Σευθόπολις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Σευθόπολις
Artificial lake kazanlak.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σευθόπολις
42°37′5″N 25°18′20″E
ΧώραΒουλγαρία
Διοικητική υπαγωγήKoprinka Reservoir και Καζανλούκ
Έκταση0,05 km²
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η αναπαράσταση της ελληνιστικής Σευθουπόλεως.

Η Σευθόπολις ήταν αρχαία πόλη της Θράκης.

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 325-315 π.Χ. από τον Θράκα ηγεμόνα Σεύθη Γ΄, με ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, επί παλαιοτέρου θρακικού οικισμού. Επρόκειτο για την πρωτεύουσα του βασιλείου των Οδρυσών. Η Σευθόπολις δεν ήταν ακριβώς μια πόλις, αλλά χρησίμευε ως η έδρα του Σεύθη και της αυλής του. Το παλάτι του ήταν και ιερό των Καβείρων. Ο χώρος της πόλεως ήταν μεστός από επίσημες οικοδομές, ενώ οι κάτοικοι (Θράκες και άλλοι Έλληνες) κατοικούσαν έξω από αυτήν. Το 281 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Κέλτες.

Από τον διπλό ρόλο του παλατιού του Σεύθη (ανάκτορο και ιερό των Καβείρων), διαπιστώνεται ότι ο βασιλιάς των Οδρυσών ήταν παράλληλα και ιερέας των Καβείρων. Μια εστία βρισκόταν στο κέντρο του ιερού. Στο νεκροταφείο της πόλεως υπάρχει μια σειρά από θολωτούς τάφους από τούβλα, μερικοί από τους οποίους καλύπτονται από τύμβους. Σε αυτούς βρέθηκαν θαμμένοι άνθρωποι ανώτερης τάξης μαζί με τα άλογά τους, ενώ οι λιγότερο εύποροι είχαν αποτεφρωθεί με λιγότερα κτερίσματα.

Τα ερείπια της ελληνιστικής πόλεως ανασκάφηκαν από Βούλγαρους αρχαιολόγους το 1948 κατά την κατασκευή της δεξαμενής Κοπρίνκα της επαρχίας Στάρα Ζαγκόρα. Τελικά η κατασκευή της δεξαμενής συνεχίστηκε και η Σευθόπολις πλημμύρισε.