Στήλη του Δισκοφόρου νεανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στήλη του Δισκοφόρου νεανία
Φωτογραφία της στήλης του δισκοφόρου νεανία
από το περιοδικό Εστία του 1894
ΟνομασίαΣτήλη του Δισκοφόρου νεανία
Έτος δημιουργίας5ος αι. π.Χ.
Είδοςεπιτύμβιο ανάγλυφο
Διαστάσεις34 x 44,5 εκ.
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγου38
(Κ/ΕΑΜ/A1/2518)
δεδομένα

Η στήλη του δισκοφόρου είναι αρχαίο αττικό επιτάφιο ανάγλυφο. Βρέθηκε το 1873 κατά τις ανασκαφές στο Δίπυλο εντοιχισμένο στα θεμέλια του Θεμιστοκλείου περιβόλου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μαρμάρινη στήλη καταλογίζεται ένα από το ωραιότατα ευρήματα των ανασκαφών στο Δίπυλο. Δυστυχώς σώζεται μόνο η κεφαλή του νεανία, και από αυτή λείπει το επάνω μέρος του κρανίου. Εικονίζεται στραμμένη προς τα δεξιά. Διακρίνουμε το αριστερό χέρι που κρατάει τον δίσκο. Η στάση αυτή φέρνει τον δίσκο στο ύψος της κεφαλής και παρομοιάζει με αυτόν τον τρόπο στεφάνι που πλαισιώνει την κεφαλή. Ίσως η επιφάνεια να ήταν χρωματικά διακοσμημένη.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στήλη παρουσιάζει έναν προφανώς νικηφόρο αθλητή. Είναι ανώνυμος και γι' αυτό δεν γνωρίζουμε αν ο κότινος της Ολυμπίας στεφάνωσε το μέτωπό του, ή το σέλινον της Νεμέας, η πίτυς των Ισθμίων ή η δάφνη των πρώτων Πυθιάδων. Εάν διασωζόταν το βάθρο της στήλης θα μας έδινε όχι μόνο το όνομα του δισκοφόρου, αλλά και σε ποιο αγώνισμα αναδείχτηκε νικητής, υπερακοντίζοντας με τον δίσκο του όλους τους συναγωνιστές του. Ίσως να διασώζονταν και το όνομα του άγνωστου σμιλευτή.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χαρακτηριστικό μειδίαμα του προσώπου και οι μεγάλοι αμυγδαλωτοί οφθαλμοί ανήκουν στην αρχαϊκή τέχνη. Η στήλη ανήκει στην εποχή πριν από τους Περσικούς πολέμους. Η οικοδόμηση του περιβόλου του Θεμιστοκλείου έγινε με μεγάλη ταχύτητα, ενώ μεταχειρίστηκαν ως υλικό ότι αρχαίοι λίθοι, μνημεία και επιτύμβιες στήλες είχαν απομείνει. Γι'αυτό οι αρχαιολόγοι χρονολογούν το έργο αυτό πριν του 478 π.Χ.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]