Πρότυπο:Transclude lead excerpt/testcases

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

{{ Transclude lead excerpt | Metallica | files=1| fileargs=left}}

Metallica
Οι Metallica σε συναυλία το 2017
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΛος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Μουσικά είδηHeavy metal, thrash metal, speed metal
Παρουσία1981–σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαElektra, Vertigo, Megaforce, Universal Music, Warner Bros.
ΜέληΤζέιμς Χέτφιλντ
Λαρς Ούλρικ
Κερκ Χάμμετ
Ρόμπερτ Τρουχίγιο
Πρώην μέληΝτέιβ Μαστέιν
Κλιφ Μπέρτον
Τζέισον Νιούστεντ
Ρον ΜακΓκόβνεϊ
Ιστότοπος
http://www.metallica.com

Οι Metallica είναι αμερικανικό thrash metal μουσικό συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Ιδρύθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1981 από τους Λαρς Ούλρικ (ντράμερ) και Τζέιμς Χέτφιλντ (φωνητικά, κιθάρα). Ο γρήγορος ρυθμός και η επιθετική μουσική της μπάντας την κατέστησε ως μία από τις ιδρυτικές μπάντες της thrash metal μουσικής ονόματι "Big Four", δίπλα στους Megadeth, Anthrax και Slayer.[1] Σήμερα, οι Metallica αποτελούνται από τους Ούλρικ και Χέτφιλντ, τον Κερκ Χάμμετ (κιθάρα) και τον Ρόμπερτ Τρουχίγιο (μπάσο), ενώ από το συγκρότημα πέρασαν και ο Ντέιβ Μαστέιν, μετέπειτα ιδρυτής του επίσης thrash metal συγκροτήματος Megadeth, ο Κλιφ Μπέρτον, ο Τζέισον Νιούστεντ, που αντικατέστησε τον Μπέρτον μετά τον θάνατό του σε τροχαίο δυστύχημα στη Σουηδία, καθώς επίσης κι ο Ρον ΜακΓκόβνεϊ, που ήταν ο αρχικός μπασίστας του συγκροτήματος μέχρι που τον αντικατέστησε ο Μπάρτον το 1982.

Με πωλήσεις 70 εκατομμυρίων άλμπουμ στις ΗΠΑ (RIAA Total Sales) και περισσότερα από 80 εκατομμύρια άλμπουμ εκτός αυτών, έχουν πουλήσει περίπου 150 εκατομμύρια άλμπουμ, παγκοσμίως.[2] Το συγκρότημα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα heavy metal συγκροτήματα στην ιστορία, ενώ γενικά κατατάσσεται έβδομο, με βάση τις πωλήσεις, στην ως τώρα αμερικανική μουσική ιστορία. Ο μέγιστος αριθμός της πώλησης εισιτηρίων έφτασε τα 120.000 εισιτήρια.[3]

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έπειτα, το συγκρότημα απευθύνθηκε σε ένα πιο ευρύ κοινό, αλλάζοντας τη μουσική του νοοτροπία, στρεφόμενο προς πιο hard rock ήχους. Επίσης, θεωρήθηκαν πρωτοπόροι της speed και thrash metal μουσικής, με την κυκλοφορία του παρθενικού τους άλμπουμ, Kill 'em All.

✅ Τζάμι! Τραβάει την εικόνα από το infobox


{{ Transclude lead excerpt | Κλεομένης Α΄ της Σπάρτης| files=1| fileargs=left}}

Κλεομένης Α΄
Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων
(16ος από τον οίκο των Αγιαδών)
Περίοδος εξουσίας
519 π.Χ. - 490/489 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑναξανδρίδας
ΔιάδοχοςΛεωνίδας Α΄
ΕθνικότηταΈλληνας, Σπαρτιάτης
Οίκος/ΓενεάΑγιάδες
ΠατέραςΑναξανδρίδας
Μητέραανώνυμη κόρη του Πρινητάδη
Θάνατος490 ή 489 π.Χ., Σπάρτη
Σύζυγοςάγνωστη
ΕπίγονοιΓοργώ

Ο Κλεομένης Α΄ ήταν βασιλιάς της Σπάρτης στο διάστημα 519-490 ή 489 π.Χ.. Ήταν γιος του βασιλιά Αναξανδρίδα και ετεροθαλής αδελφός του Λεωνίδα Α΄ των Θερμοπυλών. Ο Κλεομένης ισχυροποίησε[4] τη Σπάρτη δίνοντας σάρκα και οστά στην Πελοποννησιακή Συμμαχία και συντρίβοντας τον πιο υπολογίσιμο εχθρό της πόλης του στην Πελοπόννησο, το Άργος. Ανεξάρτητα των κινήτρων του ανέτρεψε την τυραννίδα της Αθήνας του Ιππία, ενώ αργότερα βοήθησε την εγκαθίδρυση των αρίστων του Ισαγόρα κατά του Κλεισθένη, γόνου τυράννου της Σικυώνας που στην Αθήνα προσποιούνταν τον δημοκράτη, εξορίζοντας 700 οικογένειες φίλα προσκείμενες του Κλεισθένη. Όταν πήγε να καταργήσει και τη Γερουσία, οι Αθηναίοι εξεγέρθηκαν με συνέπεια να καταφύγει και να κλειστεί μαζί με τον Ισαγόρα ικέτης στην Ακρόπολη. Τελικά οι Αθηναίοι τον άφησαν να φύγει μαζί με τον στρατό του ενώ ακολούθησε η καταδίκη σε θάνατο όλων των Αθηναίων οπαδών του. Εκτός των παραπάνω εξουδετέρωσε την δικαιολογημένη εκ της αθηναϊκής τακτικής φιλοπερσική μερίδα της Αίγινας, η τυχόν υποστήριξη της οποίας προς τους Πέρσες λίγο αργότερα, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, θα μπορούσε να αποβεί και καθοριστικής σημασίας, αφού δεν θα ήξεραν που να καταφύγουν τότε οι Αθηναίοι, οι μόνοι που εγκατέλειψαν την πόλη τους, στους Περσικούς πολέμους. Τελικά όμως θεωρήθηκε παρανοϊκός, εξορίστηκε και φυλακίστηκε. Κατηγορήθηκε συγκεκριμένα ότι εκθρόνισε, δωροδοκώντας το Μαντείο των Δελφών, τον συμβασιλέα του Δημάρατο των Ευρυποντιδών, ότι συγκέντρωσε στρατό Αρκάδων με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση της Σπάρτης και ότι τελικά ήταν παράφρων και επικίνδυνος. Όταν βρέθηκε νεκρός στη φυλακή, η επίσημη εκδοχή ήταν πως «αυτοκτόνησε μέσα στην τρέλα του», αλλά σύγχρονοι ιστορικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δολοφονήθηκε.[5]

✅ Είναι εντάξει, δεν υπάρχει εικόνα στο λήμμα.


{{ Transclude lead excerpt | Τάσος Ισαάκ| files=1| fileargs=left}}

Δεν δόθηκε σελίδα

🆘 Γιατί δεν τραβάει καθόλου κείμενο;


{{ Transclude lead excerpt | Λος Άντζελες| files=1| fileargs=left}}

{{WikidataCoord}} – missing coordinate data

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες
Πολιτεία Καλιφόρνια
Πληθυσμός
  • Πόλη: 4.041.707 ()
  • Μητροπολιτική περιοχή: 13.211.027 ()

Το Λος Άντζελες (αγγλικά: Los Angeles, California, στα αγγλικά προφέρεται: [lɒs ˈændʒələs], στα ισπανικά προφέρεται: [los ˈaŋxeles], Οι Άγγελοι στα ισπανικά) ή με βάση τα αρχικά L.A. (ελ έι), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στην πολιτεία της Καλιφόρνια, με περίπου 4,04 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση 1.299 τετραγωνικά χιλιόμετρα.[6][7][8] Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά, επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Η αχανής μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες, εκτιμάται ότι αριθμεί πάνω από 13.200.000 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2020[9]), οι οποίοι αποκαλούνται Αντζελίνος (Angelenos). Η πόλη αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο, καθώς κατοικούν άνθρωποι προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης, που προσελκύονται από το ευχάριστο κλίμα, τον έντονο και γεμάτο ενέργεια τρόπο ζωής αλλά και την υπόσχεση του αμερικανικού ονείρου.

Ονομασμένο "Πόλη των Αγγέλων" εν μέρει λόγω της ισπανικής σημασίας του ονόματός του, το Λος Άντζελες είναι γνωστό για το μεσογειακό του κλίμα, την εθνοτική ποικιλομορφία και την εκτεταμένη μητρόπολη. Η πιο ομιλούμενη γλώσσα είναι τα αγγλικά αλλά τα ισπανικά ομιλούνται απο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανήκον στην πολυπληθή ισπανόφωνη κοινότητα, η οποία αρριθμεί πολλά μέλη στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Η πόλη είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς κινητήρες εντός του έθνους, με μια διαφορετική οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών και πολιτιστικών πεδίων. Το Λος Άντζελες είναι επίσης γνωστό ως το σπίτι του Χόλυγουντ, ένα σημαντικό κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Η συνδυασμένη στατιστική περιοχή του Λος Άντζελες έχει επίσης ακαθάριστο μητροπολιτικό προϊόν ύψους 831 δισ. Δολαρίων (από το 2008), καθιστώντας το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο μετά τις μητροπολιτικές περιοχές του Τόκιο και της Νέας Υόρκης.

Το Λος Άντζελες φιλοξένησε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 και του 1984 και θα φιλοξενήσει την εκδήλωση, για τρίτη φορά, το 2028.

🔍 Το infobox δεν έχει παραμέτρους.

  1. «Get Thrashed: The Story of Thrash Metal - Movie Review - Stylus Magazine». www.stylusmagazine.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2017. 
  2. «Metallica Album Sales» (στα αγγλικά). Chart Masters. 2019-2-13. https://chartmasters.org/2019/02/metallicas-albums-and-songs-sales/. Ανακτήθηκε στις 2019-02-13. 
  3. «Metallica's Hardwired for success with new album» (στα αγγλικά). The New Paper. 2017-01-18. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-10-04. https://web.archive.org/web/20211004183257/https://www.tnp.sg/entertainment/music/metallicas-hardwired-success-new-album. Ανακτήθηκε στις 2017-10-30. 
  4. 11η έκδοση της Μπριτάνικα, στο λήμμα Cleomenes
  5. Herodotus and Greek history, του John Hart, σελίδα 134
  6. «Los Angeles Population (2020/2021)». www.populationu.com. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021. 
  7. «Los Angeles Population 2021 | Population USA» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021. 
  8. «The 200 Largest Cities in the United States by Population 2021». worldpopulationreview.com. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021. 
  9. Bureau, US Census. «2020 Population and Housing State Data». Census.gov. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021.