Στενό της Κορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Στενό της Κορέας είναι θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, που συνδέει την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τη Κίτρινη Θάλασσα (Δυτική θάλασσα) και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας στο βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το στενό χωρίζεται από το νησί Τσουσίμα στο δυτικό κανάλι και το στενό Τσουσίμα ή Ανατολικό Κανάλι.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα βόρεια οριοθετείται από την νότια ακτή της Κορεατικής Χερσονήσου, και στα νότια από τα νοτιοδυτικά Ιαπωνικά νησιά Κιούσου και Χονσού. Είναι περίπου 200 χιλιόμετρα ευρύ και κατά μέσο όρο περίπου 90 έως 100 μέτρα (300 πόδια) βαθύ.

Το νησί Τσουσίμα χωρίζει το Στενό της Κορέας στο δυτικό κανάλι και το Στενό Τσουσίμα. Το Δυτικό κανάλι είναι βαθύτερο (έως και 227 μέτρα) και έχει μικρότερο πλάτος από το Στενό Τσουσίμα.

Ρεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παράρτημα του Ρεύματος Κουρόσιο περνά μέσα από το στενό. Το ζεστό παράρτημα είναι μερικές φορές ονομάζεται Ρεύμα Τσουσίμα. Κατάγεται κατά μήκος των νησιών της Ιαπωνίας, ενώ το ρεύμα περνά μέσα από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια, χωρίζει κατά μήκος των ακτών της Σαχαλίνης, τελικά εισρέοντας στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του στενού βόρεια του Χοκκάιντο και στη Οχοτσκική Θάλασσα βόρεια της Σαχαλίνης κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Τα χαρακτηριστικά υδάτινης μάζας ποικίλλουν ευρέως, λόγω της χαμηλής αλατότητας στα νερά της νοτιοανατολικής ακτής της Κορέας και της Κίνας.

Οικονομική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυάριθμες διεθνείς θαλάσσιες οδοί περνούν μέσα από το στενό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεταφέρουν ένα μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας με προορισμό τα λιμάνια της νότιας Νότιας Κορέας. Τόσο η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν περιορισμένες εδαφικές διεκδικήσεις στο στενό, στα 3 ναυτικά μίλια (5.6 χιλιόμετρα) από την ακτή, ώστε να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση.[1][2]

Τα επιβατηγά πλοία ταξιδεύουν σε πολλές διαδρομές σε όλο το στενό. Τα εμπορικά δρομολόγια εκτελούνται από τις Νοτιοκορεατικές πόλεις Μπούσαν και Γκότζε προς Ιαπωνικά λιμάνια όπως τα Φουκουόκα, Τσουσίμα και Σιμονοσέκι και Χιροσίμα. Πλοία συνδέουν το νησί Τσουσίμα με τη Φουκουόκα, και το νοτιοκορεατικό νησί Τζέτζου με την κορεατική ηπειρωτική χώρα. Δρομολόγια που συνδέουν το Μπούσαν και Ιαπωνικές πόλεις με λιμάνια στην Κίνα επίσης διασχίζουν το στενό.

Τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα εκτείνονται σε τρία ναυτικά μίλια (5.6 χλμ) στο στενό αντί για τα συνηθισμένα δώδεκα, πιθανώς για να επιτρέψει διέλευση των οπλισμένων με πυρηνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών από τα στενά, χωρίς να παραβιάζει την απαγόρευση της Ιαπωνίας για τα πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.[1]

Τοπική ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορεατική χερσόνησος - Κιούσου Κορεατική Χερσόνησος - Νήσος Τσουσίμα Νήσος Τσουσίμα - Κιούσου
Διεθνές όνομα Στενό της Κορέας Δυτικό Κανάλι του Στενού της Κορέας Ανατολικό Κανάλι του Στενού της Κορέας
Νοτιοκορεατικό όνομα 대한해협 - 大韓海峡

Daehan Haehyeop "Στενό της Κορέας"

Βορειοκορεατικό όνομα 조선해협 - 朝鮮海峡

Chosŏn Haehyŏp "Στενό της Κορέας"

Ιαπωνικό όνομα 対馬海峡 ή 朝鮮海峽

Tsushima Kaikyō ή Chōsen Kaikyō "Στενό Τσουσίμα"

朝鮮海峡 ή 対馬海峡西水道

Chōsen Kaikyō ή Tsushima Kaikyō Nishi-suidō "Στενό της Κορέας" ή "Δυτικό Κανάλι του Στενού Τσουσίμα"

対馬海峡 ή 対馬海峡東水道

Tsushima Kaikyō ή Tsushima Kaikyō Higashi-suidō "Στενό Τσουσίμα" ή "Ανατολικό Κανάλι του Στενού Τσουσίμα"

Ιστορικό αντίκτυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χερσαία γέφυρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε το άρθρο: Χερσαία γέφυρα

Κατά τους Πλειστοκαινικούς παγετωνικούς κύκλους, το Στενό της Κορέας και ο Βερίγγειος Πορθμός, και η Κίτρινη Θάλασσα (Δυτική θάλασσα) συχνά μειωνόταν και τα Ιαπωνικά νησιά μπορεί κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με την Ευρασιατική Ήπειρο μέσα από την κορεατική Χερσόνησο ή τη Σαχαλίνη. Κατά καιρούς, η Θάλασσα της Ιαπωνίας ήταν μια παγωμένη εσωτερική λίμνη λόγω της έλλειψης του ζεστού Ρεύματος Τσουσίμα με αποτέλεσμα διάφορα φυτά και ζώα όπως το Palaeoloxodon naumanni να πιστεύεται ότι έχουν εξαπλωθεί στην Ιαπωνία.[2]

Πρώιμη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, αυτό το στενό έχει εξυπηρετήσει ως λεωφόρος για ταξίδια υψηλού κινδύνου. Η μικρότερη απόσταση μεταξύ του Μπούσαν στη Νότια Κορέα και της Νήσου Τσουσίμα είναι περίπου 50 χλμ., όσο είναι η συντομότερη απόσταση από τη Τσουσίμα στο Νησί Ίκι στην Ιαπωνία.

Η ιαπωνική Γιαματάι έστελνε περιοδικά ετήσιες πρεσβείες στις Κινεζικές δυναστείες, που πιστεύεται ότι είχαν ταξιδέψει μέσω του πορθμού της Κορέας και της κορεατικής χερσονήσου, για να αποκτήσουν τον πιο πρόσφατο πολιτισμός και τεχνολογίες. Τον 6ο αιώνα, ο Βουδισμός (Μαχαγιάνα) διαβιβάστηκε από τους Μπέκτζε στην ανατολικότερη Ιαπωνία στην εποχή του Αυτοκράτορα Κινμέι πάνω από αυτό το στενό (Βλ. επίσης: Βουδισμός στην Ανατολική Ασία και Βουδισμός στην Ιαπωνία).

Μογγολική εισβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας κοινός μογγολοκορεατικός στόλος διέσχισε το στενό και προσπάθησε να εισβάλει στην Ιαπωνία το 1274 και το 1281. Η δύναμη ρήμαξε σοβαρά το νησί Τσουσίμα στο δρόμο προς την Ιαπωνία, αλλά απέτυχε να νικήσει την Ιαπωνία. Ο τυφώνας (καμικάζι, συνήθως μεταφράζεται ως "θεϊκός άνεμος") λέγεται ότι έσωσε την Ιαπωνία από ένα Μογγολικό στόλο εισβολής οδηγούμενο από τον Κουμπλάι Χαν το 1281.

Εισβολή Γουόκου και Όεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού η μογγολική εισβολή ρήμαξε τη Τσουσίμα, έγινε μια βάση για τους Γουόκου (Ιάπωνες πειρατές). Η Κορεατική Δυναστεία Τζόσον έστειλε ένα στόλο στη Τσουσίμα το 1419 για την καταστολή της δραστηριότητας των Γουόκου. Η Κορέα στη συνέχεια συμφώνησε να χορηγήσει στους Ιάπωνες περιορισμένα εμπορικά προνόμια.

Ναυμαχία της Τσουσίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ναυμαχία της Τσουσίμα διεξήχθη μεταξύ των Ιαπώνων και του ρωσικού ναυτικού στις 27 και 28 Μαΐου του 1905, πήρε μέρος στο στενό Τσουσίμα στο Στενό της Κορέας, ανατολικά από το βόρειο τμήμα της Τσουσίμα και βόρεια του νησιού Ίκι. Ο ρωσικός στόλος είχε σχεδόν καταστραφεί από τους Ιάπωνες.

Μάχη του Στενού της Κορέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάχη του Στενού της Κορέας ήταν μια ναυτική μάχη για την πρώτη ημέρα του Πολέμου της Κορέας στις 25-26 Ιουνίου 1950, ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας. Ένα βορειοκορεατικό μεταγωγικό που μετέφερε εκατοντάδες στρατιώτες επιχείρησε να προσγειώσει το φορτίο του κοντά στο Μπούσαν, αλλά αντιμετώπισε ένα νοτιοκορεατικό περιπολικό σκάφος και βυθίστηκε. Ήταν μια από τις πρώτες επιχειρήσεις του πολέμου στην επιφάνεια και οδήγησε σε μια σημαντική νοτιοκορεατική νίκη.[3][4]

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυνατότητα μιας Υποθαλάσσιας Σήραγγας Ιαπωνίας–Κορέας, παρόμοια με τη Σήραγγα της Μάγχης που περνούσε κάτω από τη Μάγχη μεταξύ της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, συζητείται εδώ και δεκαετίες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kyodo News], "Japan left key straits open for U.S. nukes", Japan Times], June 22, 2009.
  2. Park, S.-C.; Yoo, D.-G.; Lee, C.-W.; Lee, E.-I. (26 September 2000). «Last glacial sea-level changes and paleogeography of the Korea (Tsushima) Strait». Geo-Marine Letters 20 (2): 64–71. doi:10.1007/s003670000039. 
  3. J. Marolda, Edward (26 Αυγούστου 2003). «Naval Battles». Naval History & Heritage Command. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2010. 
  4. «Submarine Chaser Photo Archive: PC-823». NavSource. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2010. 

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ^ For example, a) «Low-Frequency Current Observations in the Korea/Tsushima Strait». [νεκρός σύνδεσμος] W. J. Teague, G. A. Jacobs, H. T. Perkins, J. W. Book, K.-I. Chang, M.-S. Suk Journal of Physical Oceanography 32, 1621–1641 (2001). b) «Tsushima». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2013.  Russo-Japanese War Research Society
  2. ^ «Nautical Charts of SE Japan Sea». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2007.  Japan Hydrographic Association
  3. ^ «List of National and Quasi-national Parks, Japan #48 Iki-Tsushima».  Ministry of the Environment, Japan
  4. ^ «The Republic of Korea's Maritime Boundaries, page 18». Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2005. 
  5. ^ «Designated Area of Japan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2004.  Hydrographic and Oceanographic Department, Japan Coast Guard

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]