Σημαία του Λεσότο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναλογίες:1:2

Η σημαία του Λεσότο καθιερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2006 και αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες, με τα χρώματα μπλε, άσπρο και πράσινο, με ένα μαύρο καπέλο των Μπασότο (μοκορότλο) να υπάρχει στο κέντρο. Το σχέδιο εισήχθη για να τιμηθεί η 40ή επέτειος από την ανεξαρτησία της χώρας και λέγεται ότι σκοπεύει να δείξει έναν πιο φιλειρηνικό προσανατολισμό για τη χώρα.

Η πρώτη σημαία της χώρας εισήχθη στις 4 Οκτωβρίου 1966, την ημέρα της πλήρους ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και απεικόνιζε ένα λευκό μοκορότλο. Το μπλε χρώμα συμβόλιζε τον ουρανό και τη βροχή, το λευκό την ειρήνη, το πράσινο τη γη και το κόκκινο την πίστη.

Ένα νέο σχέδιο σημαίας καθιερώθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1987[1] , έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο είχε αποτέλεσμα να ανατραπεί το επί 20 έτη στην εξουσία Εθνικό Κόμμα των Μπασότο. Στη σημαία παρουσιαζόταν μια ανοικτόχρωμη καφέ ασπίδα των Μπασότο (παραδοσιακή της φυλής) μαζί με ένα ασσεγκάι (μακρύ δόρυ) και ένα κνομπκίριε (ρόπαλο), τα οποία αντικατέστησαν το παραδοσιακό καπέλο των Μπασότο. Άλλαξαν επίσης τα χρώματα, με ένα λευκό τριγωνικό σχήμα να αντιπροσωπεύει την ειρήνη. Στην κάτω διαγώνιο υπήρχε μια μπλε λωρίδα που συμβολίζει τη βροχή και ένα πράσινο τρίγωνο για την ευημερία.

Παρά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1993, η σημαία δεν άλλαξε μέχρι το 2006 και υπήρχαν φωνές για αλλαγή της, επειδή θύμιζε τη χούντα. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 2 Απριλίου του 1993.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικά σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "New National Flag Passed by Parliament" Αρχειοθετήθηκε 2008-08-27 στο Wayback Machine., Summary of Events in Lesotho, 3rd Quarter 2006, trc.org.ls.