Σημαία της Τυνησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
FIAV 111111.svg Λόγος σημαίας: 2:3

Η εθνική σημαία της Τυνησίας υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1831 από τον μπέη της Τυνησίας, Χασίν Α΄. Η ημισέληνος και το αστέρι αποτελούν παραδοσιακά σύμβολα του Ισλάμ και επίσης θεωρούνται σύμβολα καλοτυχίας. Τα σύμβολα αυτά υποδηλώνουν επίσης ότι η χώρα ήταν κάποτε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η σημαία, με το κόκκινο χρώμα ήταν η ίδια όταν η Τυνησία ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία και επανακαθιερώθηκε έπειτα από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία.

Η Σημαία της Τυνησίας είναι κόκκινη και στο κέντρο φέρει λευκό δίσκο εντός του οποίου περιγράφεται κόκκινη ημισέληνος με το κυρτό μέρος προσίστια ενώ το κοίλος της περιβάλει πεντάκτινο κόκκινο αστέρι. Ο λόγος πλάτους - μήκους είναι 2 προς 3.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γαλλικά) Hugon, Henri (1913). Les Emblèmes des beys de Tunis: Etude sur les Signes de l'autonomie Husseinite. Paris: Leroux, σελ. 64. OCLC 962103. 
  • (Γαλλικά) Lux-Wurm, Pierre C.. Martha Zaragoza (2001). Les drapeaux de l'islam: de Mahomet à nos jours. Paris: Buchet-Chastel. ISBN 2283018137. OCLC 48449213. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Flag of Tunisia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).