29. http://www.refworld.org/pdfid/5278e2cd4.pdf Amnesty International Public Statement of 2013
 30. «Eritrean Army» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-11-16. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Eritrean_Army. 
 31. Kimball, Jack. «In Eritrea, youth frustrated by long service». The M&G Online (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-07. 
 32. in.gr (2015-09-08). «Ερυθραία, η τρίτη χώρα φυγής στο μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα μεταπολεμικά». in.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-12-07. 
 33. «Eritrea | War Resisters' International». www.wri-irg.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 34. «Mandatory national service in UAE approved» (στα αγγλικά). https://gulfnews.com/uae/government/mandatory-national-service-in-uae-approved-1.1344117. Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 35. «UAE extends compulsory national service to 12 months». Gulf Business (στα Αγγλικά). 2016-03-08. Ανακτήθηκε στις 2018-12-21. 
 36. «برنامج الخدمة الوطنية». www.uaensr.ae (στα Αραβικά). Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 37. «UAE extends compulsory military service to 16 months» (στα αγγλικά). Reuters. 2018-07-08. https://www.reuters.com/article/us-emirates-military-idUSKBN1JY093. Ανακτήθηκε στις 2018-12-21. 
 38. Pike, John. «Jordan Military Peronnel». www.globalsecurity.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 39. «Country report and updates: Jordan | War Resisters' International». www.wri-irg.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 40. Staff, IFP Editorial (2018-07-30). «Iran Parliament Working on Plan to Abolish Conscription». IFP News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-17. 
 41. «Acuartelamiento militar sigue siendo obligatorio | El Diario Ecuador». 2018-04-20. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 42. TIEMPO, EL (2009-02-26). «El acuartelamiento ahora es voluntario» (στα es-es). EL TIEMPO. https://www.eltiempo.com.ec/noticias/cuenca/2/203255. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 43. EL GOBIERNO LO ADELANTA AL 31 DE DICIEMBRE elmundo.es
 44. «Qatari men report for first day of mandatory national service» (στα αγγλικά). Doha News. 2014-04-01. https://dohanews.co/first-day-mandatory-national-service-kicks-2000-recruits/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 45. «Military Service Compulsory for Qatari Males Between the Age of 18 and 35 Years». Qatar Day. https://www.qatarday.com/blog/information/military-service-compulsory-for-qatari-males-between-the-age-of-18-and-35-years/32874. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 46. «Now, military service must for Qatari males between 18 & 35 yrs» (στα αγγλικά). Qatar-Tribune. http://www.qatar-tribune.com/news-details/id/119481. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 47. «Qatar is about to let women into the military for the first time» (στα αγγλικά). The Independent. https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/qatar-women-military-service-allow-gender-saudi-arabia-a8291451.html. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 48. «Qatar introduces national military service for women». https://www.presstv.com/DetailFr/2018/04/06/557575/Qatar-military-service. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 49. «Central African Republic - Military Personnel». www.globalsecurity.org. Ανακτήθηκε στις 2019-01-13. 
 50. «Central African Republic» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2019-01-07. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Central_African_Republic. 
 51. «Child-soldiers.org | C.A.R.». 
 52. «European Union Training Mission in Central African Republic» (PDF). Ανακτήθηκε στις 2019-01-13. 
 53. «Support to Central African Republic's Armed Forces Missing Peace Perspective - Central African Republic». ReliefWeb (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2019-01-13. 
 54. Panyue, Huang. «Military Service Law of the People's Republic of China (2011 Amendment) [Effective] - Ministry of National Defense». eng.mod.gov.cn (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 55. Refugees, United Nations High Commissioner for. «Refworld | Colombia: Military service, including recruitment age, length of service, reasons for exemption and the possibility of performing a replacement service (2006-July 2012)». Refworld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-06. 
 56. «Country report and updates: Colombia | War Resisters' International». www.wri-irg.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-06. 
 57. «Costa Rica : Education» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-12-13. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Costa_Rica#Education. 
 58. «Kuwait becomes 11th Arab state to have mandatory military service» (στα αγγλικά). https://gulfnews.com/world/gulf/kuwait/kuwait-becomes-11th-arab-state-to-have-mandatory-military-service-1.2056483. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 59. International, War Resisters. «Kuwait: Compulsory military service reintroduced» (στα αγγλικά). https://en.connection-ev.org/article:kuwait-compulsory-military-service-reintroduced. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 60. «Half of eligible Kuwaitis have failed to register for compulsory military service» (στα αγγλικά). The National. https://www.thenational.ae/world/half-of-eligible-kuwaitis-have-failed-to-register-for-compulsory-military-service-1.610489. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 61. Hrvatska uvodi profesionalnu od 1 sijecnja 2008
 62. «Μείωση θητείας Κύπρος 2016» (PDF). www.mod.gov.cy. Ανακτήθηκε στις 2018-12-06. 
 63. http://www.army.gov.cy/el/file/bWwzlXEZYcr2nxXo9+AUZw
 64. Latvia: Refusing to Bear Arms 2005 revision
 65. «Lebanese Armed Forces : Conscription» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-11-22. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Lebanese_Armed_Forces#Conscription. 
 66. SA, Interact. «Accueil». www.armee.lu (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-06. 
 67. «Conscription in Mexico» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-01-21. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Conscription_in_Mexico. 
 68. «Moldova Defense Ministry: Conscription will be gradually abolished starting from this autumn - Moldova.org». www.moldova.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-06. 
 69. https://www.defmin.fi/files/3825/BOTILLE_2017-06-12_Universal_Conscription_in_Norway.pdf. 
 70. «Mandatory military service | Norwegian Language Blog». blogs.transparent.com. Ανακτήθηκε στις 2018-12-05. 
 71. Editorial, Reuters. «Norway becomes first NATO country to draft women into military» (στα αγγλικά). U.S.. https://www.reuters.com/article/us-norway-women-conscription/norway-becomes-first-nato-country-to-draft-women-into-military-idUSBRE95D0NB20130614. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 72. «Norway: end of substitute service for conscientious objectors | War Resisters' International». www.wri-irg.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-05. 
 73. «Tall og statistikk - Forsvaret.no». 2011-01-12. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
 74. «2018 South Korea Military Strength». www.globalfirepower.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-15. 
 75. «Korea - Military Personnel». www.globalsecurity.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-15. 
 76. «Conscription in South Korea» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-11-28. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Conscription_in_South_Korea. 
 77. «Ukraine removes last conscripts from war zone | News , World | THE DAILY STAR». www.dailystar.com.lb. Ανακτήθηκε στις 2018-12-16. 
 78. https://web.archive.org/web/20070927040522/http://www.child-soldiers.org/document_get.php?id=836
 79. «Conscription in Russia» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-11-15. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Conscription_in_Russia. 
 80. «Статья 328 УК РФ. Уклонение от прохождения военной и альтернативной гражданской службы». www.zakonrf.info. Ανακτήθηκε στις 2018-12-03. 
 81. «Воинская обязанность в России : Уклонение от воинской обязанности в современной России» (στα ru). Википедия. 2018-12-31. https://ru.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%92%D0%BE%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C_%D0%B2_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8#%D0%A3%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BE%D1%82_%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%B2_%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8. 
 82. «National service in Singapore» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-12-17. https://en.wikipedia.org/wiki/National_service_in_Singapore. 
 83. «Military conscription phase out under fire» (στα αγγλικά). 2009-08-16. https://www.thelocal.se/20090816/21494. Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 84. «Military favours ending conscription» (στα αγγλικά). 2007-12-21. https://www.thelocal.se/20071221/9479. Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 85. Regeringskansliet, Regeringen och (2017-03-02). «Sweden re-activates conscription». Regeringskansliet (στα Σουηδικά). Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 86. «Conscription in Sweden» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-08-28. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Conscription_in_Sweden. 
 87. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/738856/Turkey_-_Military_service_-_CPIN_-_v2.0__September_2018_.pdf. 
 88. «Conscription in Turkey» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-10-17. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Conscription_in_Turkey. 
 89. Refugees, United Nations High Commissioner for. «Refworld | Turkey: Information on the 2014 law on military service, including possibilities for exemption by paying a fee; implementation of the law (2014-September 2016)». Refworld (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-12-12. 
 90. «Over half a million Turkish citizens apply for paid military exemption». DailySabah. Ανακτήθηκε στις 2018-12-12. 
 91. «Πάνω από 500.000 Τούρκοι προτίμησαν να πληρώσουν για να κάνουν μειωμένη θητεία». ProtoThema. https://www.protothema.gr/world/article/821236/pano-apo-500000-tourkoi-protimisan-na-plirosoun-gia-na-kanoun-meiomeni-thiteia/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 92. «Εξαγορά θητείας στην Τουρκία! Πουλάνε μέχρι και τα κινητά τους για να γλιτώσουν τη θητεία - Militaire.gr» (στα αγγλικά). Militaire.gr. 2018-07-19. https://www.militaire.gr/exagora-thiteias-stin-toyrkia-poylane-mechri-kai-ta-kinita-toys-gia-na-glitosoyn-ti-thiteia/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 93. https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/pdf/key_documents/2010/package/tr_rapport_2010_en.pdf
 94. Azizlerli, Emre (2012-03-26). «Proving you're gay to the Turkish army» (στα αγγλικά). BBC News. https://www.bbc.com/news/magazine-17474967. Ανακτήθηκε στις 2018-11-30. 
 95. Last conscripts leave Czech army, Rob Cameron, Wednesday, 22 December, 2004, BBC News
 96. «Tunisia National service» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2016-07-10. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Tunisia_National_service. 
 97. 97,0 97,1 «Women in the military by country» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-12-02. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Women_in_the_military_by_country. 
 98. «Conscription in Finland» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-10-14. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Conscription_in_Finland. 
 99. «Ley Fácil, Biblioteca del Congreso Nacional de Chile» (στα Ισπανικά). 2014-11-27.