Πενταπλάτανο Πέλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πενταπλάτανο Πέλλας
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΠέλλας
ΔήμοςΠέλλας
Δημοτική ΚοινότηταΓιαννιτσών ( δημοτική κοινότητα Γιαννιτσών)
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΠέλλας
Υψόμετρο140 μέτρα

Το Πενταπλάτανο είναι χωριό του δήμου Πέλλας στον νομό Πέλλας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση της χώρας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα ''Καλλικράτης'[1]'.

Η επίσημη ονομασία είναι Πενταπλάτανον και βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Το υψόμετρο του υπολογίζεται στα 140 μέτρα ενώ βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Πέλλας, τα Γιαννιτσά,[2] περίπου 13 λεπτά με το αυτοκίνητο δηλαδή. Ο ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής είναι 58100. Γειτονικά του χωριά είναι εκτός από τα Γιαννιτσά ο Νέος Μυλότοπος και το Πεντάλοφο. Σύμφωνα με την απογραφή του 1991, το Πενταπλάτανο είχε 813 κατοίκους. Μια πιο πρόσφατη απογραφή δείχνει πως το 2021 όλος ο δήμος της Πέλλας είχε 57.039 κατοίκους[3] συνολικά.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχαίος οικισμός του Πενταπλάνου Γιαννιτσών βρίσκεται Δυτικά του χωριού. Κατηκτήθηκε για πρώτη φορά στην Ύστερη εποχή του Χαλκού και ήκμασε περισσότερο στα Κλασσικά και Ελληνιστικά χρόνια. Σε ανασκαφικές τομές που έγιναν βρέθηκαν οικιών των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων καθώς και τάφοι, ρωμαϊκό λουτρό και άλλου είδους ευρήματα όπως γυναικεία ειδώλια, γεωργικά εργαλεία,χάλκινα και αργυρά κοσμήματα.[4] Γενικότερα το χωριό αλλά και η ολόκληρη η Πέλλα έχει μακρά ιστορία από τα αρχαία χρόνια αλλά και πιο πρόσφατα αφού τα Γιαννιτσά φημίζονται για την προσέλευση μουσουλμάνων. Πιο συγκεκριμένα η πόλη των Γιαννιτσών αποτελούσε την Ιερά πόλη των Μουσουλμάνων [5]την περίοδο της Οθωμανοκρατίας.

Ακόμη ένα σημαντικό οίκισμα το οποίο δοξάζει τον Πενταπλάτανο είναι η ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου[6]. Η προηγούμενη ονομασία που κατείχε ήταν Πηλωρύκι. Η συγκεκριμένη εκκλησία χτίστηκε το 1509. Παρόλα αυτά όμως το εσωτερικό τς θα έλεγε κανείς πως έχει πάρει τα ερεθίσματά του από τον 19 αιώνα. έχει δύο εισόδους και στο δυτικό μέρος της βρίσκονται τα κοιμητήρια του χωριού. Σε εκείνο μάλιστα το σημείο βρίσκονται πέτρινοι Σταυροί από μία παλιά αίρεση από την εποχή του Βυζαντίου οι Βαγόμιλοι, μία χριστιανική αίρεση, η οποία εδραιώθηκε στα Βαλκάνια μεταξύ του 10 και του 15 αιώνα και καταδικάστηκε ως αίρεση από το Νεοπαγές Βουλγαρικό Πατριαρχείο[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πενταπλάτανο ΠΕΛΛΑΣ, Δήμος ΠΕΛΛΑΣ | buk.gr». buk.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Πενταπλάτανο ΠΕΛΛΑΣ, Δήμος ΠΕΛΛΑΣ | buk.gr». buk.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Greek Travel Pages». www.gtp.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «Archaeological sites PENTAPLATANO (Village) GIANNITSA - GTP - Greek Travel Pages». www.gtp.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Archaeological sites PENTAPLATANO (Village) GIANNITSA - GTP - Greek Travel Pages». www.gtp.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  6. yiiiii. «Επίσκεψη στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στον Πενταπλάτανο». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  7. Lila (15 Νοεμβρίου 2018). «Βογόμιλοι. Ποια ήταν η κυνηγημένη χριστιανική αίρεση με τους στρογγυλούς σταυρούς κοντά στη Θεσσαλονίκη. Πίστευαν ότι ο σατανάς ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Θεού και αρνούνταν κάθε εξουσία». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024.