Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυραυλικό σύστημα RM-70

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
RM-70
Ρώσικο RM-70
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλήρωμα6 άτομα
Μήκος8,75 μέτρα
Πλάτος2,50 μέτρα
Ύψος2,70 μέτρα
Μάζα33,700 τόνους

Δευτερεύων οπλισμόςΟπλοπολυβόλο Uk vz 59
ΚινητήραςΤatra-903-3 V12
Αμορτισέρσε σύστημα μετάδοσης 8x8
Μέγιστη ταχύτητα80 χλμ/ω

To πυραυλικό σύστημα RM-70 κατασκευάστηκε για πρώτη φορά κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και συγκεκριμένα στην τότε Τσεχοσλοβακία το 1971. Ανήκει στα οπλικά συστήματα του Πυροβολικού. Για τον πλήρη έλεγχο του χρειάζεται Στοιχείο αποτελούμενο απο 6 (έξι) άτομα. Αποτελεί την εξέλιξη της σειράς RM, αντικαθιστώντας το πυραυλικό σύστημα RM-51.

Το RM-70 έχει ποικίλες ιδιαιτερότητες, κάτι που το καθιστεί ακόμη και σήμερα ενα σημαντικό όπλο για το παγκόσμιο Πυροβολικό.

Το RM-70 είναι βασισμένο στην πλατφόρμα του φορτηγού Tatra 813 8x8[1] σε θωρακισμένη έκδοση ενω είναι εφοδιασμένο με το σύστημα εκτόξευσης BM-21 στο πίσω μέρος του τροχοφόρου. Το πλεονέκτημα του συστήματος εκτόξευσης είναι το πακέτο επαναγέμισης συγκεκριμένων πυρομαχικών τα οποία πρέπει να βασίζονται στο αρχικό Ρώσικο μοντέλο εως και 40 φορές. Η εκτόξευση μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: είτε χειροκίνητα είτε κατευθυνόμενα με το πάτημα ενος κουμπιού. Το μέγιστο βεληνεκές του ξεπερνά οριακά τα 20 χλμ. Η καμπίνα του είναι θωρακισμένη και αδρανής απο ελαφρά εχθρικά πυρά και θραύσματα οβίδων, παράλληλα όμως έχει δοθεί μεγάλη σημασία στο σύστημα φιλτραρίσματος αέρα για το επιβιβαζόμενο προσωπικό. Στο RM-70 επιπλέον έχει τοποθετηθεί 12-βάλβιδος κινητήρας ο οποίος έχει απόδοση 270 ίππους και η τελική του είναι αρκετά μεγάλη για το 33 τόνων μεγάλο φορτηγό, με μια τελική που φτάνει και τα 80 χλμ/ώ. Επίσης, μπορεί να ανταποκριθεί και σε ακραίες γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες, λόγω του ύψους και των τρακτερωτών ελαστικών του, αλλά και την προσθήκη σκάφης για άνοιγμα ενος δρομολογίου που έχει επιλεχθεί να διανύσει το Στοιχείο. Το RM-70 λόγω της ευλυγισίας του, της αποδοτικότητας του και της εύχρηστης ιδιαιτερότητας υπηρετεί σε πολλές χώρες ακόμη και σήμερα.

Το RM-70 στον Ελληνικό Στρατό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1994, μετά την ένωση της Ανατολικής Γερμανίας με την Δυτική, δόθηκαν όλα τα συστήματα που κατείχε ο Στρατός της Αν. Γερμανίας στον Ελληνικό Στρατό Ξηράς τα οποία είχαν δεχτεί ελαφρά χρήση και έφταναν τα 147 στο σύνολο. Όταν έγινε η παραλαβή απο τον Ελληνικό Στρατό, τα 116 αποφασίστηκε οτι θα υπηρετήσουν σε μονάδες ΠΕΠ και τα υπόλοιπα 34 θα λυθούν για χρήση ανταλλακτικών. Η αποστολή των RM-70 είναι να ακολουθήσει την τακτική της Γενικής Υποστήριξης (ΓΥ).[2]

Αναβαθμισμένες εκδόσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • RM-70: Η βασική έκδοση του RM-70.
  • RM-70/85: Είναι η έκδοση που δεν περιλαμβάνει θωράκιση, είναι βασισμένη στο Tatra T815 VPR9 με κινητήρα 265 ίππων.
  • RM-70/85M: Με πιο σύγχρονο σχεδιασμό, νέο σύστημα ελέγχου εκτόξευσης, ενω γίνεται η τοποθέτηση νεου συστήματος εκτόξευσης που φτάνει μέχρι και τα 36 χιλιόμετρα.
  • RM-70 Modular: Η Σλοβακία πρότεινε το 2000 την αναβάθμιση του συστήματος εκτόξευσης με την τοποθέτηση ρουκετών διαμέτρου 122 χιλ, και ίδιες με αυτων του M270 MLRS. Η έγκριση απο το NATO έγινε αποδεκτή, και το 2005 παρέλαβαν το πρώτο μοντέλο. Θεωρείται απο ειδικούς, ως τον κατάλληλο ανάδοχο του αρχικού RM-70.
  • RM-70 Krizan VMZ: Αυτη η έκδοση αποτελείται απο ενα όχι τόσο ενισχυμένο σύστημα θωράκισης, επιπλέον έχει τοποθετηθεί πακέτο ναρκών, για χρήση αντιαρματικών και ενα πακέτο με νάρκες κατά προσωπικού.
  • RM-70 Vampir: Η έκδοση Vampir έχει δεχτεί αναβάθμιση στα μηχανικά του μέρη.
  • Μ96 Tajfun: Αποκλειστική έκδοση για τον Κροάτικο Στρατό.
Με το μπλέ είναι οι τωρινοί, με το κόκκινο οι παλαιότεροι χρήστες.

Παλαιότεροι χρήστες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «RM-70 Multiple Launch Rocket System». military-today.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2016. 
  2. «Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων RM-70». Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2016.