Παραλία Διστόμου Βοιωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Παραλία Διστόμου βρίσκεται στον Νομό Βοιωτίας και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Διστόμου του Δήμου Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απέχει 9 Χιλιόμετρα από την Μητρόπολη του Διστόμου, 164 χλμ. από την Αθήνα, 35 χλμ. από την Λιβαδειά και 40 χλμ. από τους Δελφούς και από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Περιλαμβάνει τον οικισμό Αγίου Νικολάου, Περιστεράς, Καναλιού, και τον οικισμό εργαζομένων ''Άσπρα Σπίτια''.

Το επίσημο όνομα στο ΦΕΚ είναι Παραλία Διστόμου, όπως ονομαζόταν δηλαδή η περιοχή πριν γίνει η κατασκευή του οικισμού των Άσπρων Σπιτιών, κι όπως ονομάζεται σήμερα ευρύτερα.

Ο οικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα «Άσπρα Σπίτια» είναι οικισμός και ανήκει στην Παραλία Διστόμου. Είναι προέκταση του Διστόμου και έχει ζωή μόλις 50 χρόνων. Χτίστηκαν στην Παραλία Διστόμου για να στεγάσουν τους εργαζόμενους στην Εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και ανήκουν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διστόμου. Πριν την δημιουργία του εργατικού οικισμού λεγόταν Παραλία Διστόμου όπως είναι και σήμερα το επίσημο όνομα του Ελληνικού Κράτους .

Ο Οικισμός Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου κτίσθηκε από την γαλλική εταιρεία «Πεσινέ» (Pechiney), όταν αυτή αποφάσισε την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στη θέση Αϊλουκαΐτικο ή Σιδηροκαφκιό στην κοιλάδα του αρχαίου Φωκικού Μεδεώνα, περιοχή σήμερα της μονής του Οσίου Λουκά στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου (το σημερινό εργοστάσιο της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.),με στόχο την εκμετάλλευση των παρακειμένων κοιτασμάτων βωξίτη.

Σχεδιασμένος από το Γραφείο Δοξιάδη (1965), ο οικισμός κτίστηκε αποκλειστικά για το προσωπικό της εταιρίας «Αλουμίνιο της Ελλάδος», με αναγκαστική απαλλοτρίωση των Διστομίτικων περιουσιών. Ο οικισμός κατασκευάσθηκε στη θέση Διστομίτικα ή Παραλία Διστόμου, όπου είχε αναπτυχθεί ήδη οικισμός, αλλά μεταφέρθηκε στην θέση Περιστερά μετά την κατεδάφιση των υπαρχουσών οικιών για τις ανάγκες κατασκευής του νέου οικισμού.

Το όνομα Άσπρα Σπίτια το πήρε από το γειτονικό χωριό Αντίκυρα, το οποίο λεγόταν έτσι, πριν μετονομασθεί επίσημα σε Αντίκυρα το 1918. Σκοπός ήταν η στέγαση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής και διοίκησης του εργοστασίου. Κατασκευάσθηκαν, επίσης, κτήρια για την στέγαση σχολείων και μικρών καταστημάτων, ενώ στον όρμο των Αγίων Θεοδώρων κατασκευάσθηκε ένα μικρό λιμάνι για τις μεταφορές και ένα ιατρείο, αρκετά καλά εξοπλισμένο, για την παροχή των απαραίτητων πρώτων βοηθειών.

Η έκταση των οικισμού ανέρχεται σε 612 στρέμματα και περιήλθε το μεγαλύτερο τμήμα στην ιδιοκτησία της εταιρείας, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση στις αρχές της δεκαετίας του '60. Σήμερα αποτελείται από 1.072 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 115.000 m² και 30 καταστήματα, κτίρια κοινής ωφέλειας, συνολικής επιφάνειας 15.500 m².