Μογγολικές εισβολές στην Ιαπωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Μογγολικές εισβολές στην Ιαπωνία το 1274 και 1281 μ.Χ. ήταν μεγάλης κλίμακος στρατιωτικές ενέργειες του Κουμπλάι Χαν στην προσπάθειά του να κατακτήσει τα ιαπωνικά νησιά μετά την υποταγή της Κορέας. Κατέληξαν σε αποτυχία, αποτελώντας σταθμό στην ιαπωνική ιστορία.

Μετά από μια σειρά μογγολικών εισβολών από το 1231 μέχρι το 1259, η Δυναστεία Γκορυέο της Κορέας υπέγραψε μια συνθήκη ευνοϊκή για τους Μογγόλους και έγινε υποτελής τους. Ο Κουμπλάι ανακηρύχθηκε Μεγάλος Χάνος της Μογγολικής Αυτοκρατορίας το 1260 (αν και δεν έτυχε ευρείας αναγνώρισης από τους Μογγόλους των δυτικότερων μογγολικών περιοχών) και εγκαθίδρυσε την πρωτεύουσά του στο Νταντού (Πεκίνο) το 1264.

Η Ιαπωνία την εποχή εκείνη κυβερνάτο από μέλη της φατρίας Χότζο, που είχαν σφετεριστεί την εξουσία του Σόγκουν του Σογκουνάτου της Καμακούρα, μετά το θάνατο του Σόγκουν Γιοριτόμο Μιναμότο το 1203. Οι Σόγκουν συνέχισαν αρχικά να προέρχονται από τους Μιναμότο, την πραγματική εξουσία όμως πήρε στα χέρια της η οικογένεια της χήρας του Γιοριτόμο, της Μασάκο Χότζο, που είχε την αντιβασιλεία μετά το θάνατο του Γιοριτόμο. Οι Χότζο κατάφεραν μάλιστα να διατηρήσουν την εξουσία για 135 έτη.

Τον καιρό των μογγολικών εισβολών, ο εσωτερικός κύκλος των Χότζο είχε γίνει τόσο διαπρεπής και ισχυρός που έφτασε να μην συμβουλεύεται πλέον ούτε το Χυότζο (το συμβούλιο του Σογκουνάτου), ούτε την Αυτοκρατορική Αυλή του Κυότο, ούτε τους τοπικούς αρχηγούς των υποτελών του, και λάμβανε αποφάσεις σε ιδιωτικές συναντήσεις στις κατοικίες των μελών του.