Σημαία της Νότιας Αφρικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νότια Αφρική
Χρήση Αστική και Κρατική σημαία και σύμβολο
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 27 Απριλίου 1994

Η σημερινή σημαία της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας καθιερώθηκε στις 27 Απριλίου του 1994, έπειτα από τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών και το τέλος του απαρτχάιντ. Μια νέα εθνική σημαία υιοθετήθηκε για να αντιπροσωπεύσει τη δημοκρατική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής που εκπροσώπησε όλους τους Νοτιαφρικανούς. Η σημαία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά προσωρινά για τις εκλογές του 1994 και για την ορκωμοσία του Νέλσον Μαντέλα, τελικά επικράτησε και έγινε δημοφιλής και επίσημη. Η νέα σημαία αποτελεί για πολλούς σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Αποτελείται από οριζόντιες ισομεγέθεις λωρίδες χρωμάτων κόκκινου (στην κορυφή) και μπλε (στο κάτω μέρος), οι οποίες χωρίζονται από μία κεντρική πράσινη λωρίδα, η οποία χωρίζεται και γίνεται σε σχήμα Υ. Το Υ αγκαλιάζει ένα ισοσκελές τρίγωνο χρώματος μαύρου, από το οποίο τα όπλα χωρίζονται από στενές κίτρινες λωρίδες. Οι ερυθρές και μπλε λωρίδες χωρίζονται από την πράσινη λωρίδα και τα όπλα με στενές λευκές λωρίδες. Ο λόγος των λωρίδων είναι 5:1:3:1:5. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημαία της Νοτίου Αφρικής είναι η μόνη εθνική σημαία στον κόσμο που έχει 6 χρώματα και δεν έχει σφραγίδα.

Συμβολισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν σχεδιάστηκε η σημαία, έγινε επίσημη δήλωση ότι τα χρώματά της δε συμβολίζουν κάτι. Ανεπίσημες εξηγήσεις κάνουν λόγο για τη γένεση ενός καινούργιου έθνους, που υποδηλώνεται με το Υ, ενώ ο ουρανός συμβολίζεται με το γαλάζιο χρώμα, όπως και οι δύο ωκεανοί που περιβάλλουν το κράτος. Το πράσινο συμβολίζει τους αγρούς και το φυσικό περιβάλλον τα οποία αποτελούν ένα ουσιώδες τμήμα της Νότιας Αφρικής και το κίτρινο συμβολίζει τον ορυκτό πλούτο της (κυρίως χρυσό). Το μαύρο χρώμα συμβολίζει τους έγχρωμους Νοτιαφρικανούς και το άλλο μαύρο, τη συνύπαρξη με την υπόλοιπη Αφρική. Το λευκό χρώμα αποτελεί σύμβολο των μη μαύρων Νοτιαφρικανών και το έτερο λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Saker, Henry. The South African Flag Controversy. Oxford University Press, Cape Town. 1980. ISBN 0-19-570172-0.
  • Pama, C. Die Vlae van Suid-Afrika. Tafelberg Publishers, Cape Town, 1984
  • SAVA Journal SJ: 4/95: The History of Flags of South Africa before 1900

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]