Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποταμός Άιοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άιοβα
ΠηγέςΚομητεία Χάνκοκ
ΕκβολέςΠοταμός Μισσισσιππής
Χώρες ΛεκάνηςΗΠΑ
ΗΠΑΗΠΑ
Μήκος520 ή 482 km
Υψόμετρο Εκβολών164 μέτρα
Λεκάνη απορροής32.700 km²
ΠαραπόταμοιCedar River, English River, Indian Creek και Otter Creek
Χάρτης

Ο Ποταμός Άιοβα (αγγλ. Iowa River) είναι ποταμός των ΗΠΑ στην ομώνυμη πολιτεία, δεξιός παραπόταμος του Μισσισσιππή. Το μήκος του, αναλόγως της εκλογής της βασικής πηγής, ανέρχεται σε 520 ή 482 χιλιόμετρα[1]. Ο ποταμός είναι πλωτός από μικρά σκάφη μέχρι την Άιοβα Σίτυ, περίπου 105 χιλιόμετρα από το στόμιό του. Ο μακράν μεγαλύτερος παραπόταμος του Άιοβα είναι ο Σίνταρ Ρίβερ (αριστερός), ενώ αξοσημείωτος δεξιός παραπόταμος είναι ο Ίνγκλις (English River).

Ο Ποταμός Άιοβα πηγάζει από δύο κλάδους, τον Δυτικό και τον Ανατολικό. Αμφότεροι έχουν τις πηγές τους στην Κομητεία Χάνκοκ της Αϊόβα και συμβάλλουν μεταξύ τους στο Μπελμόντ[1] της κομητείας Ράιτ. Συνολικά ο ποταμός διέρχεται από 10 κομητείες της Άιοβα.

Σε ολόκληρο τον ρου του ο Άιοβα ρέει γενικώς προς τα νοτιοανατολικά. Διέρχεται από την πόλη Άιοβα Φωλς και αμέσως μετά μέσα από μία κοιλάδα ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς μέχρι τον οικισμό Στήμμποουτ Ροκ. Στη συνέχεια διαρρέει τις κωμοπόλεις Ελντόρα, Τάμα και Μαρένγκο, καθώς και την πόλη Μάρσαλταουν, και κατόπιν από την περιοχή των χωριών Αμάνα στην Κομητεία Άιοβα. Παρακάτω, στην Κομητεία Τζόνσον, φράσσεται από το Φράγμα της Κοράλβιλ και σχηματίζει έτσι την τεχνητή λίμνη Κοράλβιλ, η οποία έχει μέγιστο όγκο 569 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, κανονικό μήκος 37 χιλιόμετρα και μέγιστο μήκος 67. Μετά ο ποταμός στρέφεται προς τα νότια, διαρρέει την Άιοβα Σίτυ και την πανεπιστημιόπολη του Πανεπιστημίου της Άιοβα. Νοτίως της Άιοβα Σίτυ δέχεται τα νερά του ποταμού Ίνγκλις και μετά του Σίνταρ, λίγο προτού εκβάλει στον Μισσισσιππή.

Χρησιμότητα και πλημμύρες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ποταμός Άιοβα είναι αξιοσημείωτος για το ερασιτεχνικό και επαγγελματικό (εμπορικό) ψάρεμα. Τα ερασιτεχνικά αλιεύματα περιλαμβάνουν τα είδη ψαριών Micropterus salmoides, Micropterus dolomieu, Sander vitreus, λούτσος των ποταμών, το γένος Pomoxis, γατόψαρα και άλλα ψάρια. Στην τεχνητή λίμνη Κοράλβιλ διεξάγεται επαγγελματική αλιεία κυπρίνου και του γένους Ictiobus.

Πρόσφατες αξιοσημείωτες πλημμύρες του ποταμού έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2008 και ιδίως στη Μεγάλη Πλημμύρα του 1993.


  1. 1,0 1,1 U.S. Geological Survey. National Hydrography Dataset high-resolution flowline data. The National Map Αρχειοθετήθηκε 2012-03-29 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2011

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]