Γεωδυναμική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γεωδυναμική είναι κλάδος της Γεωλογίας που εξετάζει αφενός μεν τις δυνάμεις εκείνες που προκαλούν αλλοιώσεις στη μάζα και στη μορφή της Γης, αφετέρου δε και τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κατά την επίδραση αυτών των δυνάμεων..

Οι δυνάμεις αυτές καλούνται "Γήινες ενδογενείς δυνάμεις" όταν προέρχονται από το εσωτερικό της Γήινης σφαίρας οπότε και τα φαινόμενα αυτών καλούνται ενδογενή και σε "Γήινες εξωγενείς δυνάμεις" των οποίων τα φαινόμενα καλούνται εξωγενή. Για την εκδήλωση δε αυτών (αμφοτέρων) απαιτείται συνήθως η πάροδος μακρού χρονικού διαστήματος.

  • "Γήινα ενδογενή φαινόμενα" είναι: οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι κινήσεις της λιθόσφαιρας (διακρινόμενες σε ορογενετικές και ηπειρογενετικές), ενώ
  • "Γήινα εξωγενή φαινόμενα" είναι: οι γεωλογικές δράσεις της ατμόσφαιρας όπως η αιολική διάβρωση, (μεταφορά και εναπόθεση), των γλυκέων και θαλασσίων υδάτων (αποσάθρωση, διάλυση, μεταφορά και ιζηματογένεση) καθώς και προερχόμενα εκ του οργανικού κόσμου. Κυριότερα όμως εκ των παραπάνω εξωγενών είναι τα οφειλόμενα στη δράση του νερού είτε ως υγρού είτε ως στερεού όπως οι παγετώνες.

Ο κλάδος αυτός της Γεωλογίας είναι επίσης γνωστός και ως Δυναμική γεωλογία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]