Άγρια Δύση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

H Παλαιά Δυτική Αμερική (η οποία αναφέρεται συχνά και ως Άγρια Δύση) ήταν μέρος της ιστορίας, της κουλτούρας, της γεωγραφίας, των ανθρώπων που υπάρχουν σήμερα στις δυτικές πολιτείες της Αμερικής. Η Western (Γουέστερν) εποχή άρχιζε να εμφανίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή κάπου στην δεκαετία του 1830 και άρχιζε να παρακμάζει μέχρι το 1920. Στην εποχή εκείνη επικρατούσε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος ο οποίος τελείωσε το 1865.

Μετά τον 18ο αιώνα η Άγρια Δύση άρχισε να εξαπλώνεται και στις περιοχές που υπήρχαν κοντά στα βουνά των Απαλαίων, αφού είχε περάσει η εποχή εξαπλώθηκε πρώτα στις κεντρικές πολιτείες. Γενικά, η εποχή του Western εξαπλώθηκε σε κάθε περιοχή της Αμερικής και υπήρχε μέχρι το 1920, όπου είχε ξεσπάσει η Μεξικάνικη Επανάσταση.

Επίσης, η εποχή αυτή ήταν συνδεδεμένη με αναρίθμητους θρύλους, διηγήσεις και περίεργα κατορθώματα της περιόδου της εξόρμησης των πρώτων αποίκων για την κατάκτηση των δυτικών εκτάσεων στις Η.Π.Α. Ανάμεσα σε εκείνους που μετέβησαν στις εν λόγω περιοχές για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας υπήρξαν και κάθε είδους τυχοδιώκτες.

Ο Όρος "Παλαιά Δύση"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όρος "Παλαιά Δύση", αρχικά αναφερόταν σε πολιτείες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον, της Νεβάδα, της Ουάσινγκτον, του Αϊντάχο, της Γιούτα, του Κολοράντο, του Κάνσας αλλά μετά εξαπλώθηκε αν και όχι τόσο στις κεντρικές περιοχές που έφτασαν μέχρι τον Μισισιπή Ποταμό. Από αυτήν την εξάπλωση χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα ονόματα: The Great West, American Old West η απλά Old West. Τα ονόματα αυτά πρωτοακούστηκαν και πρωτογράφτηκαν κατά τον 19ο αιώνα.