Σημαία του Πράσινου Ακρωτηρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 2:3

Η εθνική σημαία του Πράσινου Ακρωτηρίου καθιερώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1992 και σηματοδότησε τη διακοπή των σχέσεων με τη Γουινέα-Μπισσάου, με την οποία η χώρα ήταν ενωμένη.

Τα 10 αστέρια στη σημαία συμβολίζουν τα κυριότερα νησιά της χώρας. Το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει τον ωκεανό και τον ουρανό. Η άσπρη και ερυθρή λωρίδα συμβολίζει την πορεία προς την ανοικοδόμηση της χώρας και τα χρώματα είναι αυτά της ειρήνης (λευκό) και της προσπάθειας (κόκκινο). Το κίτρινο χρώμα και η κυκλική διάταξη των αστεριών, όπως και το σκούρο μπλε του φόντου της σημαίας έχουν ομοιότητες με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λωρίδες είναι σε αναλογία 6:1:1:1:3 και ο κύκλος των αστεριών είναι στο κέντρο, καλύπτοντας τα 3/8 της σημαίας.

Η αρχική σημαία εισήχθη το 1975 και περιείχε τα κοινά αφρικανικά χρώματα, δηλαδή κόκκινο, πράσινο και κίτρινο.

Το Σύνταγμα της χώρας δεν καθορίζει συγκεκριμένες αναλογίες για το ύψος και το πλάτος της σημαίας. [1] Ωστόσο, οι αναλογίες που τυγχάνουν ευρείας χρήσης είναι οι 2:3,[2] οι οποίες είναι οι ίδιες αναλογίες που χρησιμοποιούνταν πριν το 1992. Η αναλογία 2:3 είναι ντε φάκτο (όχι όμως ντε γιούρε) αναλογία.

Προηγούμενες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]