Πάνορμος Τήνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°38′22″N 25°02′25″E / 37.63944°N 25.04028°E / 37.63944; 25.04028

Πάνορμος
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Πάνορμος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΤήνου
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Κυκλάδων
Υψόμετρο130 μέτρα
Πληθυσμός336 (2011)
Ταχ. κωδ.84201

Ο Πάνορμος στη ΒΑ πλευρά της Τήνου, είναι το επίνειο του Πύργου και το μοναδικό φυσικό λιμάνι.

Το λιμάνι του Πανόρμου διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα και στις εμπορικές συναλλαγές μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Υπήρξε σταθμός μεταφοράς για τα εξαγόμενα προϊόντα (με κύριο το μάρμαρο της Έξω Μεριάς) και τα εισαγόμενα προϊόντα (με κύριο το σιτάρι που τροφοδοτούσε τους ανεμόμυλους).

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ξεκίνησε η εξόρυξη ταλκ (γλυσόλιθου) και δημιουργήθηκε στον Πάνορμο ατμοκίνητο εργοστάσιο επεξεργασίας. Επίσης, εδώ κατασκευάζονταν και ναυπηγούνταν καΐκια και ξύλινα πλοία.

Στην Κατοχή υπήρξε κέντρο πληροφοριών και σταθμός διαφυγής στρατιωτικών και πολιτικών προς τη Μέση Ανατολή. Βομβαρδίστηκε το 1941 και καταστράφηκε το σύνολο των ελλιμενισμένων σκαφών, αλλά τρία χρόνια αργότερα, αποτέλεσε την πρώτη περιοχή των Κυκλάδων που απελευθερώθηκε επίσημα.

Το “Palermo”, όπως συναντάμε τον Πάνορμο σε ιστορικές αναφορές, αποτελούσε πάντα καταφύγιο από τους άγριους βοριάδες. Σήμερα, το λιμάνι παρέχει τη δυνατότητα υποδοχής και ελλιμενισμού μικρών σκαφών.

Το νησάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, είναι η βραχονησίδα “Πλανήτης” με τον ερειπωμένο φάρο (που λειτούργησε πρώτη φορά το 1886 και αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο) να διακρίνεται στην κορυφή της.

Η Σημαντήρα, η μαρμάρινη στήλη στη θάλασσα, προειδοποιεί εδώ και 120 χρόνια τους ναυτικούς για τον ύφαλο που κρύβει από κάτω της.

Κατά τη διάρκεια εξόρυξης μαρμάρων το 1859, αποκαλύφθηκε το Σπήλαιο Σταλακτιτών του Πανόρμου. Διαθέτει τέσσερις αίθουσες με δύο εισόδους. Η ροή σταγόνων είναι διαρκής και το σπήλαιο προσφέρεται για εξερεύνηση!

Το ψαροχώρι του Πανόρμου αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των επισκεπτών της Τήνου.

Πρόσβαση

Ο Πάνορμος απέχει 27χλμ από τη Χώρα. Φτάνετε στον Πύργου μέσω του νέου οδικού δικτύου Χώρας-Πανόρμου (είτε ξεκινώντας από την παραλία των Κιονίων είτε από τη Λεωφόρο Τριποτάμου) και συνεχίζετε προς Πάνορμο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://tinosecret.gr/listing-item/panormos/