Ένδυση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η ένδυση ανά του αιώνες
Η ένδυση ανά του αιώνες: 1. Αρχαίος Αιγύπτιος, 2. Αρχαία Αιγύπτια, 3. Αρχαία Ελληνίδα με πέπλο, 4. Αρχαίος Έλληνας με χιτώνα, 5. Ελληνίδα της ελληνιστικής περιόδου, 6. Ευγενής Ρωμαίος με χιτώνα, 7. Ρωμαία την εποχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, 8. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, 9. Η βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοδώρα, 10. Φράγκος ευγενής, 11. Φράγκικη κυρία, 12. Γερμανός ευγενής 13ος αι., 13. Γερμανίδα ευγενής 13ου αι., 14. Νεαρή κοπέλα με τίτλο ευγενείας (1400), 15. Νεαρός άνδρας με τίτλο ευγενείας (1400), 16. Βουργουνδός κύριος, 17. Βουργουνδός κύριος, 18. Βουργουνδή κυρία και 19. Πολίτης της Νυρεμβέργης (1500).

Η ένδυση αναφέρεται στην κάλυψη του ανθρώπινου σώματος με ρούχα. Ο τρόπος της ένδυσης ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τη σχετική κουλτούρα, την ηλικία, το επάγγελμα, το κοινωνικό υπόβαθρο και την κοινωνική περίσταση.

Πιο συγκεκριμένα, σε μερικές φυλές της Αφρικής για παράδειγμα ένδυση αποτελεί η κάλυψη του ανθρώπινου σώματος με ελάχιστο ύφασμα αφήνοντας πολλά σημεία του σώματος ακάλυπτα, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες που κάτι τέτοιο θα ήταν επιλήψιμο.

Η ένδυση στη σημερινή εποχή παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους προηγούμενους αιώνες.

Σήμερα η ένδυση έχει αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό κομμάτι της σημερινής ανθρώπινης κοινωνίας και ζωής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σχετικών επαγγελμάτων.

Η τυποποίηση των μεγεθών χρησιμοποιούνται στην ένδυση διαφέρει ανά χώρες/περιοχές και συνήθως χρησιμοποιούνται πίνακες μετατροπής για να ταυτιστούν. Κύριο λήμμα: Μεγέθη ρούχων.

Η ένδυση έχει άμεση σχέση με τη μόδα.

Γυναικεία ένδυση βάση σωματοτύπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γυναικεία ένδυση είναι ίσως πλέον να είναι στο κορυφώμα της. Για κάθε γύναικα όμως υπάρχει και ένα διαφορετικό στύλ το όποιο επηρεάζεται βάση τον σωματοτυπό της.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυναικείες μπλούζες: Πώς να διαλέξεις την κατάλληλη ανάλογα με το σωματότυπό σου