Στήλη πολεμιστού από την Ικαρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στήλη πολεμιστού
 
ΟνομασίαΣτήλη πολεμιστού
Έτος δημιουργίαςπερ. 510 π.Χ.
Είδοςαττικό επιτάφιο
ανάγλυφο
Διαστάσειςύψος:172 εκ.,
πλάτος: 41 - 48,5 εκ.,
πάχος: 12 εκ.,
ύψος ανάγλυφου:1 - 5,5 εκ.
δεδομένα

Η στήλη πολεμιστή από τον αρχαίο αττικό δήμο της Ικαρίας είναι αρχαιολογικό εύρημα.

Ιστορία του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1888 σε καθαρισμό των ερειπίων βυζαντινής εκκλησίας που διενήργησε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στον Διόνυσο, τον αρχαίο δήμο Ικαρίας της Αττικής. Ήταν τοποθετημένη σαν σκαλοπάτι στο βάθρο του νάρθηκα. Μετά την ανακάλυψή του μεταφέρθηκε στην Σταμάτα, όπου του έγινε αρχαιολογική εξέταση.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πεντέλης. Βρέθηκε τεμαχισμένο σε τρία κομμάτια (συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλιού που λείπει στην φωτογραφία επειδή βρέθηκε λίγο αργότερα). Ομοιάζει πολύ με την στήλη του Αριστίωνος, ενώ διαφέρει σε λεπτομέρειες. Συγκρίνοντας τις δύο στήλες βρίσκουμε ότι ο εικονιζόμενος πολεμιστής έχει ακριβώς το ίδιο ύψος. Αντί της επιγραφής του καλλιτέχνη η στήλη αυτή έχει διακόσμηση τεσσάρων ροδάκων. Πιθανόν να έφερε επιγραφή με το όνομα του εικονιζόμενου αγωνιστή στο βάθρο, που έχει χαθεί.

Χρονολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύγκριση των λεπτομερειών της στήλης με αυτή του Αριστίωνα δεν αφήνει αμφιβολία ότι τα δύο έργα είναι της ίδιας εποχής. Εκτός από την εκδοχή, να υπάρχει κοινό, προγενέστερο πρότυπο, πιθανόν η στήλη του Αριστίωνα να είναι λίγο προγενέστερη ή το πρωτότυπο της στήλης από την Ικαρία. Πιθανόν η στήλη της Ικαρίας να είναι αντίγραφο που κατασκεύασε κάποιος ικανότερος τεχνίτης, ή ο ίδιος καλλιτέχνης να το επανέλαβε βελτιώνοντάς το στις λεπτομέρειες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]