Ιαπωνική Θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°N 135°E / 40°N 135°E / 40; 135

Η Ιαπωνική Θάλασσα.

Ως Ιαπωνική Θάλασσα ή Θάλασσα της Ιαπωνίας ονομάζεται ένα τμήμα του δυτικού Ειρηνικού ωκεανού μεταξύ της ηπειρωτικής Ασίας, του ιαπωνικού αρχιπελάγους και της Σαχαλίνης. Το μέγιστο βάθος της είναι 3669 μέτρα και έχει έκταση 978.000 τ. χλμ. Συνορεύει με την Ιαπωνία, τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα. Όπως και η Μεσόγειος Θάλασσα, δεν έχει καθόλου παλίρροιες και αυτό οφείλεται στο ότι είναι σχεδόν περίκλειστη και απομονωμένη από τον Ειρηνικό ωκεανό.[1] Η απομόνωση αυτή αντανακλάται επίσης στα είδη της πανίδας και την αλατότητα του νερού, το οποίο είναι χαμηλότερο από ό,τι στον ωκεανό. Η θάλασσα δεν έχει μεγάλα νησιά, κόλπους ή ακρωτήρια. Το υδατικού ισοζύγιό της καθορίζεται κυρίως από την εισροή και εκροή μέσω των στενών που τη συνδέουν με τις γειτονικές θάλασσες και τον Ειρηνικό ωκεανό. Ενώ η συνεισφορά των ποταμών, σε νερό, στη θάλασσα είναι γύρω στο 1%.

Η Ιαπωνική θάλασσα περικλείεται από τη ρωσική ενδοχώρα και το νησί Σαχαλίνη στα βόρεια, τη χερσόνησο της Κορέας στα δυτικά, και τις ιαπωνικές νήσους Χοκάιντο, Χονσού και Κιούσου στα ανατολικά και νότια. Συνδέεται με άλλες θάλασσες με πέντε στενά: τον πορθμό Τατάρων μεταξύ της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας και της Σαχαλίνης, τον πορθμό Λα Περούζ μεταξύ των νησιών Σαχαλίνης και Χοκάιντο, τον πορθμό Τσουγκάρου μεταξύ των νησιών Χοκάιντο και Χονσού, τον πορθμό Κάνμον (ή Σιμονοσέκι) ανάμεσα στα νησιά Χονσού και Κιούσου και τον πορθμό της Κορέας μεταξύ της Κορεατικής χερσονήσου και της νήσου Κιούσου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tides in Marginal, Semi-Enclosed and Coastal Seas – Part I: Sea Surface Height». ERC-Stennis at Mississippi State University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2004. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2007. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sea of Japan στο Wikimedia Commons