Αντίκυρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°23′52″N 22°37′32″E / 38.39778°N 22.62556°E / 38.39778; 22.62556

Αντίκυρα
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Αντίκυρα (Ελλάδα)
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Δήμος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Βοιωτίας
Υψόμετρο 5
Πληθυσμός 1.448 (2011)
Αντίκυρα Βοιωτίας

Η Αντίκυρα, (ή τα Αντικύρα) είναι παραθαλάσσιο χωριό του Νομού Βοιωτίας και αποτελεί δημοτική ενότητα του Καλλικρατικού δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας με τρεις οικισμούς , τον οικισμό της Αντίκυρας, τον οικισμό του Αγίου Ισιδώρου και τον οικισμό της Αγίας Σωτήρας.

Ο οικισμός της Αντίκυρας απέχει 16 χιλιόμετρα από τη Δεσφίνα και 170 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι γνωστή για τις ωραίες παραλίες της, καθώς και για το εργοστασιακό συγκρότημα της βιομηχανικής επιχείρησης Αλουμίνιο της Ελλάδος, το οποίο απέχει 10 λεπτά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φάρος της Αντίκυρας, στο λιμάνι της πόλης. Κατασκευή:2006

Η περιοχή της Αντίκυρας κατοικείται από την πρώιμη ιστορική περίοδο. Ο περιηγητής Παυσανίας την ταυτίζει με την Φωκική πόλη Κυπάρισσο που αναφέρεται από τον Όμηρο στον κατάλογο των Νεών. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τον ήρωα Αντικυρέα. Ακολούθησε την πορεία των υπόλοιπων Φωκικών πόλεων. Καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους το 210 π.Χ. αλλά συνέχισε να ακμάζει, όπως αναφέρει ο Παυσανίας που την επισκέφθηκε τέσσερις αιώνες μετά.

Η πόλη κατά τον μεσαίωνα παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε τελικά. Παρέμενε ως ψαροχώρι μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Μέχρι το 1929 ονομαζόταν Άσπρα Σπίτια οπότε και πήρε επίσημα την ονομασία Αντίκυρα. Η ονομασία Άσπρα Σπίτια πέρασε στον γειτονικό οικισμό που ανήκει διοικητικά στο Δίστομο, τον οποίο έκτισε η γαλλική μεταλλευτική εταιρία Πεσινέ για να στεγάσει υπαλλήλους και εργάτες που εργάζονταν στο παρακείμενο εργοστάσιο παραγωγής αργιλίου. Με την εγκατάσταση της μεταλλευτικής εταιρείας η Αντίκυρα αναπτύχθηκε.

Η Αντίκυρα ήλθε στο προσκήνιο από ένα τραγικό ατύχημα της πολεμικής αεροπορίας που συνέβη το Μάιο του 2000, όταν ένα μαχητικό αεροπλάνο κατέπεσε πάνω σε σπίτι της περιοχής σκοτώνοντας δύο μαθήτριες που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μέσα[1].

Κοινότητα Αντίκυρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντίκυρα μέχρι το 1929 ανήκε διοικητικά στην κοινότητα Δεσφίνας. Στο διάστημα 1929-2010 αποτέλεσε έδρα της Κοινότητας Αντίκυρας, στην οποία ανήκαν επίσης οι παραθεριστικοί οικισμοί Άγιος Ισίδωρος και Αγία Σωτήρα.[2] Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης το 2011 η Αντίκυρα εντάχθηκε στον δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ένωση Άσπρα Σπίτια Αντίκυρα, ποδόσφαιρο
  • Α.Ο. Κυπαρισσός Αντίκυρας, ποδόσφαιρο
  • Α.Ψ.Λ. Μεδεών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]