Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κότυς Ζ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κότυς Ζ΄
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΡησκούπορις Β΄
ΓονείςΣαδάλας Β΄
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Ο Κότυς Ζ΄ ήταν Θράκας πρίγκιπας της πρώιμης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βασιλιάς των Αστέων και των Οδρυσών από το 31 έως το 18 π.Χ. Ήταν γιος του Σαδάλα Β΄, όπως ίσως ο προκάτοχός του και αδελφός του Σαδάλα Γ΄, και ο πατέρας τού Ρησκούπορι Β΄ (Ασταίων), που τον διαδέχθηκε.

Ο Σαδάλας Γ΄Aδάλλας), ο οποίος έλαβε τον θρόνο των Oδρυσών από τον Mάρκο Αντώνιο το 42 π.Χ. μετά τη μάχη των Φιλίππων, απογυμνώθηκε από την κτήση του από τον Αύγουστο, ο οποίος έστεψε τον Κότυ Ζ΄.

Γύρω στο 18 π.Χ. ο Κότυς Ζ΄ απεβίωσε και ο αδελφός της συζύγου του, ο βασιλιάς των Σαπαίων Ροιμητάλκης Α΄ γίνεται επόπτης των παιδιών του, από τα οποία ο Ρησκούπορις Β΄ (Ασταίων) είναι ο νέος βασιλιάς.

Οι Βέσσοι, λαός της Θράκης που είχαν παραμείνει ανεξάρτητοι από τη Ρώμη, επιτέθηκαν στις Θρακικές επαρχίες που συμμάχησαν με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι βάρβαροι απωθήθηκαν από έναν ρωμαϊκό στρατό, που βοηθήθηκε από τους Θράκες συμμάχους τους. Στα χρόνια 13 - 11 π.Χ. ο Ρησκούπορις Β΄ και ο θείος του Ροιμητάλκης Α΄ δέχονται ξανά επίθεση από τους Bησσούς. Αυτή η επίθεση είναι πιο σοβαρή από την προηγούμενη και ο Ρησκούπορις Β΄ ηττάται και σκοτώνεται. Ο Ροιμητάλκης Α΄ επίσης ηττάται, αλλά καταφέρνει να διαφύγειή. Η βοήθεια των Ρωμαίων κατέστησε δυνατή την καταστροφή των Βησσών. Τα εδάφη τού πρίγκιπα των Ασταίων Ρησκούπορι Β΄ ήταν εν μέρει συνδεδεμένα με τη Ρώμη και ο πρίγκιπας των Σαπαίων Ροιμητάλκης Α΄ έγινε βασιλιάς του τελευταίου θρακικού βασιλείου των Οδρυσών, διαδεχόμενος τον ανιψιό του Ρησκούπορι Β΄.