Παλάτι των Δουκών της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°19′19″N 5°2′29″E / 47.32194°N 5.04139°E / 47.32194; 5.04139

Παλάτι των Δουκών της Βουργουνδίας
Χάρτης
Είδοςπαλάτι[1][2]
Αρχιτεκτονικήγοτθική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°19′19″N 5°2′29″E
Διοικητική υπαγωγήΝτιζόν[1][2]
ΧώραΓαλλία[1][2]
Έναρξη κατασκευής1737
ΙδιοκτήτηςΔούκες της Βουργουνδίας
Αρχιτέκτοναςd:Q50822544 και Louis Belin
ΧρηματοδότηςΦίλιππος Β΄ της Βουργουνδίας
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1926)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Παλάτι των δουκών και της Διοίκησης της Βουργουνδίας ή Palais des ducs et des États de Bourgogne είναι ένα αξιοσημείωτα καλοδιατηρημένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα στη Ντιζόν (Dijon). Το παλαιότερο τμήμα είναι το γοτθικό δουκικό ανάκτορο του 14ου και 15ου αι. και η έδρα των δουκών της Βουργουνδίας, που αποτελείται από ένα κατάλυμα, που εξακολουθεί να είναι ορατό στην Πλατεία Ελευθερίας, τις δουκικές κουζίνες στην αυλή του Μπαρ (cour de Bar), τον πύργο του Φιλίππου του Καλού (tour de Philippe le Bon), ένα παρατηρητήριο (guette) με θέα σε όλη την πόλη και τον πύργο του Μπαρ (tour de Bar). Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά που φαίνονται σήμερα, κτίστηκαν τον 17ο και ιδιαίτερα τον 18ο αι., σε κλασικό στυλ, όταν το παλάτι ήταν κτίριο βασιλικής κατοικίας και στέγαζε τη διοίκηση της Βουργουνδίας. Τέλος, η πρόσοψη τoυ 19oυ αι. του μουσείου, στην τοποθεσία του Αγίου Παρεκκλησίου (Sainte-Chapelle) προστέθηκε στη θέση του Αγίου Παρεκκλησίου του παλατιού, που κατεδαφίστηκε το 1802. Το Παλάτι στεγάζει το δημαρχείο της πόλης και το μουσείο Καλών Τεχνών.

Ιστορία του Παλατιού των Δουκών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του δουκάτου της Βουργουνδίας το 1477.

Το δουκάτο της Βουργουνδίας ιδρύθηκε τον 9ο αι., περί το έτος 880, από το βασίλειο της Βουργουνδίας από τους Καρολίγγειους βασιλείς της Γαλλίας Λουδοβίκο Γ΄ και Καρλομάν Β΄ και τους πρίγκιπες που μοιράστηκαν την Καρολίγγεια αυτοκρατορία, αφού αναδιοργάνωσαν ολόκληρο το βασίλειο σε δουκάτα και κομητείες. Ο Ριχάρδος, κόμης του Όουν, γνωστός ως «Ριχάρδος ο Δικαστής», ονομάστηκε πρώτος μάργραβος και δούκας της Βουργουνδίας. Ήταν ένας από τους έξι Γάλλους ευγενώείς, που είχε εγκατασταθεί υπό τον επικυρίαρχό του, τον βασιλιά Λουδοβίκο Γ΄ της Γαλλίας.

Η κατοικία του δούκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δούκες της Βουργουνδίας, ηγεμόνες του δουκάτου της Βουργουνδίας (1363–1477)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλάτι της Διοίκησης της Βουργουνδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλάτι μετατράπηκε σε βασιλική κατοικία, όταν το δουκάτο της Βουργουνδίας καταλήφθηκε από το βασίλειο της Γαλλίας μετά το τέλος του Καρόλου του Τολμηρού, το 1477, και τη συνθήκη του Αρράς του 1482 μεταξύ του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΑ΄ και του Μαξιμιλιανού Α΄, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Γερμανίας.

Κυβερνήτες της Βουργουνδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το 1477, οι βασιλείς της Γαλλίας όρισαν κυβερνήτες για να κυβερνήσουν τη Βουργουνδία . Μερικές φορές έρχονταν προσωπικά στη Ντιζόν, όπου το παλάτι μετατράπηκε σε βασιλική κατοικία για να τους δεχτεί ενώ βρίσκονταν στην επαρχία της Βουργουνδίας.

Το παλάτι κατά την επανάσταση: γέννηση του μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλάτι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αναστηλωμένοι τάφοι των δουκών εγκαταστάθηκαν στην Αίθουσα της Διατήρησης (Salle de garde) μετά την κατεδάφιση του Σαρτρέζ ντε Σαμμόλ (Chartreuse de Champmol) τον 19ο αι. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του παλατιού το 2010–12, μία σειρά από γλυπτά από τους τάφους ταξίδεψαν ως εκθέματα. [3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «base Mérimée» (Γαλλικά) Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 11344. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  3. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]