Σοσιαλιστική Εργατική Αθλητική Διεθνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σοσιαλιστική Εργατική Αθλητική Διεθνής (γερμ.: Sozialistische Arbeiter Sport Internationale, SASI) ήταν ένας διεθνής σοσιαλιστικός αθλητικός οργανισμός με έδρα τη Λουκέρνη της Ελβετίας. Ιδρύθηκε το 1920 από έξι εθνικές ομοσπονδίες με 1.000.000 μέλη συνολικά. Επίσημα ονομαζόταν Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής. Ανεπίσημα ήταν γνωστή ως Αθλητική Διεθνής της Λουκέρνης. Το 1926 υιοθέτησε τα αρχικά SASI. Πρόεδρος της ήταν ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης (αυστρομαρξιστής) πολιτικός Γιούλιους Ντόιτς (Julius Deutsch).

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1913 στη Γάνδη του Βελγίου πραγματοποιήθηκε μια διεθνής συνάντηση εργατικών αθλητικών ομοσπονδιών. Παρά τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο που ακολούθησε, μπήκαν οι βάσεις για την ίδρυση ενός διεθνούς εργατικού αθλητικού οργανισμού. Μετά τον πόλεμο δύο Βέλγοι, ο Γκαστόν Μπριντού (Gaston Bridoux) και ο Ζυλ Ντεβλιζέ (Jules Devlieger), πήραν την πρωτοβουλία να αναβιώσουν τη συνεργασία.

Έγιναν προπαρασκευαστικές συναντήσεις το 1919 στη Σερέν (Seraing) του Βελγίου και το Πάσχα του 1920 στο Παρίσι. Το ιδρυτικό συνέδριο της Αθλητικής Διεθνούς πραγματοποιήθηκε στη Λουκέρνη τη Ελβετίας στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 1920. Κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου οι αντιπροσωπείες της Γαλλίας και του Βελγίου υποστήριξαν πως η λέξη «σοσιαλιστής» έπρεπε να παραλειφθεί από το όνομα του οργανισμού, προκειμένου να προσελκυστεί ένας ευρύτερος αριθμός μελών.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση καθιέρωσε μια πολιτική ουδετερότητας απέναντι στα πολιτικά κόμματα, μια πολιτική που προήλθε από το αθλητικό κίνημα των Γερμανών εργατών, που προσπάθησε να μείνει έξω από τις διασπαστικές συγκρούσεις που υπήρχαν μεταξύ των Γερμανών σοσιαλιστών. Όμως, αυτή η πολιτική καταγγέλθηκε από τους κομμουνιστές, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως το εργατικό αθλητικό κίνημα δεν μπορούσε να απέχει από την επαναστατική προσπάθεια.

Το 1921 το τρίτο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς αποφάσισε να δημιουργήσει μια διαφορετική αθλητική διεθνή, την Sportintern, που έμεινε γνωστή ως Ερυθρά Αθλητική Διεθνής. Η Sportintern προχώρησε σε έντονη πολιτική επίθεση ενάντια στη Σοσιαλιστική Εργατική Αθλητική Διεθνή. Μάλιστα, το τσεχοσλοβάκικο τμήμα της SASI υπέστη διάσπαση τον Ιούλιο του 1921, δεδομένου ότι οι κομμουνιστές τον εγκατέλειψαν.

Στο δεύτερο συνέδριο της SASI, που έγινε στη Λειψία το 1922, η γαλλική αντιπροσωπεία υποστήριξε την ενοποίηση των δύο Αθλητικών Διεθνών αλλά η πρόταση δεν υιοθετήθηκε από τους συνέδρους. Το επόμενο έτος οι Γάλλοι αποφάσισαν να ενταχθούν στην Ερυθρά Αθλητική Διεθνή.

Ενόψει της πρώτης Εργατικής Ολυμπιάδας του 1925, η Sportintern ειδοποίησε την SASI ότι θα έπρεπε να επιτραπεί να συμμετάσχουν οι τέσσερις αντιπροσωπείες που ήταν μέλη της Sportintern, δηλαδή Γαλλία, Τσεχοσλοβακία, Νορβηγία και ΕΣΣΔ. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις αλλά μετά τη δημόσια διαμαρτυρία που έκαναν οι Γερμανοί κομμουνιστές κατά το Αθλητικό Φεστιβάλ των Γερμανών Εργατών στο Κάρλσμπαντ (Karlsbad), αποφασίστηκε τα μέλη της Sportintern να αποκλειστούν από την Εργατική Ολυμπιάδα. Παρομοίως, η SASI δεν επέτρεψε στα μέλη της να συμμετάσχουν στη Σπαρτακιάδα του 1928 που διοργάνωσε η Ερυθρά Αθλητική Διεθνής.

Πολιτικά η Σοσιαλιστική Εργατική Αθλητική Διεθνής (SASI) υποστηρίχτηκε από τη «Διεθνή Ομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων» (International Federation of Trade Unions) και από τη Εργατική και Σοσιαλιστική Διεθνή (Β΄ Διεθνής).

Εργατική Ολυμπιάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυριότερη δραστηριότητα της SASI ήταν η διοργάνωση των Διεθνών Εργατικών Ολυμπιάδων, που παρουσιάστηκαν ως το σοσιαλιστικό εναλλακτικό μοντέλο απέναντι στις αριστοκρατικές Ολυμπιάδες της ΔΟΕ. Στις Εργατικές Ολυμπιάδες χρησιμοποιούνταν μόνο κόκκινες σημαίες αντί για τις εθνικές σημαίες των αθλητών.

Διεξήχθησαν τρεις θερινές (1925, 1931, 1937) και δύο χειμερινές (1925, 1931) Εργατικές Ολυμπιάδες με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και θεατών. Μάλιστα, η δεύτερη θερινή στη Βιέννη και η δεύτερη χειμερινή στο Μίρτσουσλαγκ (Mürzzuschlag) της Αυστρίας είχαν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών και κόσμου από ότι οι αντίστοιχες επίσημες Ολυμπιάδες.

Το 1937 στην τρίτη Εργατική Ολυμπιάδα στην Αμβέρσα μετείχαν και μη μέλη της SASI. Πήρε μέρος και η Σοβιετική Ένωση και κατέκτησε την πρώτη θέση στο ποδόσφαιρο.

Η τέταρτη Θερινή Εργατική Ολυμπιάδα είχε προγραμματιστεί να γίνει το 1943 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας αλλά ματαιώθηκε λόγω του β΄ παγκοσμίου πολέμου

Επίσης, η SASI είχε δηλώσει συμμετοχή στη Λαϊκή Ολυμπιάδα που είχε εξαγγείλει για το 1936 στη Βαρκελώνη η νεοεκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του ξεσπάσματος του Ισπανικού Εμφύλιου.

Θυγατρικές οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστές οι εξής οργανώσεις μέλη της SASI (ελλιπής κατάλογος):

  • Βρετανική Εργατική Αθλητική Ομοσπονδία (British Workers' Sports Association)
  • Πρωινό Άστρο (Morgnshtern), Εβραϊκή σοσιαλιστική αθλητική ομοσπονδία της Πολωνίας που εντάχθηκε στη SASI το 1929 ως «Εβραϊκός τομέας».
  • Πολωνική Εργατική Αθλητική Ομοσπονδία (Polish Workers' Sport Federation)
  • Χάποελ (Hapoel), Εργατική ομοσπονδία των Εβραίων στη γη του Ισραήλ, εντάχθηκε το 1927.
  • Φινλανδική Εργατική Αθλητική Ομοσπονδία (Finnish Workers' Sports Federation)
  • Γερμανική Εργατική Ένωση και Αθλητική Ομοσπονδία (Arbeiter-Turn- und Sportbund)
  • Γαλλική Αθλητική Ομοσπονδία Εργατών (Federation Sportive du Travail), ως το 1923.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1931 η Σοσιαλιστική Εργατική Αθλητική Διεθνής είχε τα εξής μέλη

Χώρα Αριθμός μελών
Γερμανία 1.211.468
Αυστρία 293.700
Τσεχοσλοβακία
  • Τσεχοσλοβακική Ομοσπονδία
  • Γερμανική Ομοσπονδία Σουδητών

136.977
70.730

Φινλανδία 30.257
Ελβετία 21.624
Δανία 20.000
Ολλανδία 16.795
Βέλγιο 12.909
Γαλλία 6.000
Αλσατία 5.000
Πολωνία
  • Πολωνική Ομοσπονδία
  • Εβραϊκή Ομοσπονδία
  • Γερμανική Ομοσπονδία
  • Ουκρανική Ομοσπονδία

7.000
4.369
938
1.925

Νορβηγία 10.000
Λιθουανία 5.171
Ηνωμένο Βασίλειο 5,000
Παλαιστίνη 4.250
ΗΠΑ 697
Ρουμανία 2.500
Γιουγκοσλαβία 1.800
Ουγγαρία 1,750
Εσθονία 1,600
Σύνολο: 1.872.460

Η μεταπολεμική συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Logo CSIT

Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο τη "Σοσιαλιστική Εργατική Αθλητική Διεθνή" διαδέχθηκε η Διεθνής Αθλητική Συνομοσπονδία Εργατών (γαλ.: Confédération sportive internationale du travail, CSIT), η οποία ιδρύθηκε το 1946 και τελεί υπό την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που με τη σειρά της αποτελεί τη μεταπολεμική μετεξέλιξη της Β΄ Διεθνούς.

Η "Διεθνής Αθλητική Συνομοσπονδία Εργατών" εμπνέεται από τις ιδέες του διεθνούς εργατικού κινήματος και προωθεί την αλληλεγγύη και την ενότητα μέσω των σπορ. Διατηρεί το ενδιαφέρον της σε πολλά σπορ, όπως: στίβος, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, γυμναστική, τζούντο, καράτε, πιγκ πογκ, βόλεϊ, μπιτς βόλεϊ κ.ά. Όμως, δεν διοργανώνει δικούς της αγώνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]