Στενή Τήνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°34′34″N 25°11′50″E / 37.57611°N 25.19722°E / 37.57611; 25.19722

Στενή
Άποψη του χωριού από τα νότια.
Στενή is located in Greece
Στενή
Στενή
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΝοτίου Αγαίου
Περιφερειακή ΕνότηταΤήνου
ΔήμοςΤήνου
Δημοτική ΕνότηταΕξωμβούργου
Δημοτική ΚοινότηταΣτενής
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΝησιά Αιγαίου Πελάγους
ΝομόςΚυκλάδων
Υψόμετρο416
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας842 00
Τηλ. κωδικός2283

Η Στενή [1]είναι ένα χωριό της βορειοανατολικής Τήνου (Πάνω Μέρη) με πληθυσμό 295 κατοίκους[2]. Είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου και ο τέταρτος του νησιού (μετά τη Χώρα , την Αγία Βαρβάρα και τον Πύργο).Βρίσκεται σε υψόμετρο 410 μέτρων στο οροπέδιο της Λειβαδερής στα δυτικά του Τσικνιά Αρχειοθετήθηκε 2019-07-22 στο Wayback Machine. του μεγαλύτερου βουνού της Τήνου. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Τήνου (Δημοτική ενότητα Εξωμβούργου, Τοπική κοινότητα Στενής), στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ήταν έδρα του πρώην Δήμου Σωσθενίου, ύστερα έδρα της πρώην Κοινότητας Στενής και στην συνέχεια με το πρόγραμμα Καποδίστριας έδρα του δημοτικού διαμερίσματος Στενής. Από το 2011 είναι έδρα της Τοπικής Κοινότητας Στενής. Το χωριό δημιουργήθηκε από την συνένωσή της με δύο επιμέρους οικισμούς, τον Σποράδο και το Καμάρι λόγω της οικιστικής επεκτάσεώς τους[3]. Ενδεχομένως πήρε το όνομα της από το μακρόστενο σχήμα της. Θρησκευτικά είναι μικτή, δηλαδή έχει τόσο ορθοδόξους όσο και καθολικούς. Έχει δύο ενορίες. Η πολυπληθέστερη είναι η Καθολική Ενορία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του οικισμού και η Ορθόδοξη Ενορία του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται στο Καμάρι. Μέχρι το 2011 ήταν έδρα του τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Στενής-Φαλατάδου και του νηπιαγωγείου Στενής. Από το Νοέμβριο του 2013 το κτίριο του Σχολείου φιλοξενεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Τήνου. Την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου λειτουργεί και το λαογραφικό μουσείο του χωριού που δημιουργήθηκε από τους δύο συλλόγους των αποδήμων Στενιανών. Στο χωριό λειτουργούν τρεις ταβέρνες, μία καφετέρια - μπαρ , δύο παντοπωλεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, φούρνος, φανοποιείο αυτοκινήτων και επιπλοποιείο. Επίσης είναι έδρα του αγροτικού ιατρείου Στενής. Το πρώην κτίριο της Κοινότητας Στενής λειτουργεί πλέον ως έδρα του Τοπικού Συμβουλίου. Έξω από την Στενή λειτουργούν τα νέα σφαγεία της Τήνου σε καινούριες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν όλη την Τήνο. Το χωριό έχει καθημερινή συγκοινωνία μέσω του ΚΤΕΛ Τήνου το οποίο έχει τρία δρομολόγια από και προς το χωριό, τα οποία αυξάνονται σε πέντε την καλοκαιρινή περίοδο. Σε αντίθεση με άλλα χωριά στην Στενή κατοικούν πολλοί νέοι άνθρωποι. Οι κάτοικοι αρκετά με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Έξω από τον οικισμό βρίσκονται σκόρπια πανέμορφα ξωκλήσια. Η Φανερωμένη, ο Αγ. Δημήτρης, η Κιουρά των Αγγέλων. Οι χωματόδρομοι οδηγούν στις πανέμορφες παραλίες της Σάντα Μαργαρίτας, της Φανερωμένης, του Αγ. Δημήτρη με τις βοτσαλωτές παραλίες.[4]

Η Στενή ήταν έδρα και της ποδοσφαιρικής ομάδας Αθλητικής Ένωσης Στενής η οποία από το 2011 έχει συνενωθεί με τον Αθλητικό Όμιλο Τήνου, σε ένα αθλητικό σωματείο με την ονομασία Παντηνιακός Αθλητικός Σύλλογος Τήνου (Π.Α.Σ. Τήνου).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γενικά Στοιχεία – Πολιτιστικός Σύλλογος "Άγιος Αντώνιος"». www.steni-tinos.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2017. 
  2. «Απογραφή Πληθυσμού-Kατοικιών 2011». www.statistics.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2018. 
  3. Γ. Μωραΐτης, Απόστολος (1994). Δήμος Σωσθενείου Τήνου (Περιοχή Κοινοτήτων Στενής Φαλατάδου) "Οδοιπορικό μέσα στο χρόνο". Αθήνα. 
  4. DevWorks. «Στενή». Τήνος. https://tinos.gr/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC/%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AE/. Ανακτήθηκε στις 2017-12-22. [νεκρός σύνδεσμος]