Πλανητική γεωλογία
Η πλανητική γεωλογία, εναλλακτικά γνωστή ως αστρογεωλογία ή εξωγεωλογία, είναι τομέας της πλανητικής επιστήμης που ασχολείται με τη γεωλογία των ουράνιων σωμάτων όπως των πλανητών και των φεγγαριών τους, των αστεροειδών, των κομητών και των μετεωριτών.[1][2] Αν και το πρόθεμα γεω- συνήθως υποδεικνύει θέματα που σχετίζονται με τη Γη, η πλανητική γεωλογία ονομάζεται έτσι για ιστορικούς λόγους και λόγους ευκολίας· εφαρμόζοντας τη γεωλογική επιστήμη σε άλλα πλανητικά σώματα. Λόγω των τύπων των σχετικών ερευνών, είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με τη γεωλογία που βασίζεται με τη Γη.
Η πλανητική γεωλογία περιλαμβάνει θέματα όπως τον καθορισμό της εσωτερικής δομής των γήινων πλανητών και εξετάζει επίσης την πλανητική ηφαιστειότητα και τις επιφανειακές διεργασίες όπως τους κρατήρες πρόσκρουσης, τις ποτάμιες και τις αιολικές διεργασίες. Αναλύονται επίσης οι δομές των γιγαντιαίων πλανητών και των φεγγαριών τους, όπως και η σύνθεση των δευτερευόντων σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος, όπως οι αστεροειδείς, η ζώνη του Κάιπερ και οι κομήτες.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «What is planetary geology?». James F. Bell III (Cornell University), Bruce A. Campbell (Smithsonian Institution), Mark S. Robinson (U.S. Geological Survey). Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015.
- ↑ «GEOL212: Planetary Geology Fall 2015». University of Maryland Department of Geology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015.