Βεργέπολις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Βεργέπολις είναι Αρχαία Ελληνιστική Πόλη της Θράκης της οποίας ερείπια εντοπίζονται σήμερα ανάμεσα στα χωριά Βαφαίικα και Κουτσό,[1] 10 χιλιόμετρα νοτίως της σημερινής Ξάνθης.

Η Βεργέπολις ήταν δημιούργημα των Αβδηρητών, χρονολογούμενη στους Κλασικούς Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Κατά τη βυζαντινή εποχή πιθανόν να της προσδόθηκε και η ονομασία Βέργισον ως βυζαντινής πλέον καστροπολιτείας ή αυτή η ονομασία και να δόθηκε σε πολύ κοντινό φρούριο, του οποίου η ακριβής θέση, παραμένει προς το παρόν, άγνωστη.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πηγή: Ενημερωτικός Οδηγός Φρουράς Ξάνθης, σελ. 32.
  2. Στοιχεία από το λήμμα Βέργισον (βυζαντινή εποχή) των συγγραφέων Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτη, από τον Θρακικό Ηλεκτρονικό Οδηγό, όπου υπάρχει αναφορά για το φρούριο Bέργισον, του οποίου η ακριβής θέση είναι άγνωστη και απαντάται στον κατάλογο των φρουρίων που κτίστηκαν από τον Ιουστινιανό Α΄ στην επαρχία Θράκης [αναφορά: BK0186 και BB0001]. Το όνομα θυμίζει τις ονομασίες Bergepolis, Αβδηριτών και Berga δίπλα στο κατώτερο τμήμα του ποταμού Στρυμόνα [αναφορά BB0083 και BB0001], με σχετική γραπτή πηγή BK0186 και γενική βιβλιογραφία: BB0001, σελ. 203 και BB0083, σελ. 131.