Στολή υπηρεσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στολή υπηρεσίας ονομάζεται η στολή που φορούν κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους τα πρόσωπα των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Διαφέρει από την στολή εξόδου ή την στολή παρατάξεων ή παρελάσεων.

Στον σύγχρονο ελληνικό στρατό ξηράς η στολή υπηρεσίας αποτελείται από μαύρες αρβύλες, παντελόνι εργασίας, χιτώνιο εργασίας και τζόκεϋ-όλα σε σχέδιο παραλλαγής ( Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90 η στολή υπηρεσίας του στρατού ξηράς ήταν μονόχρωμη φαιοπράσσινου χρώματος και της πολεμικής αεροπορίας μονόχρωμη μπλέ ) . Διαφέρει από τη στολή εξόδου η οποία μέχρι πρόσφατα φερόταν από τους κληρωτούς αλλά και από τη στολή παρατάξεων ή παρελάσεων των αξιωματικών που είναι κυρίως για επίσημες εμφανίσεις. Τα διακριτικά του βαθμού των στρατιωτών-αξιωματικών είναι καφέ-μαύρου χρώματος ώστε να μην φαίνονται εύκολα κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα. Τα χρώματα και σχήματα της παραλλαγής διαφέρουν από χώρα σε χώρα, από σώμα σε σώμα αναλόγως του εδάφους και του πεδίου που δραστηριοποιείται ο ένοπλος σχηματισμός.

Στις παλαιότερες εποχές όταν οι εργασίες του στρατοπέδου απασχολούσαν περισσότερο τους στρατιώτες, υπήρχε και ειδική στολή η οποία συνίστατο σε φαρδύ χιτώνιο και παντελόνι από μονόχρωμο ύφασμα καφέ, υπόλευκο ή φαιό-γκρίζο και ονομαζόταν στα γαλλικά "tenue de corvée", από όπου προήλθε και η ελληνική απόδοση στολή αγγαρείας. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η στολή αγγαρείας του ιππικού λεγόταν στα γαλλικά "tenue d' ecurie" και έμοιαζε με φαρδιά πουκαμίσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]