Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παραλία Διστόμου Βοιωτίας)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°23′23″N 22°39′9″E / 38.38972°N 22.65250°E / 38.38972; 22.65250

Παραλία Διστόμου Βοιωτίας (Οικισμός Άσπρα Σπίτα)
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Παραλία Διστόμου Βοιωτίας (Οικισμός Άσπρα Σπίτα)
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΒοιωτίας
Υψόμετρο5
Πληθυσμός1.578 (2011)

Ο οικισμός ''Άσπρα Σπίτια'' της Παραλίας Διστόμου βρίσκεται στον Νομό Βοιωτίας και είναι οικισμός της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου του Δήμου Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απέχουν 164 χλμ. από την Αθήνα, 35 χλμ. από την Λιβαδειά και 40 χλμ. από τους Δελφούς και από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Το επίσημο όνομα στο ΦΕΚ είναι Παραλία Διστόμου, όπως ονομαζόταν δηλαδή η περιοχή πριν γίνει η κατασκευή του οικισμού των Άσπρων Σπιτιών, κι όπως ονομάζεται σήμερα ευρύτερα.

Ο οικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραλία Διστόμου

Ο Οικισμός Άσπρα Σπίτια κτίσθηκε από την γαλλική εταιρεία «Πεσινέ» (Pechiney), όταν αυτή αποφάσισε την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στη θέση Αϊλουκαΐτικο ή Σιδηροκαφκιό στην κοιλάδα του αρχαίου Φωκικού Μεδεώνα, περιοχή σήμερα της μονής του Οσίου Λουκά στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου (το σημερινό εργοστάσιο της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε.),με στόχο την εκμετάλλευση των παρακειμένων κοιτασμάτων βωξίτη.

Σχεδιασμένος από το Γραφείο Δοξιάδη (1965), ο οικισμός κτίστηκε αποκλειστικά για το προσωπικό της εταιρίας «Αλουμίνιο της Ελλάδος», με αναγκαστική απαλλοτρίωση των Διστομίτικων περιουσιών.

Σύμφωνα με την άποψη των αρχιτεκτόνων ο χαρακτήρας της πόλης έπρεπε να θυμίζει έναν οικισμό που αναπτύχθηκε φυσιολογικά μέσα στο τοπίο και την παράδοση των κατοίκων του, χωρίς όμως ευτελείς γραφικότητες και με ένα απλό, δυνατό και πρωτόγονο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Πρότυπα του οικισμού αυτού στάθηκαν διάφορα οικιστικά σχέδια από άλλες χώρες, επίσης επιμελημένα από το γραφείο Δοξιάδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος σχεδιασμού της περιμέτρου των Άσπρων Σπιτιών που σύμφωνα με τον τυπικό στοίχο σπιτιών σχηματίζει ένα λατινικό L με το κάτω μέρος του να συνορεύει με τη θάλασσα.

Άποψη της ακτής της Παραλίας Διστόμου

Ο οικισμός κατασκευάσθηκε στη θέση Διστομίτικα ή Παραλία Διστόμου, όπου είχε αναπτυχθεί ήδη οικισμός, αλλά μεταφέρθηκε στην θέση Περιστερά μετά την κατεδάφιση των υπαρχουσών οικιών για τις ανάγκες κατασκευής του νέου οικισμού.

Το όνομα Άσπρα Σπίτια το πήρε από το γειτονικό χωριό Αντίκυρα, το οποίο λεγόταν έτσι, πριν μετονομασθεί επίσημα σε Αντίκυρα το 1918. Σκοπός ήταν η στέγαση των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής και διοίκησης του εργοστασίου. Κατασκευάσθηκαν, επίσης, κτήρια για την στέγαση σχολείων και μικρών καταστημάτων, ενώ στον όρμο των Αγίων Θεοδώρων κατασκευάσθηκε ένα (μικρό λιμάνι για τις μεταφορές και ένα ιατρείο, αρκετά καλά εξοπλισμένο, για την παροχή των απαραίτητων πρώτων βοηθειών.

Η έκταση των οικισμού ανέρχεται σε 612 στρέμματα και περιήλθε το μεγαλύτερο τμήμα στην ιδιοκτησία της εταιρείας, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση στις αρχές της δεκαετίας του '60. Σήμερα αποτελείται από 1.072 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 115.000 m² και 30 καταστήματα, κτίρια κοινής ωφέλειας, συνολικής επιφάνειας 15.500 m².

Διαθέτει εκτεταμένο ασφαλτοστρωμένο και πλακοστρωμένο δίκτυο οδών. Οι δρόμοι παίρνουν τα ονόματά τους από τους ήρωες της μυθολογίας και της ιστορίας της Ελλάδας. Υπάρχουν, επίσης, δρόμοι με ονόματα συγγραφέων, ενώ τα συγκροτήματα διαμερισμάτων έχουν ονόματα βουνών, νησιών και πόλεων της Πελοποννήσου όπως και της Μακεδονίας.

Η περίμετρος της πόλης σχηματίζει λατινικό «L» με το κάτω μέρος του να συνορεύει με την θάλασσα. Οδικά συνδέεται με την Αντίκυρα (2 χλμ.) και το Δίστομο (9 χλμ.). Η συγκοινωνία δεν είναι πυκνή ενώ ο οικισμός εξυπηρετείται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Βοιωτίας, τα οποία συνδέουν την Αντίκυρα με την Λιβαδειά.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονολογία Πληθυσμός Παραλίας Διστόμου
1961 52 [1]
1971 2.831
1981 3.005
1991 2.268
2001 1.258 [2], (α/α 03080103)
2011 1.578 [3], (α/α 8176)

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Attenberg 2010
  • Συμφωνία Θανάτου (2012) - Κινηματογραφική Ομάδα Άσπρων Σπιτιών
  • Ελευθέρωσε το μυαλό σου (2013) - Κινηματογραφική Ομάδα Άσπρων Σπιτιών
  • Αποσύνδεση (2014) - Κινηματογραφική Ομάδα Άσπρων Σπιτιών

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αθλητική Ψυχαγωγική Λέσχη ΜΕΔΕΩΝ
  • Ένωση Άσπρα Σπίτια Αντίκυρα, ποδόσφαιρο

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]