Παλαιογεωγραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλαιογεωγραφική ανακατασκευή που δείχνει την περιοχή της Απαλάχιας λεκάνης κατά τη διάρκεια της Μέσης Δεβόνιας περιόδου.[1]

Η παλαιογεωγραφία είναι η μελέτη της ιστορικής γεωγραφίας, γενικά των φυσικών τοπίων. Η παλαιογεωγραφία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη μελέτη ανθρώπινων ή πολιτιστικών περιβαλλόντων. Όταν η εστίαση είναι συγκεκριμένα στη μελέτη των σχημάτων της γης, χρησιμοποιείται μερικές φορές αντ' αυτού ο όρος παλαιογεωμορφολογία.

Η παλαιογεωγραφία δίνει πληροφορίες που είναι ζωτικής σημασίας για την επιστημονική κατανόηση σε διάφορα πλαίσια. Για παράδειγμα, η παλαιογεωγραφική ανάλυση των ιζηματογενών λεκανών διαδραματίζει βασικό ρόλο στον τομέα της γεωλογίας του πετρελαίου, καθώς τα αρχαία γεωμορφολογικά περιβάλλοντα της γήινης επιφάνειας διατηρούνται στο στρωματογραφικό αρχείο. Οι παλαιογεωγράφοι μελετούν επίσης το ιζηματογενές περιβάλλον που σχετίζεται με απολιθώματα για ενδείξεις στην εξελικτική ανάπτυξη εξαφανισμένων ειδών. Και τα παλαιογεωγραφικά στοιχεία συνέβαλαν στην ανάπτυξη της θεωρίας της μετατόπισης των ηπείρων και συνεχίζουν να ενημερώνουν τρέχουσες θεωρίες τεκτινικών πλακών, παρέχοντας πληροφορίες για το σχήμα και το γεωγραφικό πλάτος των υπερηπείρων όπως της Παγγαίας και των αρχαίων ωκεανών όπως την Πανθάλασσα, επιτρέποντας έτσι την ανακατασκευή των προϊστορικών ηπείρων και ωκεανών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Blakey, Ron. «Paleogeography and Geologic Evolution of North America». Global Plate Tectonics and Paleogeography. Northern Arizona University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]