Σημαία της Σομαλιλάνδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία της Σομαλιλάνδης. Λόγος: 1:2

Η σημερινή σημαία της Σομαλιλάνδης, πρώην βρετανικού τμήματος της Σομαλίας, εισήχθη και καθιερώθηκε από την Εθνική Διάσκεψη στις 14 Οκτωβρίου του 1996. Η Σομαλιλάνδη, η οποία αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη τον Μάιο του 1991, δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από καμία άλλη χώρα.

Η σημαία περιέχει γενικά τα χρώματα όλων των Αράβων, δηλαδή: πράσινο, μαύρο, λευκό και κόκκινο. Στην πράσινη λωρίδα- εκ των τριών που είναι οριζόντιες- έχει τη λευκή επιγραφή (Σαχαντά). Η επιγραφή λέει Λα Ιλάχα ιλλ-Αλλάχ, Μουχαμαντάν Ρασουλουλάχ, που σημαίνει "Δεν υπάρχει κανένας άλλος Θεός από τον Αλλάχ, ο Μωάμεθ είναι ο απεσταλμένος του Αλλάχ". Αυτή υπάρχει επίσης στη σημαία της Σαουδικής Αραβίας.Η λευκή λωρίδα περιέχει ένα μαύρο πεντάκτινο αστέρι.

Το πράσινο χρώμα στη σημαία συμβολίζει την ευημερία, το λευκό την ειρήνη, το κόκκινο είναι για το αίμα που χύθηκε από τους πεσόντες ήρωες στον αγώνα για απελευθέρωση. Η "Σαχάντα" συμβολίζει το Ισλάμ και το μαύρο αστέρι την παρακμή του ονείρου της "Μεγάλης Σομαλίας".

Οι διαστάσεις και το μοτίβο της σημαίας καθορίστηκαν με το άρθρο 7 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σομαλιλάνδης, το οποίο εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα στις 31 Μαΐου του 2001. Με αυστηρότατους νόμους καθορίζεται η χρήση της σημαίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι απαγορεύεται να κυματίζει μεσίστια, ακόμα και σε περιπτώσεις βαθύτατου πένθους.

Σημαίες της Βρετανικής Σομαλιλάνδης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1903 - 1950[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Βρετανοί εισέβαλαν στη Σομαλιλάνδη και την κατέλαβαν το 1903, ιδρύοντας προτεκτοράτο. Υιοθέτησαν νέα σημαία για τη λεγόμενη Βρετανική Σομαλιλάνδη, που ήταν η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου σε μπλε φόντο και η εικόνα μιας αντιλόπης κούντου, ενδημικού ζώου στη χώρα, σε λευκό κύκλο.

1950 - 1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1950 η σημαία άλλαξε και η αντιλόπη όπως και τα αγγλικά σύμβολα παρέμειναν, ωστόσο άλλαξε η στάση της αντιλόπης και προστέθηκε το βασιλικό στέμμα. Το έμβλημα της σημαίας επίσης άλλαξε και έγινε πράσινο- μπλε. Αποτελούνταν από έναν αρχηγό (φύλαρχο) που κρατούσε χρυσό θυρεό μπροστά από δύο ακόντια σε σχήμα Χ, στραμμένα προς τα κάτω, με φυσικά χρώματα. Το πράσινο μέρος είχε την εικόνα ενός λευκού μιναρέ. Στο μπλε μέρος ήταν ένα αραβικό πλεούμενο (dhow) πάνω στα κύματα της θάλασσας, με χρυσή άγκυρα στη βάση του. Το κεφάλι του Κούντου κοιτούσε μπροστά, προς τον θεατή. Πάνω από την αντιλόπη ανάμεσα στα κέρατα ήταν το βασιλικό στέμμα και από κάτω βρισκόταν ένα χρωματιστό στεφάνι (πράσινο και κίτρινο).

Η σημαία υπήρξε βραχύβια καθώς η Βρετανική Σομαλιλάνδη έγινε ανεξάρτητη το 1960 και ενώθηκε με τη Σομαλία, την πρώτη ημέρα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]