Μπρετίσλαφ Β΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπρετίσλαφ Β΄ της Βοημίας
Brzetysław II.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 11ος αιώνας
Πράγα
Θάνατος 22  Δεκεμβρίου 1100
Ζμπέτσνο
Συνθήκες θανάτου ανθρωποκτονία
Τόπος ταφής Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Λουκάρτα του Μπόγκεν
Τέκνα Μπρετίσλαφ
Γονείς Βρατίσλαος Β΄ της Βοημίας και Αδελαΐδα της Ουγγαρίας
Αδέλφια Judita Grojčská
Γιούντιτ της Βοημίας
Boleslav
Μποζιβόι Β΄ της Βοημίας
Βλαδίσλαος Α΄ της Βοημίας
Σομπιέσλαφ Α΄ της Βοημίας
Οικογένεια Οίκος των Πρεμυσλιδών

Ο Μπρετίσλαφ Β΄, τσεχ. Břetislav II. (π. 1060 - 22 Δεκεμβρίου 1100) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (1092-1100), μεγάλος εχθρός τού παγανισμού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Βρατσλάου Β΄ δούκα της Βοημίας και της Αδελαΐδας των Αρπάντ, κόρης τού Ανδρέα Α΄ της Ουγγαρίας.

Διαδέχθηκε τον θείο του Κορράδο Α΄ και εργάστηκε για την καταστροφή τού παλαιού Σλαβικού πολιτισμού. Το 1097 εκτόπισε τούς Σλαβόνους μοναχούς της μονής στο Σαζάβα, που είχε ιδρυθεί το 1033 από τον Προκόπιο. Επίσης θέλησε να παύσει στη διαδοχή την αρχή της εκλογής και να την αντικαταστήσει με την αρχή τού πρεσβύτερου, όπως την είχε σκεφτεί ο πάππος του Μπρετίσλαφ Α΄: ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρίγκιπας τού Οίκου θα κατείχε τη Βοημία ως ηγεμόνας επί όλης της επικράτειας και οι οι νεαρότεροι σε ηλικία θα κυβερνούσαν σε περιοχές της Μοραβίας. Αυτό ωφέλησε τον δευτερότοκο αδελφό του Μποζιβόι Β΄, που τον περιέβαλε με το δουκάτο τού Μπρνο το 1097, αφήνοντας έτσι τους γιους τού Κορράδου Α΄ (που πιο πριν ήταν δούκας του Μπρνο) από τη διαδοχή εκεί.

Επίσης επέτυχε να περιβληθεί με το αξίωμά του στη Συνέλευση (λατιν. Dieta) στο Ρέγκενσμπουρκ το 1099, κάτι που επιθυμούσε από καιρό. Το 1100 στη δυτική Βοημία, στο κυνηγετικό περίπτερο τού Ζμπέτσνο, οι αντίπαλοί του τον δολοφόνησαν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1094 τη Λούιτγκαρτ τού Γουίνντμπερκ (Λουκάρτα τού Μπόγκεν) και είχε τέκνο:

  • Μπρετίσλαφ, εξεγέρθηκε εναντίον τού θείου του Σομπιέσλαφ Α΄ δούκα της Βοημίας και σκοτώθηκε το 1130.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sommer, Petr (2009). Přemyslovci. Budování českého státu. Prague: Nakladatelství Lidové noviny. p. 779. ISBN 978-80-7106-352-0.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bretislav II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).