Πουρναρολάγκαδο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πουρναρολάγκαδο
Εκβολές Πείρος

Το Πουρναρολάγκαδο[1] είναι χείμαρρος της Αχαΐας που αποτελεί παραπόταμο του Πείρου[2].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοποθεσία και γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγάζει στο βόρειο τμήμα του Ερυμάνθου, ενδιάμεσα στα χωριά Ελληνικό, Καλούσι, Κούμανι και Νεοχώρι, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Καρλαίικων, τα οποία αποτελούν μικρή οικιστική τοποθεσία. Εν συνεχεία ρέει, κατά σειρά, παραπλεύρως του Ελληνικού, σε περιοχή ενδιάμεσα στα Κοσμαίικα και τα Καθίσματα, πλησίον των Μπακαλαραίικων και της Αγίας Ελεούσας, ενώ εκβάλει στον ποταμό Πείρο στην περιοχή Λαλιώτη, η οποία ανήκει διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα Σταροχωρίου και βρίσκεται πλησίον των ορίων της εκεί με την Τοπική Κοινότητα Ελληνικού.

Το Πουρναρολάγκαδο ρέει εξ ολοκλήρου εντός της Δημοτικής Ενότητας Φαρρών του Δήμου Ερυμάνθου, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του ρέει εντός της άλλοτε Κοινότητας Ελληνικού.

Ονομασία και γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στην κατάφυτη από πουρνάρια περιοχή, από την οποία πηγάζει και την διαρρέει τόσο αρχικά όσο και σε πολύ μεγάλο μέρος του. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως απόκρημνη και αρχικά εκτείνεται αποτελούμενη από σύμπλεγμα λαγκαδιών με μικρά ρέματα και εν συνεχεία παίρνει τη μορφή μεγάλου και βαθέος λαγκαδιού το οποίο αρχίζει και εξομαλύνεται νότια της περιοχής του Ελληνικού. Ιδιαίτερα αρχίζει να εξομαλύνεται έπειτα από την ημιορεινή περιοχή που διαρρέει, ενδιάμεσα των οικιστικών θέσεων Καθίσματα και Κοσμαίικα, χωρίς ωστόσο να περνά από πεδινή και αρκετά ομαλή περιοχή σε κανένα σημείο της ροής του.

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εναλλακτικά αποκαλείται και Πουρνολάγκαδο χάριν σχετικής συντομίας στον προφορικό λόγο.
  2. Βλ. Δίγκα 2012, σελ. 68.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]